Σελίδες

30 Ιουλίου 2014

Η μετατροπή του Κοινού σε Μάζα | Είπατε θέαμα; - 2


C. W. Mills
(1916-1962)
«Η μετατροπή του Κοινού σε Μάζα μάς ενδιαφέρει ιδιαίτερα, διότι μας βοηθάει να καταλάβουμε ουσιαστικά τι εστί εξουσιαστική ελίτ. (…) Για να κατανοήσουμε λοιπόν τη διαφορά μεταξύ Κοινού και Μάζας, πρέπει να εξετάσουμε τέσσερα σημεία.

1. Πρώτα-πρώτα, πρέπει να δούμε την αριθμητική σχέση ανάμεσα σ' εκείνους που εκφέρουν και σ’ εκείνους που δέχονται απόψεις. Είναι ο πιο απλός τρόπος για να αποτιμήσουμε την κοινωνική σημασία των μμε. Στο μετασχηματισμό αυτής της σχέσης συναντάμε, περισσότερο από κάθε άλλο παράγοντα, το πιο ουσιώδες στοιχείο των προβλημάτων του Κοινού και της κοινής γνώμης στην σύγχρονη εξέλιξη της δημοκρατίας. Στο ένα άκρο της κλίμακας του επικοινωνείν έχουμε δυο ανθρώπους που απευθύνονται προσωπικά ο ένας στον άλλον. Στο άλλο άκρο, έχουμε ένα φερέφωνο που μιλάει απρόσωπα μέσα από ένα δίκτυο μέσων επικοινωνίας σε εκατομμύρια ακροατές και θεατές. (…)

2. Η δεύτερη διάσταση που πρέπει να μας απασχολήσει, είναι η δυνατότητα απάντησης σε μια άποψη χωρίς να επισύρονται μέτρα καταστολής προερχόμενα από το εσωτερικό, ή από το εξωτερικό της χώρας. Η τεχνική ολοκλήρωση των μμε δημιουργεί μια αριθμητικά ασθενέστερη σχέση ανάμεσα σ’ εκείνους που μιλούν κι εκείνους που ακούνε, καταργώντας από τους δεύτερους κάθε δυνατότητα να απαντήσουν ελεύθερα. 

Μπορεί άλλωστε να υπάρχουν σιωπηροί κανόνες γύρω από το εργασιακό καθεστώς και την ανεπίσημη δομή των μμε, μέσα από τους οποίους θα αποφασίζεται ποιος θα μιλήσει, πότε και για πόση ώρα. Οι κανόνες αυτοί μπορεί να τηρούν ή και να μην λαμβάνουν καθόλου υπόψη τους επίσημους κανόνες και το νομικό καθεστώς που διέπει τα μμε. Οριακά, είναι δυνατόν να οδηγηθούμε σε ένα απόλυτο μονοπώλιο της άποψης, την οποία θα εξακοντίζουν καταπάνω σε καθυποταγμένες ομάδες καταναλωτών των μμε, που δεν θα έχουν καμιά δυνατότητα απάντησης, ούτε έστω “κατ’ ιδίαν”. (…)

3. Πρέπει επίσης να εξετάσουμε τη σχέση ανάμεσα στη διαμόρφωση των απόψεων και την πραγμάτωσή τους με τη μορφή μιας κοινωνικής δράσης, την ευκολία με την οποία η κοινή γνώμη μπορεί να επηρεάσει σημαντικές αποφάσεις. Φυσικά, η δυνατότητα που έχουν οι άνθρωποι να βάλουν συλλογικά σε πράξη τις απόψεις τους, περιορίζεται από τη θέση την οποία έχουν μέσα στη δομή της εξουσίας. Αυτή η δομή μπορεί να είναι τέτοια, που να περιστέλλει δραστικά τη δυνατότητά τους να δράσουν∙ ή, πάλι, να είναι τέτοια που να επιτρέπει ή ακόμα και να ευνοεί τη δράση τους. (…)

4. Τέλος, πρέπει να δούμε σε ποιο βαθμό η θεσμική εξουσία, με το νομικό καθεστώς της και τα μέσα δράσης που διαθέτει, διεισδύει και διαχέεται μέσα στο Κοινό. Το πρόβλημα εδώ είναι να εξετάσουμε αν υπάρχει δυνατότητα αυθεντικής αυτονομίας του Κοινού έναντι της θεσμικής εξουσίας. Στο ένα άκρο, το αυτόνομο Κοινό κινείται ελεύθερα χωρίς παρεμβολές από τη θεσμική εξουσία. Στο άλλο άκρο, το Κοινό τρομοκρατείται και τείνεται να γίνεται ομοιόμορφο με την διείσδυση ρουφιάνων εντός του και την καλλιέργεια μιας γενικής καχυποψίας. (…)

