11 Ιανουαρίου 2011

Νιάου, νιάου, νιάουουοουουου!

Επιστροφή στην επικαιρότητα.


Η κρίση είναι, λέει, «δημοσιονομική». Δηλαδή το κράτος έπεσε έξω. Ήταν «διεφθαρμένο» και «σπάταλο». Κι επειδή στην Ελλάδα ο ιδιωτικός τομέας συνδέεται «στενά» με τον κρατικό, γι’ αυτό και η κρίση πλήττει «την ελληνική κοινωνία» γενικότερα.

ΟΚ. 

Αν είναι έτσι, τότε η λύση είναι πάρα πολύ απλή! Να υπάρξει έλεγχος όλων των εξόδων του σπάταλου κράτους και, προκειμένου αυτή η άμυαλη κορασίδα να μην ξαναπαρασυρθεί, να υπάρξει ένας μηχανισμός που θα δίνει τη δυνατότητα να ελέγχονται ανά πάσα στιγμή όλα τα έξοδα του κράτους από όλους εκείνους, που πλήττονται όταν αυτό κάνει σπατάλες, τουτέστιν από όλους τους πολίτες της χώρας.

Λογικό; Λογικότατο. Νόμιμο; Νομιμότατο. Ηθικό; Ηθικότατο. Διότι, στο κάτω-κάτω, αν κανείς δεν γνωρίζει επακριβώς το ύψος μιας σπατάλης, κι αν δεν μπορεί να ελέγξει άμεσα την όλη διαδικασία εξόδων που οδήγησαν και ίσως ξαναοδηγήσουν σε αυτήν - και να αποφασίσει, επιπλέον, τι είναι σπατάλη και τι όχι από όλα αυτά -, πώς του ζητιέται να συνδράμει ολοπρόθυμα στην αποπληρωμή τους;
Μήπως δεν γίνεται να πραγματωθεί αυτή η δυνατότητα;
Γίνεται και παραγίνεται: Τεχνικά μιλώντας.
21 σχόλια:

aloga είπε...

Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

Ξεκινάει η δημόσια διαβούλευση για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση

Tο νομοσχέδιο για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και την εφαρμογή του, αλλά και την κάρτα του πολίτη παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης χαρακτηρίζοντάς το ως το ξεκίνημα της «μετά ΚΕΠ εποχής».


Τρίτη 11 Ιαν 2011
"Ελευθεροτυπία"

http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=238206Γνωρίζετε την λέξη
Συγχρονικότητα;

hollowsky είπε...

@ aloga,

τη γνωρίζω τη λέξη! Και όχι από τον ... Sting :-)

Αλλά αμφιβάλλω πολύ ότι η ... opengov.gr θα συμπεριλάβει στο νομοσχέδιό της (και θα πραγματώσει) την άμεση εφαρμογή της δυνατότητας να είναι ορατά και έτσι να ελέγχονται από κάθε πολίτη όλα τα έξοδα του κράτους.

Πιο πιθανό βλέπω, το κράτος να ελέγχει ακόμα και πόσες μπουκιές μασάμε εμείς οι διεφθαρμένοι και σπάταλοι.

Είμαι πεσιμιστής;

aloga είπε...

@ hollowsky

Όχι Γιαννάκη μου
Όχι Γιαννάκη μου

Όχι πεσιμιστής
Ίσως οραματιστής


Αλλά για πες μου πώς βλέπεις να γίνεται πρακτικά η ευφυής ιδέα σου;
Πώς θα συλλέγονται τα δεδομένα και πώς θα ενημερώνονται "όλοι εκείνοι, που πλήττονται όταν αυτό κάνει σπατάλες";Ή μήπως η ανάρτηση είναι στα πλαίσια υποψηφιότητας για το βραβείο ΚΟΦ;

hollowsky είπε...

@ Aloga,

δεν είναι ιδέα μου και έχω κάνει δυο παραπομπές, που απαντάνε στα ερωτήματά σου. Καλή ανάγνωση.

Γ είπε...

Πώς μ' αρέσουν οι τίτλοι σε αυτό το μπλογκ!

Γιάννης είπε...

Γ.,

κι εμένα!

Hollowsky,
το ζήτημα δεν είναι τεχνικό, είναι πολιτικό. Τεχνικές υπάρχουν, για να παραφράσω τον πρωθυπουργό.

Πώς θα μαζεύονται όλοι αυτοί που θα θίγονται; και ποιος θα ορίσει τι είναι σπατάλη; και πόσοι μπορούν να διαβάσουν έναν προϋπολογισμό αναρτημένο στο δίκτυο;

hollowsky είπε...

@ Γ. και Γιάννη,

χαίρομαι που σας αρέσουν οι τίτλοι μας. Χτες έμαθα, ότι στα εξωτερικά υπάρχει μάθημα διάρκειας ενός έτους για το πώς να φτιάχνει κανείς τίτλους. Λέτε ν' ανοίξουμε κανά παραρτηματάκι εδώ; :-)))

@ Γιάννη,

βεβαίως` δεν είναι τεχνικό αλλά πολιτικό το ζήτημα - απ' όπου ο τίτλος και το "Επομένως;" - `αυτό λένε και οι δυο παραπομπές μου, άλλωστε.

Ο ορισμός π.χ. του τι εστί σπατάλη, είναι όντως πολιτικό ζήτημα (κι ένα από τα θέματα που θίγουμε σ' αυτό το μπλογκ αφορά στο πώς οι τεχνοκράτες-οικονομολόγοι υποκατέστησαν την πολιτική).

