10 Δεκεμβρίου 2010

Οι ανιδιοτελείς αγροίκοι στις σκέψεις των ναυαγών.

 

Όταν είσαι ο μοναδικός ναυαγός σε ένα νησί,  έχεις χρόνο μέσα στην μοναξιά σου να σκεφτείς συγκεντρωμένος.

Μικρό διάλειμμα λοιπόν με μια αναδιατύπωση των σκέψεων μιας τέτοιας περίπτωσης του 17ου αιώνα. [Άγγλος έμπορος και τυχοδιώκτης, Γερμανικής καταγωγής]

 "Σήμερα μπορούμε να μετρήσουμε την τρέλα και την κακία εκείνων που συκοφαντούν αυτόν τον θεϊκό θεσμό: το χρήμα! Το χρήμα εξαυλώνει ότι αγγίζει προσδίδοντας του μια διάσταση ταυτόχρονα ορθολογική, μετρήσιμη και παγκόσμια-αφού ένα αγαθό, όταν μετατραπεί σε χρήμα, γίνεται δυνάμει προσιτό σε όλους τους ανθρώπους. Το αργυρώνητο είναι η πρώτιστη αρετή.

Ο φιλοχρήματος άνθρωπος ξέρει να καταπνίγει τα δολοφονικά κι αντικοινωνικά του ένστικτα- το αίσθημα της τιμής, το φιλότιμο, τον πατριωτισμό, τις πολιτικές φιλοδοξίες τον ρατσισμό, τον θρησκευτικό φανατισμό- κι αφήνει ελεύθερη μονάχα την ροή του για συνεργασία, την όρεξή του για καρποφόρες συναλλαγές, την αίσθηση της ανθρώπινης αλληλεγγύης. 

Ο φιλοχρήματος άνθρωπος ξέρει να καταπνίγει τα δολοφονικά κι αντικοινωνικά του ένστικτα- το αίσθημα της τιμής, το φιλότιμο, τον πατριωτισμό, τις πολιτικές φιλοδοξίες τον ρατσισμό, τον θρησκευτικό φανατισμό- κι αφήνει ελεύθερη μονάχα την ροή του για συνεργασία, την όρεξή του για καρποφόρες συναλλαγές, την αίσθηση της ανθρώπινης αλληλεγγύης. Η ανθρωπότητα θα έφτανε εύκολα, κυριολεκτικά στον Χρυσό της Αιώνα αν την οδηγούσαν άνθρωποι φιλοχρήματοι. Δυστυχώς είναι οι ανιδιοτελείς αυτοί που γράφουν την Ιστορία και κατά συνέπεια η φωτιά καταστρέφει τα πάντα και το αίμα κυλάει ποτάμι.
Οι λιπαροί έμποροι της Βενετιάς μας δίνουν το παράδειγμα της φανταχτερής ευτυχίας που μπορεί να γνωρίζει ένα κράτος το οποίο έχει για μοναδικό οδηγό το νόμο του κέρδους ενώ αντίθετα οι κοκαλιάρηδες λύκοι  της Ισπανική Ιερής εξέτασης δείχνουν τι είδους ατιμίες είναι ικανοί να διαπράξουν άνθρωποι που έχασαν κάθε επιθυμία για τα πολύτιμα  αγαθά"

Στις ημέρες μας οι "λιπαροί έμποροι της Βενετιάς" παραμένουν, ενώ τους "κοκαλιάρηδες λύκους ιεροεξεταστές" μάλλον τους έχουν αντικαταστήσει  τα σκυλιά του ισλαμικού τζιχάντ.

Τελευταία φαίνεται να  κλονίζεται και το παράδειγμα της φανταχτερής ευτυχίας.

Για λίγο, ας ελπίσουμε όλοι εμείς, οι υπήκοοι, που τα καλοπερνάμε μισόν αιώνα τώρα σ' Αμερικές και Ευρώπες. 


17 σχόλια:

HollowSky είπε...

Χα! Καλό! Πες όμως ότι το ναυαγό τον είχε βαρέσει η πείνα κι η δίψα και ψιλοπαραληρούσε...

Τι είχε βαρέσει τον "πάπα" του οικονομικού φιλελευθερισμού και πνευματικό πατέρα των διαφόρων Στροσκάν, τον Richard Cobden, που από τα έδρανα του κοινοβουλίου έλεγε κάτι τέτοια:

