Σελίδες

29 Φεβρουαρίου 2016

Ικέτες και Ξένιοι | Μανιφέστα 41

Νύχτα 26 προς 28 Μαΐου 1926
Δευτέρα.

Άκουσα σήμερα από έναν πρόσφυγα τούτο: Βγήκαν κυνηγημένοι σ’ ένα ελληνικό νησί. Μαγαζιά, σπίτια, πόρτες, παράθυρα, έκλεισαν όλα μονομιάς. Αυτός με τη γυναίκα του μέσα στο κοπάδι. Το μωρό έξι μέρες να τραφεί∙ έκλαιγε, χαλνούσε τον κόσμο. Η γυναίκα παρακαλούσε για νερό. Τέλος από ένα σπίτι τής αποκρίθηκαν: «ένα φράγκο το ποτήρι». Και ο πατέρας συνεχίζει: «Τι να κάνω; κυρ Στράτη, έφτυσα μέσα στο στόμα του παιδιού μου για να το ξεδιψάσω».

Γιώργος Σεφέρης, Έξι νύχτες στην Ακρόπολη 
 (πρώτη γραφή 1926-1930)

25 Φεβρουαρίου 2016

Ομιλίες και εργαστήριο στο twixtlab



Αφού ακούσεις την τρομερή 26η εκπομπή 
και ... φορτώσεις, 
έλα στο 
twixtlab
Εμπεδοκλέους 19, Πλατεία Βαρνάβα, Παγκράτι

Παρασκευή 26.2.2016

ώρα 20.00-22.00 
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΕΣ ΣΕ ΕΠΟΧΕΣ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗΣ |ΝΤΑΝΑ, ΣΟΥΡΕΑΛΙΣΜΟΣ, ΚΑΤΑΣΤΑΣΙΑΚΟΙ
Γιάννης Ισιδώρου, Γιάννης Ιωαννίδης, Ελένη Καρρά

Σάββατο 27.2.2016
ώρες 12.00-15.00
ΠΡΟΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ: ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΥΛΙΚΑ (ΟΙΚΕΙΟ, ΑΝΟΙΚΕΙΟ, ΜΑΓΙΚΟ)
Γιάννης Ισιδώρου, Γιάννης Ιωαννίδης, Ελένη Καρρά

Κυριακή, 28/02
ώρες 11:00-15:00
ΤΙ ΕΙΝΑΙ DETOURNEMENT;
Γιάννης Σαρρής

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τις τρεις μέρες είτε μία από τις τρεις.



24 Φεβρουαρίου 2016

Εκπομπή #26 | Έρευνα στα βάθη του ανθρώπινου πιράνχας.



Έρευνα στα βάθη του ανθρώπινου πιράνχας. Γιατί δεν υπάρχει άβυσσος μεταξύ των ανθρώπων. Πώς καταλαβαίνουμε τι έχει ο άλλος μέσα στο μυαλό του. Σώμα και ψυχή.  Ο Κάφκα, ο Οδυσσέας κι οι Σειρήνες. Κι ένα μικρό τεστάρισμα: Φαντάσου πως όλοι οι άλλοι είναι ρέπλικες. Τα βασικά συμπεράσματα.







σταθερά από το RadioBubble



19 Φεβρουαρίου 2016

Από κατάφαση σε κατάφαση ... "shit happens" *






"Είναι κάποιοι που περνούν από κατάφαση σε κατάφαση: η ζωή τους- ένας ειρμός από ναι… Επικροτώντας το πραγματικό, ή ό,τι τους φαίνεται ως τέτοιο, συναινούν στα πάντα και δεν τους ενοχλεί να το ομολογήσουν Δεν υπάρχει ανωμαλία που δεν την εξηγούν ή δεν την κατατάσσουν στα πράγματα «που συμβαίνουν». Όσο περισσότερο αφήνονται να μολυνθούν από την φιλοσοφία, τόσο περισσότερο στο θέαμα της ζωής και του θανάτου παραμένουν καλοί θεατές.
Για άλλους, τους εθισμένους στην άρνηση, το να καταφάσκεις απαιτεί όχι μόνο θέληση για σύγχυση, αλλά προσπάθεια επί του εαυτού μας, θυσία: το παραμικρό ναι τους κοστίζει!  Τι αυταπάρνηση! Ξέρουν ότι ένα ναι δεν έρχεται ποτέ μόνο του, συνεπάγεται κι ένα άλλο, ολόκληρη κουστωδία: πώς αυτοί θα διακινδύνευαν ελαφρά τη καρδία. Αυτό δεν εμποδίζει να εκνευρίζονται από την ασφάλεια του όχι. Έτσι τους γεννιέται η ανάγκη κι η περιέργεια του ό,τι να ‘ναι.