Για το πόσοι μπορούν να διαβάσουν ένα προϋπολογισμό αναρτημένο στο διαδίκτυο, θα έλεγα καταρχήν εκείνοι που θεωρούν ότι θίγονται άμεσα από ένα έξοδο (πχ. ανάθεση ενός έργου σε ανταγωνιστές, δημότες που καλούνται να πληρώσουν για έργα, κ.ο.κ.) και θέλουν να το ελέγξουν.

aloga είπε...

@ hollowsky

Σχετικά με το πόσοι από αυτούς που θίγονται μπορούν να ενημερωθούν για τα έξοδα του κράτους και την τελευταία θέση σου επ' αυτού, θυμήθηκα το ρητό:

"Οι τέσσερις ευαγγελιστές είναι τρεις, οι εξής δύο, Ιωάννης"

Όσον αφορά την ρύση σου: "...

ΟΚ. Τότε η λύση είναι πάρα πολύ απλή! κλπ κλπ ..."

Αυτό το συμπέρασμα δεν βγαίνει από τις παραπομπές σου μια και εκεί η λύση την οποία θεωρείς εσύ απλή κλπ κλπ, αντιμετωπίζεται ως ανέφικτη, ουτοπική και αντίθετη με την βούληση των πολιτικών. Έτσι και ο σχολιαστής του άρθρου, καταλήγει ότι μία είναι τελικά η πραγματική λύση, η επανάσταση.

Η οποία επανάσταση αν γίνει στην Ελλάδα, οι επαναστάτες δεν θα κόβουν τα κεφάλια των υπαίτιων αλλά αυτών με τους οποίους έχουν προσωπικές διαφορές. Π.χ. οι παναθηναϊκοί των ολυμπιακών, οι πασόκοι των νουδουιτών και αντιστρόφως.

Κατά τα άλλα, ωραία η λύση, ωραίος ο τίτλος, κρατάει η ομάδα, περνάει η ώρα κλπ κλπ

hollowsky είπε...

@ Aloga,

ευχαριστώ.

Γιάννης είπε...

hollowsky,
και γραπτά να τα κολλήσεις πάνω στις ντουλάπες του χώρου εργασία τους τα διαδικτυακά δεδομένα για σπατάλες και έξοδοα, πάλι δεν θα τα διαβάσουν. αυτή είναι η εμπειρία μου.

hollowsky είπε...

@ Γιάννη,

ούτε έστω αυτοί που έχουν το πιο άμεσο συμφέρον; Π.χ. κάποιοι που πήραν μέρος σε διαγωνισμό προμήθειας και η πρότασή τους απορρίφθηκε; Δεν το πιστεύω. Και στην δημοκρατία η τέχνη είναι, λένε, να κάνεις τους επιμέρους ανταγωνισμούς να δουλέψουν θετικά για το κοινό συμφέρον. Ασφαλώς και η πρόταση δεν είναι πανάκεια. Αλλά δεν είναι εκεί το θέμα.

Γιάννης είπε...

α, οι άμεσα σίγουρα. αλλά οι βυζ-νες αφορούν λίγους που έχουν άμεσο προφανές συμφέρον. έχω ντουλαποκολλήσει το χρέος κάθε χώρας, το κατά κεφαλήν χρέος, της ευρώπης των 15, και το πόσο φορολογούνται μισθωτοι κ μη μισθωτοι/εταιρείες φάτσα κάρτα σε όλους, και κανείς δε γύρισε να το δει. τον κόσμο ΔΕΝ τον νοιάζουν αυτά. ασε που το ίντερνετ ειναι για άλλα πράγματα

hollowsky είπε...

@ Γιάννη,

πράγματι, τόσο γενικοί αριθμοί όπως το χρέος κάθε χώρας, το κατα κεφαλήν χρέος, ή το πόσο φορολογούνται οι μισθωτοί της, κ.ο.κ., πράγματι δεν ενδιαφέρουν κανέναν διότι αφ' ενός είναι μεγέθη κυρίως στατιστικά και πολύ αφηρημένα, και αφ' ετέρου έρχονται στον πολίτη μέσω των μμε, όπου έχουν φτάσει μέσω υπηρεσιών στατιστικής, κ.λπ., και δεν υπάρχει η αίσθηση ότι τα "βλέπω εγώ ο ίδιος στην πηγή τους με τα δικά μου μάτια" και "μπορώ να τα τσεκάρω". Πώς λοιπόν να τον νοιάξουν τον κόσμο αυτά; Πολύ φυσιολογικά, δεν τον νοιάζουν. Αυτά. Τα αφηρημένα και υπερδιαμεσολαβημένα.

Γιάννης είπε...

Hollowsky,
ναι, αλλά συνδέονται οι γενικοί με τους ειδικούς αριθμούς, ειναι το αποτέλεσμα όλων των ειδικών αριθμών. το να νοιάζεται κάποιος για τους μισθους του οσε αλλά να μη νοιαζεται για το αν ήταν ή όχι εξαπάτηση η αιτιολόγηση για να πάμε στο δντ του (προφανώς συγκριτικά εννοούμενου) υψηλού χρέους της χώρας ως % του αεπ,
ε αυτό είναι παράλογο

aloga είπε...

@ hollowsky και γενικώς

"...ούτε έστω αυτοί που έχουν το πιο άμεσο συμφέρον; Π.χ. κάποιοι που πήραν μέρος σε διαγωνισμό προμήθειας και η πρότασή τους απορρίφθηκε;.."

Σιγά μην και οι μεγάλες εταιρείες που μπαίνουν σε διαγωνισμούς περιμένουν από την δημοσίευση του Παπατζή, να πληροφορηθούν το τι έγινε στον διαγωνισμό.