Η διαφορά μεταξύ Κοινού και Μάζας

Στο Κοινό:
α) εκείνοι που εκφράζουν άποψη είναι τόσοι όσοι κι εκείνοι που προσλαμβάνουν∙
β) τα μέσα δημόσιας επικοινωνίας οργανώνονται με τέτοιο τρόπο, ώστε ο καθένας έχει άμεσα και πραγματικά τη δυνατότητα να απαντήσει σε κάθε άποψη που εκφράζεται δημόσια∙
γ) η άποψη που διαμορφώνεται μέσα από μια τέτοια συζήτηση, οδηγεί ανεμπόδιστα σε μια πραγματική δράση, η οποία, εάν αυτό είναι αναγκαίο, μπορεί να κατευθύνεται και εναντίον της κατεστημένης εξουσίας∙
δ) οι θεσμοί εξουσίας δεν διεισδύουν στο κοινό, το οποίο λειτουργεί, επομένως, με περισσότερη αυτονομία έναντι της εξουσίας.
 
Όταν ικανοποιούνται και οι τέσσερεις αυτοί όροι, τότε το πρακτικό μοντέλο μιας κοινότητας Κοινών και αυτό το μοντέλο συμβαδίζουν στο μέγιστο δυνατό βαθμό με τις θεμελιώδεις αρχές της κλασικής δημοκρατικής θεωρίας.

Απεναντίας, στη Μάζα:
 
α) υπάρχουν πολύ λιγότεροι διαμορφωτές γνώμης από τους δέκτες −στην πραγματικότητα, η κοινότητα Κοινών καταντάει ένα αφηρημένο σύμφυρμα ατόμων, που καθηλώνεται μπροστά σε μέσα μαζικής επικοινωνίας∙
β) η διάδοση των απόψεων οργανώνεται με τέτοιο τρόπο, ώστε είναι πολύ δύσκολο ή και τελείως αδύνατο στο άτομο να απαντήσει άμεσα και πραγματικά σε αυτά που του λένε∙
γ) η μετατροπή της άποψης σε δράση κατευθύνεται από την εξουσία, η οποία την οργανώνει και καναλιζάρει∙
δ) η Μάζα δεν έχει καμιά αυτονομία έναντι της θεσμικής εξουσίας∙ απεναντίας, εντεταλμένοι της εξουσίας διεισδύουν στη Μάζα περιστέλλοντας κάθε δυνατότητα διαμόρφωσης των απόψεων μέσα από μια ελεύθερη συζήτηση.

ΜΜΕ και μαζική κοινωνία

Ο πιο εύκολος τρόπος για να διακρίνουμε το Κοινό από τη Μάζα, είναι να συγκρίνουμε τους κυρίαρχους τρόπους επικοινωνίας που αντιστοιχούν στο καθένα.
  • Σε μια κοινότητα Κοινών, η συζήτηση αποτελεί το πρωταρχικό μέσον επικοινωνίας και τα μμε, αν υπάρχουν, μεριμνούν απλώς και μόνο για τη διεύρυνση και το ζωντάνεμα της συζήτησης, συνδέοντας το Κοινό που έθεσε το θέμα με τα άλλα Κοινά.
  • Απεναντίας, σε μια μαζική κοινωνία τα οργανωμένα μέσα επικοινωνίας προωθούν μόνο τον κυρίαρχο τύπο επικοινωνίας και το κοινό μετατρέπεται σε καταναλωτικό κοινό απόψεων, σε αγορά απόψεων, τις οποίες εκπέμπουν οι ειδικοί διαμορφωτές κοινής γνώμης. 
Από όποια μεριά κι αν το δούμε λοιπόν, βλέποντας τι εστί Κοινό, αντιλαμβανόμαστε ότι σήμερα κινούμαστε ολοταχώς προς τη μαζική κοινωνία. (…)

Στη μαζική κοινωνία, τα μμε λένε και επιβάλλουν στο μαζικό άνθρωπο:
- ποιος είναι: του δίνουν μια ταυτότητα
- ποιος θέλει να είναι: του δίνουν βλέψεις και στόχους∙
- πώς θα τους πετύχει: του δίνουν μια τεχνική∙ 
 και τέλος
  - με ποιον τρόπο θα έχει την εντύπωση ότι πέτυχε ακόμα κι όταν έχει αποτύχει: τον βοηθούν δηλαδή να αποδράσει από την πραγματικότητα.
 
Το χάσμα ανάμεσα στην ταυτότητα και τις βλέψεις οδηγεί στην τεχνική και/ή στην απόδραση. Αυτή είναι η θεμελιώδης ψυχολογική συνταγή, στην οποία στηρίζονται τα σύγχρονα μμε. Όμως αυτή η συνταγή δεν υπηρετεί την εξέλιξη του ανθρώπου. Είναι η συνταγή ενός ψεύδο-σύμπαντος, το οποίο εφευρίσκουν και συντηρούν τα συγχρονα μμε.»