Να αρνείσαι: δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο προκειμένου να χειραφετηθεί το πνεύμα. Όμως η άρνηση είναι γόνιμη μόνο κατά τη στιγμή κατά την οποία προσπαθούμε να την κατακτήσουμε και να την οικειοποιηθούμε. Μόλις την αποκτήσουμε, μας φυλακίζει. Γίνεται μια ακόμα αλυσίδα. Δουλεία∙ είναι καλύτερα να προσανατολίζεται κανείς προς τη δουλεία του είναι, μολονότι αυτό δεν γίνεται χωρίς σπαραγμό: αρκεί, ούτε περισσότερο ούτε λιγότερο, να γλυτώσει από την μετάδοση του μηδενός, από την άνεση του ιλίγγου….
ΟΙ θεολόγοι το έχουν επισημάνει, η ελπίδα είναι καρπός της υπομονής. Θα έπρεπε να προσθέσουμε: και της σεμνότητας. Ο υπερήφανος δεν έχει το χρόνο να ελπίζει… Χωρίς να θέλει, η να μπορεί να αναμένει , παραβιάζει τα γεγονότα όπως παραβιάζει τη φύση του∙ πικρόχολος, διεφθαρμένος όταν εξαντλεί τις εξεγέρσεις του, παραιτείται: γι αυτόν δεν υπάρχει καμία ενδιάμεση φόρμουλα. Ότι είναι διαυγής δεν υπάρχει αμφιβολία η διαύγεια όμως, μην το ξεχνάμε, είναι ίδιον εκείνων που, από ανικανότητα να αγαπήσουν, παύουν να είναι αλληλέγγυοι τόσο προς τους άλλους όσο και προς τον εαυτό τους."

από τον E.M. Cioran (1911-1995) το 1956, και τον Πειρασμό του Υπάρχειν

-----------


ΥΓ Izi. Το ομότιτλο βιβλίο περιλαμβάνει τη συλλογή δοκιμίων του Ρουμάνου στοχαστή :
«Το να σκέφτεσαι εναντίον του εαυτού σου», «Περί ενός ασθμαίνοντος πολιτισμού», «Μικρή θεωρία της μοίρας», «Πλεονεκτήματα της εξορίας», «Ένας λαός μοναχικών», «Επιστολή για κάποια αδιέξοδα», «Το ύφος ως περιπέτεια», «Πέραν του μυθιστορήματος», «Το εμπόριο των μυστικών», «Λύσσα και εγκαρτέρηση» και «Ο πειρασμός του υπάρχειν»
Στην σειρά των μελετων μας σχετικά με τον μηδενισμό.

Θα ακολουθήσουν και άλλες προτάσεις όλη τη σεζόν. Το 1956 ήταν η χρονιά των Δέκα εντολών του Cecil B. DeMille αλλά και του Invasion of the Body Snatchers. Φυσικά πριν από όλα, να πούμε πως το 1956, πάντα σε σχέση με τις μελέτες μας για τον μηδενισμό, συγκλονίζεται από κάποια συγκεκριμένα ακόρντα ενός κάποιου Σκότυ, όλο κι όλο ειχε κρατήσει μόλις δύο λεπτά... 


*"shit happens" : χυδαία έκφραση, της παγκόσμιας καθαρματικής, που χρησιμοποιείται
ως "επιχείρημα" για κάθε λογής απανθρωπιά. Πρωτοεμφανίστηκε τη δεκαετία του εξήντα.

17 Φεβρουαρίου 2016

Εκπομπή #25 | Από το Άτομο στον Πολίτη





Με σπασμένα φρένα τρέχουμε από το Άτομο στον Πολίτη. Επιστολές αγανακτισμένων αναγνωστών. Απαντήσεις που καίνε! Πνεύμα, πράξη και μοντέρνα χρηματοκίνητα! Ποιοι φώναζαν Abajo la intelligencia; Πώς συγκροτούν κοινωνία τα Άτομα στον πραγματικό κόσμο; Μηχανές και γρανάζια, γλυκιά μου, μας χωρίζουνε. Ανατομία ενός αδιέξοδου και μερικά κόλπα για να βγαίνεις από κάθε λαβύρινθο.