Η πλάκα είναι ότι ενώ ξεκίνησες από το όλοι θα πληροφορούνται, έφτασες στο έστω αυτοί που έχουν το άμεσο συμφέρον.

Αποδεικνύεται λοιπόν ότι η πρόταση αυτή είναι Ουτοπική και Ανεφάρμοστη στο Ελλάντα. Μια και δεν λαμβάνει υπόψη της τον τρόπο λειτουργίας της ελληνικής κοινωνίας και του Έλληνα ( βλέπε και σχόλια Γιάννη). Ίσως ικανοποιήσει κάποιους που το μυαλό τους έχει προσαρμοστεί στην ψηφιοποίηση και κάνουν γλυκές ψηφιακές φαντασίες ή και τους άλλους που θέλουν να δημιουργούν συνεχώς αντιπερισπασμούς και αναμπουμπούλα για να χαίρονται.
Οι αλλαγές δεν γίνονται βίαια και με νόμους που τις επιβάλουν. Όσες γίνονται βίαια αποτυγχάνουν γρήγορα ή και αργά καμιά φορά.
Κανονικά πρέπει πρώτα να γίνονται οι αλλαγές και να ακολουθούν οι νόμοι.


Από την άλλη, θα έπρεπε να ήταν ευδιάκριτο το γεγονός ότι αυτοί που προώθησαν και τελικά τοποθέτησαν τον GAP στην εξουσία, γνωρίζουν πολύ καλά να χειρίζονται το διαδίκτυο όπως το απέδειξαν και στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές. (εθελοντές του διαδικτύου, συνειδητοποιημένοι μπλόγκερς, αγανακτισμένοι πολίτες, πολιτικοποιημένοι μαθητές κλπ) και τώρα, η πομπώδης ηλεκτρονική διακυβέρνηση...

Του χουμ δεϊ σελ δις.


Οι συνειρμοί, εύκολοι.

hollowsky είπε...

@ Γιάννη,

ναι, είναι παράλογο αλλά κοίταξε: στον άνθρωπο δεν παίζει μόνο αν αυτό που τού μεταδίδεται είναι αλήθεια αλλά και πώς τού μεταδίδεται. Όταν κάποια νούμερα σού τα μεταδίδουν μηχανισμοί που τους θεωρείς ουσιαστικά αναξιόπιστους (μμε, στατιστικές υπηρεσίες, κ.ο.κ.), επόμενο είναι να τα αντιμετωπίζεις με αδιαφορία. Είναι άλλο η σχετικώς αδιαμεσολάβητη (ας πούμε) πληροφορία.

hollowsky είπε...

@ Aloga,

το "όλοι" δεν αποκλείει το "πρώτοι-πρώτοι".

Το θέμα είναι το "πρώτοι-πρώτοι" να μην αποκλείει το "όλοι".

Ευχαριστώ.

Γιάννης είπε...

Hollowsky,
ἀρα θεωρούν αδιαμεσολάβητη την πληροφορία των εφημερίδων και καναλιών και απρόσωπη την πληροφορία που ο καθημερινά γνωστός τους τούς δίνει.

αν συνεκτιμήσουμε και το ότι δεν θα κάτσουν να διαβάσουν στο δίκτυο τίποτα;

hollowsky είπε...

@ Γιάννη,

δεν σε κατάλαβα. Το αντίθετο είπα. Ότι νούμερα και στατιστικές που έρχονται διαμεσολαβημένες από μέσα, τα οποία θεωρούν αναξιόπιστα (ως διαπλεκόμενα με την εξουσία και την παρα-εξουσία), τα προσπερνούν. Το ότι αυτά τα νούμερα τους τα δίνει ένας καθημερινά γνωστός τους, που (υποθέτω) τα έχει λάβει από τέτοια μέσα, δεν (τους) λέει τίποτα. Η πηγή της πληροφορίας ενδιαφέρει. Το θέμα είναι η αίσθηση ότι (1) εγώ ο ίδιος έχω πρόσβαση στην πηγή και (2) έχοντας αυτή την πρόσβαση μπορώ να ασκήσω κάποιον έλεγχο.

aloga είπε...

Η συζήτηση μου δίνει την αίσθηση σαν να γίνεται κάπως έτσι:

Αλέκος: Τι μέρα έχουμε σήμερα;
Μήτσος: Οι μέρες τις εβδομάδος είναι επτά.
Αλέκος: Το επτά είναι πρώτος αριθμός σε αντίθεση με το οκτώ.
Μήτσος: Πράγματι και ο Κεντέρης ήρθε πρώτος στα εκατό μέτρα.
Αλέκος: Πάντως αν θυμάμαι καλά η ταχύτητα του ήχουν είναι 314 μέτρα.
Αλέκος: Θες να πεις το δευτερόλεπτο.
Μήτσος: Φυσικά είναι προφανές. Ο Σαλιάπιν όμως ψυχαναγκαστικά αδιαφορεί με αυτό.
Αλέκος: Λάθος, επομένως απαντήσαμε
Μήτσος΅: Γαβ Γαβ (ή νιάου νιάου).....

όνειρα γλυκά

hollowsky είπε...