Τσαρλς Ράιτ Μιλλς, Power Elite (1956)∙
στα ελληνικά Η αριστοκρατία της εξουσίας στις ΗΠΑ, εκδ. «Αρσενίδης» (1991)


Σημ. HS. Ακόμα μια πολύ καλή ανάλυση για την εξουσιαστική ελίτ και συνάμα ένα «προφητικό» κείμενο για την προπαγάνδα, που, όπως και του  Βανς Πάκαρντ, μάς έρχεται από την Αμερική του 1956. Κάτι συνέβαινε στις συνειδήσεις μέσα στη μεταπολεμική ευφορία αν σκεφτούμε ότι την ίδια χρονιά κυκλοφόρησε και το εξαιρετικό σχετικό βιβλίο του Γκύντερ ΆντερςΣτα ελληνικά κυκλοφορούν επίσης τα βιβλία του Μιλλς Η κοινωνιολογική φαντασία (1959) από τις εκδόσεις «Παπαζήση» (1985), Οι χαρτογιακάδες (1951) από τις εκδόσεις «Κάλβος» (χχ). Στην αυτοβιογραφία του έγραψε: 

«Με ρωτάς ποιος θα έλεγα πως είμαι. Σου απαντώ: Είμαι ένας Wobbly. Πνευματικά και πολιτικά. Και με αυτό δεν εννοώ τόσο ένα πολιτικό προσανατολισμό όσο ένα συγκεκριμένο πολιτικό ήθος.»

Πραγματικά ωραίος τύπος! Ρίξτε μια ματιά και στο πολύ σχετικό, και χρονολογικά κοντινό του, κείμενο του Μαρσέλ Μαριέν για την Επιστήμη των Δηλητηρίων.


3 σχόλια:

  1. Μια ανοιχτή ερώτηση, και αν θέλετε την κόβετε όπως και των άλλων θερμοκέφαλων αναγνωστών (εφιάλτης και τα λοιπά), αλλά αν δεν απαντήσετε αυτό θα σημαίνει πολλά:
    Ποιοί είναι αυτοί οι μάλλον παλιοί γνωστοί σας από τον "καταστασιακό" χώρο που λειτουργούν (δεν ξέρω αν είναι) σαν χαφιέδες του ισραηλινού κράτους και χρησιμοποιούν με εμετικό τρόπο τα κείμενα και τις θεωρίες της "καταστασιακής διεθνούς"; Ποιοί είναι αυτοί που στηρίζουν αυτή την ομάδα και από που προέρχεται το όλο απύθμενο θράσος τους και η αδιανόητη και χυδαία αντι-παλαιστινιακή και αντι-ισλαμική προπαγάνδα τους;
    Μήπως γνωρίζετε κάτι;
    Και παρακαλώ να μην χρησιμοποιηθούν εδώ επιχειρήματα του τύπου "δεν εμπλεκόμεθα σε συνωμοσιολογικές συζητήσεις" και "χαφιεδολογίες" γιατί αυτό θα ίσχυε στην περίπτωση που τα πράγματα θα ήταν στα πλαίσια μιας ομαλής κατά κάποιο τρόπο αντιπαράθεσης με όλα τα δυσάρεστα παρεπόμενα, πράγμα που δεν συμβαίνει αγαπητοί..
    Και επιτέλους izi, στο κρασί που κάποτε ήπιαμε, και στις (επιφανειακές μάλλον) συζητήσεις που κάποτε κάναμε, δεν μπορείς να λύσεις τη γλώσσα σου; ή κάνεις τη πάππια; Τι είναι τελικώς "δημοσιότητα" και ανοιχτή κουβέντα, αν δεν ανοίγονται τα χαρτιά ολωνών;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @Eriugena, σε τέτοιου είδους ερωτήσεις ("ποιοι είναι αυτοί οι μάλλον παλιοί γνωστοί σας", "ποιοι είναι", "μήπως γνωρίζετε κάτι") ένα και μόνο είχαμε και έχουμε πάντοτε να πούμε: ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΧΩΡΙΣ ΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΟ ΜΑΣ!

    Και κάτι ακόμα: Με την ευκαιρία των ερωτήσεών σου έριξα μια ματιά στο ιστολόγιό σου και είδα ότι μας έχεις κατατάξει κάτω από τη φωτογραφία ενός αιμοσταγούς μιλιταριστή και με τίτλο "Ίσες αποστάσεις ρε". Μια ανοιχτή κουβέντα κι από μένα λοιπόν: έχεις ΠΟΛΥ ΘΡΑΣΟΣ μετά από αυτή την αθλιότητα να έρχεσαι και να μας κάνεις την οποιαδήποτε και καλά "ανοιχτή" ερώτηση. πόσο μάλλον σαν τις παραπάνω, για το ήθος των οποίων χρησιμοποιούσαμε παλιά πολύ βαρείς χαρακτηρισμούς.

    Να είσαι καλά, αλλά όπως λέγαμε πάντα (και πες το και στους "εφιάλτες" και τους συν αυτοίς), δεν κάνουμε διάλογο με ...

    Αντίο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή