Σελίδες

21 Δεκεμβρίου 2021

Κατανόηση και α-νοησία | Μανιφέστα 61



Μια από τις δύο χρήσεις της έννοιας «κατανόηση μιας πρότασης», τις οποίες επισημαίνει ο Βίττγκενσταϊν στις Φιλοσοφικές Έρευνες (§ 531, 532), είναι ότι «αυτή [η πρόταση] μπορεί να αντικατασταθεί από μιαν άλλην, που να λέει το ίδιο πράγμα». Ο Βίττγκενσταϊν έπαιξε μάλιστα με αυτή την χρήση προκειμένου να δείξει το α-νόητο ορισμένων προτάσεων (όπως π.χ. αυτές που σχετίζονται με την «ιδιωτική γλώσσα»). 

Η φωτογραφία της ανάρτησης βοηθάει με παρόμοιο τρόπο στην κατανόηση της πρότασης «εκθέτω τα βιώματά μου στα social media».

 


11 Δεκεμβρίου 2021

Αυτοαναφορικότητα και Ιδιωτεία | Μανιφέστα 60

 

§ 268 «Γιατί το δεξί μου χέρι δεν μπορεί να δώσει λεφτά στο αριστερό; Το δεξί μου χέρι μπορεί να τα βάλει στο αριστερό. Το δεξί μου χέρι μπορεί να γράψει μια χαριστική πράξη και το αριστερό μου μια απόδειξη. Αλλά τα παραπέρα πρακτικά επακόλουθα δεν θα ήταν τα επακόλουθα μιας δωρεάς.  Όταν το αριστερό χέρι λάβει τα χρήματα από το δεξί, κτλ., θα ρωτούσαμε : «Εντάξει, κι έπειτα;». Το ίδιο ερώτημα θα μπορούσε κανείς να απευθύνει σε εκείνον που θα είχε δώσει στον εαυτό του ένα ιδιωτικό ορισμό μιας λέξης· θέλω να πω : εάν αυτός είπε τη λέξη στον εαυτό του και ταυτόχρονα κατεύθυνε την προσοχή του σε ένα αίσθημα.

Λ. Βίττγκενσταϊν, Φιλοσοφικές Έρευνες

Μετάφραση Παύλος Χριστοδουλίδης, εκδόσεις Παπαζήση (1977)

 

03 Δεκεμβρίου 2021

Προσοχή στα επιστημονικοφανή τρικ!

 

 
Κυκλοφορεί τον τελευταίο καιρό είδηση με βαρύγδουπους τίτλους όπως "Τα πρώτα ζωντανά ρομπότ έμαθαν να αναπαράγονται", "Xenobots : Δημιουργήθηκαν τα πρώτα ζωντανά ρομπότ", "Xenobots : Οι συνθετικές μορφές ζωής που μπορούν να αυτό-αναπαράγονται", κ.ο.κ., δηλαδή πολύ γουάου πράγματα!
 
Επειδή όμως οι δημοσιογραφικού τύπου ανακοινώσεις ανακατεύουν διάφορες λέξεις ("ζωντανά + ρομπότ + έμαθαν + να αναπαράγονται + αυτό-αναπαράγονται + συνθετικές + μορφές ζωής") για λόγους εντυπωσιασμού, καλό είναι να τις διπλο- και τριπλοψάχνουμε ώστε να ξεχωρίσουμε όσο γίνεται την είδηση από τα φούμαρα. 
 
Θυμίζοντας λοιπόν το ειδικό αφιέρωμα του ιστολογίου μας στην "τεχνητή νοημοσύνη", παραπέμπουμε εδώ σε μια σοβαρότερη ανάγνωση της είδησης, όπου εξηγείται η όλη ιστορία καλύτερα, επισημαίνεται ότι τα βλαστοκύτταρα έτσι κι αλλιώς αυτό-αναπαράγονται, και μεταξύ άλλων σημειώνεται: Calling these cells “self-reproducing robots” is like saying that humans create catbots when a pet cat produces a litter of kittens