@ Aloga,

Χαχαχά, να 'σαι καλά και γειά χαρά!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Follow by Email

Ταγοί (ήτοι οδηγοί, αγγλ. tags)

1000 ρέγγες 1789 1864 190cm 1917 1929 1940 1955 1957 1965 1968 1980 2008 2013 2014 3/45 Ά. Γιάπε/A.Jappe Α. Καγιέ/A. Caillé Α. Καμύ/A. Camus Α. Κοζέβ/A. Kojève Α. Σοπενχάουερ/A. Schopenhauer Ά. Σπέερ/A. Speer Ά. Τιούρινγκ/A. Turing αγάπη Αισχύλος Άκης Πάνου Αλ. Μπέρκμαν/Al. Berkman Αλ. Σμέμαν/Al. Schmeman Άλασνταιρ Μακιντάιρ/Alasdair MacIntyre Αλέκα Παπαρήγα Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης Αλέξανδρος Τομπάζης Αλεξάντερ Τρόκκι/Alexander Trocchi Αλέξης Ασλάνογλου αλήθεια Αληthεια αλλοτρίωση Άλμπερτ Φίνεϊ/Albert Finney Αλταμίρα αμνησία Αναξίμανδρος αναρχισμός Ανδρέας Εμπειρίκος Ανδρέας Παπανδρέου ανθρώπινα πιράνχας ανθρωποποίηση Άννα Άρεντ/Hannah Arendt Άννα Κρούγκερ/Ann Krueger Ανρί Λεφέβρ/Henri Lefebre Ανρί Μισώ/Henry Michaux Ανρί Ντεμπριγιώ/Henry Debrillaut Άνταμ Κέρτις/A. Curtis Άνταμ Σμιθ/Adam Smith Αντίνοος Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ Αντρέ Κερτέζ/André Kertész Αντρέ Ορλεάν/André Orléan Άντυ Γουώρχολ.Andy Warhol Άντυ Γουώρχολ/Andy Warhol Αντώνης Κουτρουμπής Αποκάλυψη Ιωάννου Απόστολος Παύλος Άρβο Περτ/Arvo Pärt Αργυριάδης Άρης Κωνσταντινίδης Άρθουρ Λένινγκ/Arthur Lehning Άρθουρ Τζένσεν/Arthur Jensen Αριστερά Αριστοτέλης Αρμαγεδώνας Άσγκερ Γιόρν/Asger Jorn Ασφαλιστικό Άυν Ραντ/Ayn Rand Β. Γκ. Ζέμπαλντ/W.G. Sebald Βαβυλώνα Βαγγέλης Αρτέμης Βαλεντίν Βολόσινοφ/Valentin Voloshinov Βάλτερ Μπένγιαμιν/Walter Benjamin Βανς Πάκαρντ/Vance Packard Βασίλης Ηλιακόπουλος Βασίλης Καραποστόλης Βενσάν Ντεκόμπ/Vincent Descombes Βέρνερ Χέρτσογκ/Werner Herzog Βερολίνο βία Βιετνάμ Βίκο/Vico Βίκτορ Μπούλλα/Victor Bulla Βικτόρ Σερζ/Victor Serge Βίκτορ Σκλόφκσι/Victor Chklovski Βίκτορ Φρανκλ/Victor Frankl Βίκτωρ Ουγκώ/Vicror Hugo Βίλεμ Φλούσερ/Vilem Flusser Βίνσεντ Μπράουν/Vincent Browne βιοτεχνολογία βοηθήματα μνήμης Βολταίρος Βομβάη Βόρειοι Γ. Γκ. Φίχτε/ J. G. Fichte Γ. Τζέης/W. James Γαλαρίες Γένεσις Γεράσιμος Λυκιαρδόπουλος Γιάννης Γρηγοριάδης Γιάννης Ισιδώρου Γιάννης Κάτρης Γιάννης Πεδιώτης Γιάννης Ρίτσος Γιάννης Σκαρίμπας Γιάννης Τσέγκος Γιεβγκένι Ζαμιάτιν/Yevgeny Zamyatin Γιόζεφ Ντίτζγκεν/Josef Dietzgen γιορτή Γιούργκεν Χάμπερμας/Jurgen Habermas Γιόχαν Γκριμονπρέ/Johan Grimonprez Γιόχαν Χάιζινχα/Johan Huizinga Γιώργος Γαϊτάνος Γιώργος Δάβος Γιώργος Μακρής Γιώργος Νικολαΐδης Γιώργος Σεφέρης Γιώργος Χαντζής Γκ. Κ. Τσέστερτον/G.K. Chesterton Γκ. Λούκατς/G. Lukacs Γκέοργκ Βύχνερ/Georg Büchner Γκεοργκ Ζίμελ/Georg Simmel Γκεόρκι Λούκατς/Georgy LuKacs Γκετζ Άλυ/Gotz Aly Γκι Αμπέιγ/Guy Abeille Γκιόργκι Λίγκετι/György Ligeti Γκυ Ντεμπόρ/Guy Debord Γκύντερ Άντερς/Günther Anders γλώσσα Γουάλας Στήβενς/Wallace Stevens Γουδή Γούντι Άλλεν/Woody Allen Γουόλτ Ουΐτμαν/Walt Whitman Γρηγόρης Βαλτινός Δανία του Βορρά Δανία του Νότου Δαρβίνος/Darwin δάσκαλοι Δελφοί Δέσποινα Ζευκιλή Δημήτρης Δημητριάδης Δημήτρης Καραγιάννης Δημήτρις Βεργέτης δημιουργικότητα δικαιοσύνη ΔΝΤΟΟΣΑΤΡΟϊΚΑΘΕΣΜΟΙ δόγμα Τρούμαν δοκιμασίες Δουβλίνο Ε. Βιλ/E. Will Ε.Ε. Κάμινγκς/E.E. Cummings Ε.Χ. Γονατάς εγωπαθείς διανοούμενοι εικονική δημόσια σφαίρα εικονογραφημένα κείμενα εκλογές εκπομπές Έλεν Κέλλερ/Helen Keller Ελένη Μπέλλου Ελευθερία Ελευθεριακός Ελίας Κανέττι/Elias Canetti Ελίζαμπεθ Άνσκομπ/E. Anscombe Εμίλ Ντυρκέμ/Emile Durkheim Εμίλ Σιοράν/Emil Cioran Έμιλυ Ντίκινσον/Emily Dickinson Εμμανουήλ Ζάχος Παπαζαχαρίου Εμμανουήλ Λεβινάς/Emmanuel Levinas Εμμανουήλ Μουνιέ/Emmanuel Mounier Έντγκαρ Λη Μάστερς / Edgar Lee Masters εξατομίκευση εξέγερση εξελικτισμός εξουσία επανάσταση επαναστατικός χαρτοπολτός Επενδυτικό περιβάλλον επιβίωση επιστήμη Έρασμος εργασία ερείπια Έρικ Χομπσμπάουμ/Eric Hobsbawm Έρνεστ Γκέλνερ/Ernest Gellner Ερνστ Γιούνγκερ/Ernst Junger Ερνστ Κασσίρερ/Ernst Cassirer Έρνστ Μπλοχ/Ernst Bloch Ερυθρογράφος Ετιέν ντε λα Μποεσί/E. de la Boetie Ευγένιος Αρανίτσης Ευγένιος Ενρικέζ/Eugène Enriquez ευθύνη ευρωπαϊκή προοπτική ευτυχία Ζ. Νταβί/G. Davy Ζ.Π. Βερνάν/J.P. Vernant Ζ.Π. Ντιτέιγ/J.P. Duteuil Ζακ Ελλύλ/Jacques Ellul Ζακ Λακάν/Jacques Lacan Ζακ Μπουβερές/Jacques Bouveresse Ζακ Ντεριντά/Jacques Derrida Ζακ Πρεβέρ/Jacques Prévert Ζακ Σαπίρ/Jacques Sapir Ζαν Ιτάρ/Jean Itard Ζαν Λυκ Γκοντάρ/Jean Luc Godard Ζαν Μορώ/Jeanne Moreau Ζαν-Ζακ Ρουσσό/Jean-Jacques Rousseau Ζαν-Πιερ Βουαγιέ/Jean-Pierre Voyer Ζάχα Χαντίντ/Zaha Hadid Ζερμαίν Γκρηρ/Germaine Greer Ζήσης Κοτιώνης Ζήσης Σαρίκας Ζίγκμουντ Μπάουμαν/Zygmunt Bauman Ζιλ Ντελέζ/Gilles Deleuze Ζιλ Ντωβέ/Gilles Dauvé Ζορ Βον/Zohr Vaughan Ζορζ Μπατάιγ/Georges Bataille ζωή Η Διεθνής ηθική Θ. Ρόσζακ/Th. Roszak Θανάσης Σβώλος Θάτσερ/Ρήγκαν θέαμα Θένια Κουτρουμπή Θεός Θεοφάνης Μελάς Θίοντορ Αντόρνο/Theodor Adorno θλίψη Θόδωρος Ζιάκας Θουκυδίδης Ίαν Χάκινγκ/Ian Hacking Ιβάν Παβλόφ/Ivan Pavlov Ιβάν Τοθργκένιεφ/I. Tourgueniev Ίγγα Κρεστενσεν/Inger Christensen Ιγνάτιος Λογιόλα ιδεολογία ιδρύματα τέχνης ικέτες και ξένιοι Ιράν Ισαάκ Μπ. Σίνγκερ/Isaac B. Singer Ισπαχάν ιστορία ισχύς Ιχάμπ Χασσάν/Ihab Hassan Ιωάννα Τσιβάκου Κ.Π. Καβάφης Κ.Σ. Λιούις/C.S. Lewis Καβαλκάντι/Cavalcanti Κάθλην Ρέιν/Kathleen Raine Καλκούτα καλλιτέχνες Καλοκαίρι Καλούμενος Καντ κάπο Καραμανλής Κάρελ Φουνκ/Karel Funk Κάρεν Κίλιμνικ/Karen Kilimnik Καρλ Κορς/Karl Korsch Καρλ Κράους/Karl Kraus Καρλ Μαρξ/Karl Marx Καρλ Πολάνυι/Karl Polanyi Καρλ Χέκερ/Karl Hocker Καρλομάγνος Καρτέσιος/Descartes καταναλωτικοπαραγωγισμός καταστασιακοί/situationnistes καταστροφή Κατερίνα Ηλιοπούλου Κέβιν Κέλι/Kevin Kelly Κένεθ Γκέργκεν/Kenneth Gergen κενό Κίνημα 22 Μάρτη Κιουσόπουλος Κλάους Κάρστενσον/Claus Carstensen Κλερ Οζιάς/Claire Auzias Κλοντ Λεβί Στρώς/Claude Levy Strauss κοινωνιοποίηση Κομμούνα κομμουνισμός Κονγκό Κόνσταντ/Constant Niewenhuys Κορέα Κορνήλιος Καστοριάδης Κορνήλιος/Corneille κορπορατισμός Κουρτ Βάιλ/Kurt Weil Κουρτ Σβίττερς/Kurt Schwitters κράτος κρίσεις πανικού κρίση κρισολογία Κριστιάν Ντελακαμπάιν/Christiane Delacampaigne Κριστίν Λαγκάρντ Κριστόφ Κισλόφσκι/Krzysztof Kieslowski Κρίστοφερ Λας/Ch. Lash Κροστάνδη κυριαρχία Κωνσταντίνος Ματσούκας Κωνσταντίνος Μίχος Κώστας Βάρναλης Κώστας Δεσποινιάδης Κώστας Κολημένος Κώστας Παπαϊωάννου Κωστής Βελόνης Κωστής Παπαγιώργης Λ. Βαλράς/L. Walras Λα Μετρί/ La Mettrie λαβύρινθος Λάζαρος Αρσενίου Λάκι Λουτσιάνο/Lucky Luciano Λάμπρος Κωνσταντάρας Λάο Τσε Λένιν Λεόν Βαλράς/Léon Walras Λέον Τρότσκι Λέσχη της Ρώμης Λέσχη Φιλελεύθερης Ανάγνωσης Λέων Σεστώφ/Lev Shestov Λίντον Τζόνσον/Lyndon Johnson Λιούις Μάμφορντ/Lewis Mumford Λισιέν Μαλζόν/Lucien Malson λογική λογοκρισία Λόγος λογοτεχνία Λονδίνο Λόρδος Μπάϋρον/Lord Byron Λουί Αλτουσέρ/Louis Althusser Λουί Ντυμόν/Louis Dumont Λουίς Μπουνιουέλ/Louis Bunuel Λούντβιχ Βιτγκενστάιν/Ludwig Wittgenstein Λουσίντα και Ντέιβις Μάτλοκ Λυγκέας Λωτρεαμόν Μ. Ντριούρι/M. Drury Μ. Μπένετ/M. Bennet Μαγιακόφκι/Mayakovski μαγιονέζα Μάης '68 μαθητές Μάικ Κέλυ/Mike Kelley Μάικλ Χάρντ/Michael Hardt Μάιλς Ντέιβις/Miles Davis Μάκης Μηλάτος Μάλκολμ Λόουρι/Malcolm Lowry Μάλκολμ Χ μανιφέστα Μανόλης Λαμπρίδης Μανώλης Αναγνωστάκης Μαξ Βέμπερ/Max Weber Μαξ Ήστμαν/Max Eastman Μάπετς Μάρθα Γκέλχορν/Martha Gellhorn Μαρί ντε Ενζέλ/Marie de Hennezel Μαρίνα Τσβετάγιεβα/Marina Tsvetaeva μαρξιστές-λενινιστές Μαρσαλ Σάλινς/Marshall Sahlins Μαρσέλ Μαριέν/Marcel Mariën Μαρσέλ Μως/Marcel Mauss Μαρσέλ Ντυσάν/Marcel Duchamp Μάρτζορυ Πέρλοφ/Marjorie Perloff Μάρτιν Μπούμπερ/Martin Buber Μάρτιν Χάϊντεγγερ/Martin Heidegger μελαγχολία Μεσαίωνας μεταμοντέρνο μεταμορφωτική δύναμη μετανάστευση μηδέν μηδενισμός Μηνάς Εμμανουήλ Μίκαελ Λέβι/Michael Loewy Μικελάντζελο Αντονιόνι/Michelangelo Antonioni μικροαστισμός Μίλτον Φρίντμαν/Milton Friedmann Μίλτος Σαχτούρης Μιράντα Τερζοπούλου μισαλλοδοξία Μισέλ Αλιετά/Michel Aglietta Μισέλ Ουελμπέκ/Michel Houellebecq Μισέλ Σερ/Michel Serres Μισέλ Τουρνιέ/Michel Tournier Μισέλ Φουκώ/Michel Foucault μισθωτοί σκλάβοι Μιχαήλ Μπακούνιν/Michail Bakunin Μιχαήλ Μπαχτίν/Mikhael Bachtine ΜΜΕ Μόμπυ Ντικ Μουσείο Ακρόπολης μουσική μοφερισμός/mofferism Μπ. Μάντεβιλ/B. Mandeville Μπάρυ Άνσγουωρθ/Barry Unsworth Μπάτσης Μπέλα Ταρ/Bela Tarr Μπερνάρντο Σοάρες/Bernardo Soares Μπέρτολντ Μπρεχτ/Bertold Brecht Μπιενάλε Μπίφο Μπεράρντι/Bifo Berardi Μπουκανιέρος Μπραντ Μπγιόρκ/Brant Bjork Μπρέτον Γουντς Μωρίς Μερλώ-Ποντύ/Maurice Merleau-Ponty Ν.Γ. Πεντζίκης ναζιστοφασισμός Νασρεντίν Χότζας ναυαγοί νεοφιλελευθερισμός Νικολό Μακιαβέλλι Νίκος Εγγονόπουλος Νίκος Ζαχαριάδης Νίκος Καρούζος Νίκος Μπελογιάννης Νίκος Σκοπλάκης Νίκος Buccanier Κούρκουλος Νόαμ Τσόμσκι/Noam Chomsky Νόρμπερτ Ελίας/Norbert Elias Νούτσιο Όρντινε/Nuccio Ordine Νταβός νταντά Ντέιβιντ Λυντς/David Lynch Ντέιβιντ Μπομ/David Bohm Ντέιβιντ Ρικάρντο/David Ricardo Ντέιβιντ Χιούμ/David Hume Ντιμίτρι Πρίγκοφ Ντιτρόιτ Ντον Ντελίλο/Don Delillo Ντόναλντ Γουίνικοτ/Donald Winnicott Ντονέλα Μήντοους/Donella Meadows Ξενοδοχείο των Ξένων Ξενοφών ξεψάρωμα Ο κήπος Ο Μικρός Πρίγκηπας Οδύσσεια οικονομία Οκτάβιο Πας/Octavio Paz Όλγα Γερογιαννάκη ολιγαρχία ολοκληρωτισμός ομιλίες Ορφέας Απέργης Όσκαρ Ουάιλντ/Oskar Wilde Ουίλιαμ Ήγγλετον/William Eggleton Ουίλιαμ Μπάροους/William Burroughs Ουίλιαμ Σαίξπηρ/William Shakespeare Ουίσταν Ώντεν/Wystan Auden Π. Κονδύλης Π.