"Μπορώ να αποδείξω, ότι αυτά που υποστηρίζουμε - δηλαδή το να αγοράζει κανείς όσο πιο φτηνά γίνεται και να πουλάει όσο πιο ακριβά μπορεί - είναι απολύτως σύμφωνα με τις υψηλότερες διδαχές της χριστιανοσύνης. Διότι τι σημαίνει ν' αγοράζεις φτηνά και να πουλάς ακριβά; Σημαίνει ότι παίρνεις ένα πράγμα που έχεις σε πολύ μεγάλη αφθονία και με αυτό αποκτάς από τους άλλους εκείνο που έχουν εξοικονομήσει στο μέγιστο βαθμό - κι έτσι παρέχεις στην ανθρωπότητα τα μέσα για να απολαύσει σε πλήρη αφθονία όλα τα επίγεια αγαθά. Με αυτό τον τρόπο λοιπόν πραγματώνεις στο ακέραιο τη χριστιανική διδασκαλία, που λέει 'κάνε στους άλλους αυτό που θέλεις να σου κάνουν'" (διαβούλευση για το εμπόριο, 27 Φεβρουαρίου 1846)

!!!

izi είπε...

Η καίρια έλλειψη του ναυαγού -και των υπόλοιπων αυτού του κόσμου- δεν είναι η τροφή ή το νερό, αλλά ο άλλος.
Όταν όμως ο άλλος είναι το είδωλό του εαυτού σου, φυσικά και ισχύουν όλα όσα λέει και ο Ροβινσώνας(πριν συναντήσει τον Παρασκευά) και ο R.Cobden και οι όψιμοι σωτήρες μας.
Διότι το "κάνε στους άλλους αυτό που θέλεις να σου κάνουν" όπως καταλαβαίνουμε γίνεται αμέσως"κάνε ότι θέλεις" (και στα παλιά σου τα παπούτσια οι άλλοι)
Και τελικά αυτό που πραγματώνεις είναι το ναρκισσιστικό παραλήρημα της αυτοκαταστροφής σου.
Συμβαίνει εδώ και αιώνες, από την παραποίηση του διαφωτιστικού προτάγματος της γνώσης, σε κερδοσκοπικό ανταγωνισμό και από την μετατροπή της επιστήμης στο σωτηριολογικό δόγμα της τεχνικής εφαρμογής.

Με λίγα λόγια χάος και ανοησία.

Πως θα μπορέσουμε να αντιληφθούμε την διαφορά του περίγυρου μας από τον εαυτό; Πως θα ανασύρουμε το νηπιώδες-άτομο από την "ωκεάνια ευδαιμονία της μήτρας" και την ναρκισσιστική αυτάρκεια του;

aloga είπε...

@izi

"...Πως θα μπορέσουμε να αντιληφθούμε την διαφορά του περίγυρου μας από τον εαυτό; Πως θα ανασύρουμε το νηπιώδες-άτομο από την "ωκεάνια ευδαιμονία της μήτρας" και την ναρκισσιστική αυτάρκεια του;..."

izi. το πράγμα δεν είναι easy.

Αλλά ας πάμε παρακάτω.

Ποιοί είστε εσείς που θέτετε αυτές τις ερωτήσεις;

izi είπε...

@aloga, Φυσικά δεν είναι εύκολο.

Εμείς είμαστε κάποιοι εδώ γύρω, της προσκολλήσεως, που λέει κι ένας φίλος :-))

Δεν απαντώ στην ερώτησή σου γιατί δεν την καταλαβαίνω. Γίνε σαφέστερος.
Τι εννοείς "ποιοι?"

Τα ονοματεπώνυμα μας είναι αναρτημένα πάνω από δέκα χρόνια στο δίκτυο.
Επίσης όλοι έχουμε μια δημόσια δράση, μερικοί (δεν λέω δεν λέω)πάνω από τριάντα χρόνια .

Γράφουμε, εκδίδουμε,μεταφράζουμε, εκθέτουμε,δημιουργούμε πεδία συνεργασιών, συμμετέχουμε σε άλλα κτλ.

Δεν καταλαβαίνω....

aloga είπε...

@izi


"Πως θα μπορέσουμε να αντιληφθούμε την διαφορά του περίγυρου μας από τον εαυτό; Πως θα ανασύρουμε το νηπιώδες-άτομο από την "ωκεάνια ευδαιμονία της μήτρας" και την ναρκισσιστική αυτάρκεια του;"

Λοιπόν

Στην παραπάνω παράγραφο χρησιμοποιείς το πρώτο πληθυντικό. Άρα συμπεριλαμβάνεσαι σ αυτούς που θέλουν να αντιληφθούν την διαφορά του περιγύρου.... και που θέλουν επίσης να μάθουν πώς θα ανασύρουν το νηπιώδες ...

Είναι και άλλοι πράγματι που έχουν αυτή την θέληση; Και μιλάς εξ ονόματός τους;

Αλλιώς, γιατί δεν λες: Πώς μπορώ να αντιληφθώ την διαφορά του περιγύρου... και πώς μπορώ να ανασύρω ....Αυτά επειδή δεν κατάλαβες
θα μπορέσω


Πάμε παρακάτω


Αυτό που κατάλαβα από την παρουσία σου σε αυτή την ανάρτηση είναι ότι όταν προσπαθείς να την προσεγγίσεις, στο τέλος καταλήγεις στο "χάος και ανοησία" και τότε γεννιόνται μέσα σου τα ερωτήματα της συνέχειας...