10 Φεβρουαρίου 2016

Ετοιμάσου να ακούσεις για το μέρασμα από το άτομο στον πολίτη

Από το Άτομο στον Πολίτη: πούθε πάνε βρε πατριώτη; Ποιος αποκλείει ποιον. Με ποιους τρόπους. Χαρτογραφημένα και ανεξερεύνητα μπλόκα στο μυαλό. Το κυρίαρχο πρόσχημα.  Τι να προσέξετε, τι ν’ αποφύγετε.  Ένα κόλπο για να βγαίνεις από κάθε λαβύρινθο και τι μαθαίνουμε από αυτό. Επιστολές αγανακτισμένων αναγνωστών. Ανεπίκαιροι αγωνιστές και επίκαιροι στοχαστές στο σύμπλεγμα του Λαοκόοντα. 

Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου 2016
4 με 6 μ.μ.
πάντοτε από την υπερβατική ΡαδιόΦουσκα


09 Φεβρουαρίου 2016

Σώμα και Ψυχή | Μανιφέστα 40

Στάνλεϊ Κάβελ
(1926 - 2018 )
Γνωρίζω ένα άλλο νου, σημαίνει: ερμηνεύω μια φυσιογνωμία –και το μήνυμα αυτής της περιοχής των Φιλοσοφικών Ερευνών είναι ότι αυτό δεν είναι ζήτημα «σκέτης γνώσης». Χρειάζεται να διαβάσω μια φυσιογνωμία, να δω το πλάσμα αυτό σύμφωνα με το πώς το διάβασα και να του συμπεριφερθώ με βάση το πώς το είδα. Το ανθρώπινο σώμα είναι η καλύτερη εικόνα της ανθρώπινης ψυχής –όχι, πρωτίστως, επειδή εκπροσωπεί την ψυχή, αλλά επειδή την εκφράζει. Το σώμα είναι το πεδίο έκφρασης της ψυχής.

Stanley Cavell, The Claim of Reason: Wittgenstein, Skepticism, Morality, Tragedy (1979)
*


Σημ. HS. «Το ανθρώπινο σώμα είναι η καλύτερη εικόνα της ανθρώπινης ψυχής», Λ. Βίτγκενσταϊν, Φιλοσοφικές Έρευνες, μέρος Β΄, IV. Το βιβλίο του Κάβελ, στηριγμένο στη διδακτορική του διατριβή, είναι μια από τις καλύτερες μελέτες πάνω στο έργο του Αυστριακού φιλόσοφου. 

Δυο ακόμα λόγια, μιας και τον παρουσιάζουμε από εδώ πρώτη φορά. Ο Κάβελ σπούδασε αρχικά μουσική και μάλιστα σε ψηλό επίπεδο. Έπαιζε κυρίως πιάνο, αλλά επίσης σαξόφωνο και κλαρινέτο σε τζαζίστικους αυτοσχεδιασμούς. Κάποια στιγμή όμως, όπως είπε σε συνέντευξή του, πέρασε μια βαθιά υπαρξιακή κρίση. Η μουσική δεν του μιλούσε πια κι ένιωσε, ειδικά σε ό,τι αφορά τη σύνθεση, πως δεν ήταν αυτό που ζητούσε η ψυχή του. Μέσα από αυτή την κρίση στράφηκε προς τη φιλοσοφία. Σπούδασε κοντά στο μεγάλο φιλόσοφο της Οξφόρδης, Τζον. Λ. Ώστιν, τον οποίο τιμά ως σπουδαίο δάσκαλο. 
 
 
 
 

04 Φεβρουαρίου 2016

Ένα τρυκ που θα φέρει την ευτυχία! | Janitoring in Athens 2015




Απαντάμε στην καθημερινότητα, στην αλλοτρίωση, στον φαντασιακό λαβύρινθο του μικροαστού και  τις φοβίες του (κομουνιστοφοβίες, ισλαμοφοβίες, ομοφοβίες, εργατοφοβίες, αρρωστοφοβίες, αφραγκοφοβίες, αμερικανοφοβίες, χριστοφοβίες,  εβραιοφοβίες, φοβίες του πέους-υψοφοβίες αλλά και αιδοιοφοβίες ...) και σε κάθε ιδεολογική κατασκευή που κάνει τη ζωή ανυπόφορη, με μια κατασκευή πραγματική χειροπιαστή και χρήσιμη. Ένα τρυκ που θα φέρει την ευτυχία!