Μ.Σ. Χάκερ/P.M.S. Hacker παιδεία παιχνίδι Παναγιώτης Κονδύλης πανοπτικόν πανσέληνος Παπάγος παράδοση παραλήρημα παραπληροφόρηση Πασκάλ Ενγέλ/Pascal Engel Πάσχος Μανδραβέλης Πέδρο Ματέρο πένθος Πέπη Ρηγοπούλου Πέτρος Αρτάνης Πέτρος Παπαθανασίου Πήτερ Γκητς/P.T. Geach Πήτερ Μπρουκ/Peter Brook Πήτερ Ουότκινς/Peter Watkins Πιέρ Κλαστρ/Pierre Clastres Πιέρ Μπουρντιέ/Pierre Bourdieu Πιέρ-Ζοζέφ Προυντόν/P.J. Proudhon Πινοσέτ πίστη Πίτερ Κρήφτ/Peter Kreeft Πλαστήρας Πλάτωνας Πλεύσις πλουραλισμός ποίηση πολεμικά κείμενα πόλεμος πόλη πολιτική Ποτάμι προλεταριάτο Προμηθέας Δεσμώτης πρόοδος προπαγάνδα Πωλ Βαλερύ/Paul Valery Πωλ Βιριλιό/Paul Virilio Πωλ Ζοριόν/Paul Jorion Πωλ Ζωγραφάκης Πωλ Λαφάργκ/Paul Lafargue Πωλ Ρικέρ/Paul Ricoeur Ρ. Τζακομπι/R. Jacobi Ραούλ Βανεγκέμ/Raoul Vaneigem Ραούλ Σουρίτα/Raul Zurita Ρέι Μπράντμπερι/Ray Bradbury Ρενέ Ζιράρ/René Girard Ρέϋμοντ Κάρβερ/Raymond Carver Ρίνγκο Σταρ/Ringo Star Ρίτα Γκαβέρα Ρίτσαρντ Κόμπντεν/Richard Cobden Ρίτσαρντ Μοράν/Richard Moran Ρίτσαρντ Ρόρτι/Richard Rorty Ροβεσπιέρος Ροβινσώνας Κρούσος Ροζα Λουξεμπουργκ Ρόζα Λούξεμπουργκ/Rosa Luxembourg Ροκ ρομαντισμός Ρομπέρ Αντέλμ/Robert Antelme Ρόμπερτ ΜακΝαμάρα/Robert MacNamara Ρομπερτ Οπενχάϊμερ/Robert Oppenheimer Ρόμπερτ Φρανκ/Robert Frank Ρόμπερτ Χας/Robert Hass Ρομπέρτο Χουαρόθ/Roberto Juarroz Ρούντι Σαιν Ζυστ/Saint Juste Σαρλ Μπωντλερ/Charles Baudeilaire Σαρλ Πεγκι/Charles Péguy Σαρλ Φουριέ/Ch. Fourier Σελίν/Céline Σεμπάστιαν Χάφνερ Σέρεν Κίρκεγκωρ/Soren Kierkegaard σθένος Σίγκμουντ Φρόιντ/Sigmund Freud Σιμόν Βέιλ/Simone Weil Σιμόν Λέις/Simon Leys σινεμά ΣΙΣΒ/SICV Σίσυφος σκεπτικισμός Σκιπίων ο Αφρικανός σκουπιδοντενεκέδες Σλαβόι Ζίζεκ/Slavoj Zizek Σοκούροφ/Sokurov σολιψισμός Σομαλία Σόνια σοσιαλδημοκρατία Σουδάν Σουν Τζου σουρεαλισμός σοφία σοφιστές Σπιναλόγκα Σπινόζα/Spinoza Σπύρος Κυριαζόπουλος Στάλιν σταλινισμός Σταμάτης Πολενάκης Στάνλεϊ Κάβελ/Stanley Cavell Στάντις Λώουντερ/Standish Lawder Στέλιος Κούλογλου Στέλιος Ράμφος Στεφάν Λιαβινιότ/Stéphane Lavignotte Στέφανος Λουπάσκο/Stephan Lupasco Στέφανoς Ροζάνης Στήβεν Πίνκερ/Steven Pinker στρατόπεδα εργασίας Συλβαίν Πιρόν/Sylvain Piron Σύλβια Πλαθ/Sylvia Plath Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου συμβολικό πεδίο συμβολισμός Σύναψις συνείδηση Συνταγή για μαγιονέζα Σύνταγμα συνωμοσιολογία Σφαγεία σχέδιο Μάρσαλ σχετικισμός Σωκράτης σώμα Τ. Ρ. Μιλλς/C. W. Mills Τ.Κ.Παπατσώνης Τ.Σ. Έλλιοτ/T.S. Elliot τα κορδόνια σου! Τάκης Μίχας Τάσος Λάγγης ταχυπρόσβαση/HSA τεστ τέχνη τεχνικό σύστημα τεχνοεπιστήμη τεχνοκρατία τεχνολογικός μεσσιανισμός τεχνοσάχλα Τζ. Α. Γκόλντστοουν/J.A. Goldstone/Τζ. Τζ. Ρ. Σάουλ/J.R. Saul Τζ.Μ. Κούτσι/J.M. Coetzee Τζ.Ρ.