Σελίδες

08 Μαρτίου 2012

Βιοεξουσία και Τεχνικό Σύστημα


Jeremy Bentham, Πανοπτικόν


Όπως ανέφερε χτες η εφημερίδα Le Monde, έπειτα από πολλούς μήνες συζητήσεων και διαξιφισμών, την περασμένη Τρίτη 6 Μαρτίου το απόγευμα η γαλλική Βουλή ψήφισε το νομοσχέδιο για την «Προστασία της Ταυτότητας». Την προστασία αυτή θα αναλάβει ένας μηχανισμός − τι άλλο; −, που θα θέσει σε εφαρμογή μια νέα μορφή αστυνομικής ταυτότητας, η οποία υποτίθεται πως θα είναι απαραβίαστη και δεν θα μπορεί να πλαστογραφηθεί. 

Πώς θα γίνεται αυτό; Πολύ απλά, όπως διαβάζουμε, η νέα ταυτότητα θα είναι βιομετρική, δηλαδή θα περιέχει ένα ηλεκτρονικό τσιπάκι στο οποίο θα καταγράφονται τα εξής στοιχεία του κατόχου της: όνομα, επώνυμο, φύλο, ηλικία και τόπος γέννησης, διεύθυνση κατοικίας, ύψος, χρώμα ματιών, δυο ηλεκτρονικά οφθαλμικά αποτυπώματα και μια φωτογραφία. Προαιρετικά, μπορεί να τοποθετηθεί κι ένα δεύτερο τσιπάκι χάρη στο οποίο ο κάτοχος της ταυτότητας θα μπορεί να τη χρησιμοποιεί, για να ταυτοποιείται, στις ηλεκτρονικές συναλλαγές του με το κράτος και στις ηλεκτρονικές αγορές του.
Φυσικά, ο μηχανισμός αυτός προβλέπει και τη δημιουργία μιας «κεντρικής τράπεζας δεδομένων» ονόματι TES (Titres Electroniques Sécurisés), στην οποία θα είναι αποθηκευμένα τα βιομετρικά δεδομένα όλων των νέων ταυτοτήτων, τουτέστιν των πολιτών.
Είναι σχεδόν ειρωνικό το ότι με μπροστάρη τη χώρα όπου μας συστήθηκε με τον πιο θορυβώδη και βίαιο τρόπο πριν μερικούς αιώνες, ολοκληρώνεται πλέον ολοένα και ταχύτερα ο κόσμος που συνέλαβε την κοινωνία ως ένα σύμφυρμα ατόμων, που αισθάνονται «δυσφορία για τον πολιτισμό» και που συνδέονται μεταξύ τους με το μέγιστο που μπορεί να επιτρέψει ένα τέτοιο συναίσθημα: μέσω «συμβολαίων», δηλαδή μέσω συστηματοποιημένων τεχνικών δεδομένων ενός εκάστου.
Είναι ξεκάθαρο πως ο αγώνας για μια καλύτερη κοινωνία οφείλει να σκεφτεί πάνω σε ριζικά άλλες βάσεις όχι απλώς τις σχέσεις μεταξύ ατόμου και συλλογικότητας, αλλά πρωτίστως την ανθρωπολογία, την περί ανθρώπου αντίληψη, με την οποία συνδέονται, νοηματοδοτούνται και νομιμοποιούνται οι σχέσεις αυτές.

9 σχόλια:

  1. Ο θρίαμβος της "Καρολίνειας Αναγέννησης", του "Κοινωνικού Συμβολαίου", της "Ελευθερίας, Ισότητας και Αδελφότητας"
    απλώς...ξεμασκαρεύεται!

    Η τελευταία παράγραφος, ενθαρρυντική...
    Ευτυχώς που τελικά είμαστε ευτυχισμένοι και ...πολλοί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. αισιόδοξη!
    Ποιος θα συγκροτήσει, ή θα βάλει σε λόγο την "περι ανθρώπου αντίληψη";
    Οι διανοούμενοι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @ Δ.,
    ενθαρρυντική, ναι, αλλά χωρίς πολλές αισιοδοξίες...

    ---

    @ terry,
    θα το κάνουν όσοι καίγονται και καθήσουν να σκεφτούν σοβαρά πάνω σε αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι αισιοδοξίες πηγάζουν από τους ανθρώπους, όσοι φυσικά δεν έχουν πεθάνει ακόμη...
    Δηλ. αυτούς που ακλόνητα αρνούνται τους μικρούς, τελετουργικούς θανάτους του αργού μυστικισμού...
    Όσοι... ζωντανοί λοιπόν, θαρσείτε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ Δ.,
    να 'σαι καλά, έχεις δίκιο. Θαρσείν χρη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολλοί μπορούμε να πούμε ότι καίγονται "να σκεφτούν".
    Η ανθρωπότητα καίγεται "να σκεφτεί".

    Ποιοι έχουν το περιθώριο να σκεφτούν σοβαρά επί του καυτου ζητήματος;

    Οι διανοούμενοι;-)

    Δ. οι ζωντανοι μπορεί -και έχουν περισσότερους λόγους- να μην είναι καθόλου αισιόδοξοι. Μήπως μπερδεύεις τον αργό μυστικισμό με το αργό πετρέλαιο;
    Εδώ που τα λέμε αργός μυστικισμός και αργό πετρέλαιο σχετίζονται. Όχι ακριβώς το αργό πετρέλαιο αλλά μάλλον η τιμή του:-))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @ terry,

    το περιθώριο να σκεφτεί κανείς υπάρχει για όλους: αρκεί λ.χ. να κλείσει κανά βραδάκι την τηλεόραση κανείς και ν' αρχίσει να συζητάει στα σοβαρά τα θέματα με την όποια παρέα του. Για λογάριασε πόσες ώρες πάνε χαμένες μπροστά στο χαζοκούτι... για να μην πούμε και για τις ώρες που χάνονται σε μονότονες σαχλαμαροκουβέντες.

    Για να μην παρεξηγηθώ: Φυσικά, και πλάκα θα κάνουμε, και τηλεόραση θα δούμε, και σαχλαμάρες θα πούμε - μόνο που το έχουνε παραχέσει κι έγινε το μυαλό νερομπούλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. terry,
    Αργός μυστικισμός...όπως π.χ. λέμε στην τέχνη, αργός νεοκλασσικισμός.
    Αυτό δηλ. που επαναλαμβάνεται, ανακυκλώνεται και καταντά μανιεριστικό, φλύαρο, δεν έχει τίποτα ουσιώδες καινούριο να πει.
    Παράλληλα όμως, παγιώνει αδιέξοδα, καθυστερεί ή ματαιώνει εξελίξεις και ανατροπές...
    Νομίζω όποιος κατάλαβε, κατάλαβε...
    Καλημέρα σε όλους

    ΑπάντησηΔιαγραφή