Ρ. Τόλκιν/J.R.R. Tolkien Τζακάρτα Τζέημς Μπάλντουιν/James Baldwin Τζέιμς Φρέιζερ/James Frazer Τζέρεμι Μπένθαμ/Jeremy Bentham Τζέφρεϊ Χερφ/Jeffrey Herf Τζιανφράνκο Σανγκουινέτι/Gianfranco Sanguinetti Τζιόρτζιο Αγκάμπεν/Giorgio Agamben Τζον Κένεθ Γκαλμπρέιθ/J.K. Galbraith Τζον Ρωλς/John Rawls Τζον Σερλ/John Searle Τζον Στάινμπεκ/John Steinbeck Τζον Χιούστον/John Houston Τζόρτζ Όργουελ/George Orwell Τζορτζ Στάινερ/George Steiner Τζούλια Κρίστεβα/Julia Cristeva Τζων Λοκ/John Locke Τζων Φόουλς/John Fowles Το καταραμένο απόθεμα Το Ξεπέρασμα της Τέχνης Τοκβίλ/Tocqueville Τομάς Ιμπάνιεθ/Tomas Ibanez Τόμας Μαν/Tomas Mann Τόμας Πίντσον/ Thomas Pynchon Τόμας Ράιντ/Thomas Reid Τόνι Νέγκρι/Toni Negri Τόνι Σουάρτζ/Tony Schwartz τραγωδία τριλεκτική Τσ. Σ. Περς/Ch. S. Peirce Τσαρλς Μπουκόφσκι/Charles Bukowski Τσαρλς Ντέιβενπορτ/Charles Davenport Τσαρλς Τέιλορ/Charles Taylor Τσαρλς Φορτ/Charles Fort τυραννία τύψεις Υβ Λε Μανάκ/Yves Le Manach Υβ Μισώ/Yves Michaud υλισμός υπαρξισμός ύπνος υποκείμενο υποκρισία υπομονή Φ. Β. Μουρνάου/F.W. Murnau Φ. Γιάκομπι/F. Jacobi Φ. Ε. Ρεϊνάλ/F. E. Reynal Φαινομενολογία Φερνάντο Αρρραμπάλ/F. Arrabal Φερνάντο Πεσσόα/Fernando Pessoa Φίγκαρω Φιλανθρωπία φιλία Φίλιπ Λάρκιν/Philip Larkin Φιλοσοφία Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι/Fyodor Dostoevsky Φλαν Ο' Μπράϊαν/Flann O' Brien Φουκουσίμα Φρ. Έμπερτ/Fr. Ebert Φρ. Καραντέκ/F. Caradec Φρ. Φουρκέ/Fr. Fourquet Φρ. Χάγιεκ/Fr. Hayek Φρανκ Ζάπα/Frank Zappa Φράνσις Μπέικον/Francis Bacon Φρανσουά Λυοτάρ/François Lyotard Φρανσουά Σιμιάν/François Simiand Φραντς Κάφκα/Frantz Kafka Φρέντερικ Τέιλορ/Frederick Taylor Φρεντερικ Τζεϊμσον/Frederick Jameson Φρίντριχ Ένγκελς/Friedrich Engels Φρίντριχ Νίτσε/Friedrich Nietsche Φριτς Λάιστ/Fritz Leist φρμκ Φύση Φώτης Τερζάκης Χ. Τζ. Θορώ/H.J. Thoreau Χ.Λ. Μπόρχες/J.L. Borges Χ.Μ Ενζενσμπέργκερ χαρά Χάρι Φράνκφουρτ/Harry Frankfurt Χάρι Χόλε Χέγκελ/Hegel Χειρτ Μακ/Geert Mak Χέρμαν Μέλβιλ/Herman Melville Χέρμπερτ Μαρκούζε/Herbert Marcuse Χίλαρι Κλίντον Χιλή χιούμορ χίπστερ Χιροσίμα Χλόη Κολλύρη Χομπς/Hobbes χοντρό δούλεμα Χουάν Βίβες/Juan Vives χρεοκοπία χρήμα Χρήμα και Μαγεία Χρήστος Βακαλόπουλος χριστιανισμός χρόνια πολλά χρόνος ψέμματα ψυχή Ψυχρή Ιδεολογία ωφελιμισμός AP auld lang syne beton7 Bob Dylan Bob Marley Bodies Bruce Springsteen Christopher Cinemarian CoBrA D-503 dangerfew David Bowie DOCUMENTA Einsatzgruppe D European Media Art Festival F. C. Stanley Frank Zappa gosplan Grafton Happyfew Hildegoesasger Hollowsky homunculus Iggy Pop Il Consigliere Internationale Lettriste/Λεττριστική Διεθνής Internationale Situationniste/Καταστασιακή Διεθνής intothepill izi Jeffrey Lee Pierce Jimmy Cliff Joe Strummer Johnny Cash Keith Moon Keith Richards La Commune Les Levres Nues Les Lèvres Nues Mοφερισμός/Mofferism Malaguena Melanie Pain memento mori Monty Python Necrology nem68 Nick Cave Nosotros RadioBubble remap 2 Renty RSA Salon De Vortex sexbox Sunrise Tales from the Crypt The Adicts The Beatles The Crass The Great Society The Gun Club The Juniors The Meteors The Morlocks The Please The Rolling Stones The Ruts The Sonic Youth The Stooges The Stranglers The Three Johns The UK Subs The War TwixtLab Vince Taylor Wall Street Journal WIRED wobblies Zabriskie Point Zoviets