Σωστό;

Αν είναι σωστό τότε είναι σαν να προτείνεις να παρατήσουμε τα παραπάνω και καλύτερα να ασχοληθούμε με τα ερωτήματα που θέτεις στο τέλος.

Σωστό;

aloga είπε...

@ izi


Αυτά επειδή δεν κατάλαβες
θα μπορέσω


Το "θα μπορέσω", σβήσε το.

HollowSky είπε...

Βρε συ Aloga,

τι σ' έπιασε; Τι κόλλημα είναι τούτο 'δω που λες στον Ίζι: "Στην παραπάνω παράγραφο χρησιμοποιείς το πρώτο πληθυντικό. Άρα συμπεριλαμβάνεσαι σ αυτούς που θέλουν να αντιληφθούν την διαφορά του περιγύρου.... και που θέλουν επίσης να μάθουν πώς θα ανασύρουν το νηπιώδες ... Είναι και άλλοι πράγματι που έχουν αυτή την θέληση; Και μιλάς εξ ονόματός τους;"!!!

Αλλά άμα τελοσπάντων το θέλεις έτσι "λεπτολογικά", λοιπόν: Ερώτηση απευθύνει ο Ίζι, αν δεν το πρόσεξες. Το οποίον: Δηλαδή, άμα εγώ πω σε μια παρέα, "Ρε παιδιά, πώς θα την κάνουμε να πάμε για μπάνιο αύριο με τη λιακάδα;", αυτό σημαίνει ότι μιλάω ... "εξ ονόματός τους";

Δεν έχεις ακόμα μάθει να διακρίνεις την πρόσκληση από την εκπροσώπηση; :-pppp

Πάντως εγώ στεναχωρήθηκα που δεν το έστρωσε το χιόνι εδώ στην Αθήνα. Είχα όρεξη για καμιά χιονόμπαλα, όπως πριν λίγα χρόνια. Παιδιαρίζω, ε;

aloga είπε...

@hollowsky


Εσύ το βλέπεις έτσι, εγώ το βλέπω αλλιώς.

Ο ιζι πράγματι κάνει μια ερώτηση.
Ο τρόπος όμως που κάνει την ερώτηση, δεν μου δίνει να καταλάβω ποιός έχει το πρόβλημα. Ο ιζι οι και άλλοι.

Δηλαδή αν στο σχολείο βάλουνε στην τάξη να γράψει μια έκθεση με θέμα τα σαλιγκάρια, δεν μπορεί κάποιος να σηκωθεί και να πει έχουμε πρόβλημα με την λέξη σαλιγκάρια και γι αυτό δεν γράφουμε την έκθεση.

Αν το πει έτσι, θα σημαίνει ότι το έχει συζητήσει με τους συμμαθητές του και έχουν καταλήξει σε αυτό το συμπέρασμα και έτσι έχουν κοινή θέση.

Αλλά γιατί δεν αφήνεις να απαντήσει ο ιζι.
Έχω λες κόλλημα;

Εγώ σου λέω ότι έχω τον λόγο μου που θέτω την ερώτηση και η πρόθεσή μου είναι να απαντήσω στην ουσία της ερώτησης του ιζι.
Όμως, χτίζω την απάντηση και εσύ επιχειρείς να μου την γκρεμίσεις.

Πρόβλημά σου.

Φιλάκια

HollowSky είπε...

Aloga,
πού να το πάρω είδηση ο οικοδόμος ότι έχτιζες πετραδάκι-πετραδάκι την απάντηση; Φάνηκε σαν να την πέφτεις.
Δεν πήγα να σου τη γκρεμίσω πάντως. Φιλάω σταυρό. Να σε φυλάξω από τα γαμ@@@σταυρίδια του Ιζι θέλησα. Είναι νέος και δεν έχει τις δικές μου υπομονές. Σήμερα οι νέοι χτίζουν αλφαμπλόκ: ταμ-τουμ-ταπ και τέλειωσε.

izi είπε...

Ποτέ γαμ@#$#@δια.
Έκανα μια ερώτηση ρητορικού τύπου δίχως να εκπροσωπώ καν τον εαυτό μου. Διάλεξα πρώτο πληθυντικό. Ταιριάζει κι είναι ευγενικό :-))

Δε τίθεται ζήτημα εκπροσώπησης.
Αλλά και έτσι να το πάμε, δηλαδή ότι εκπροσωπώ κάποιους- δηλαδή τους happyfew- ο προβληματισμός μας είναι κοινός γύρω από κάποια βασικά προβλήματα του ανθρώπου, και σου απάντησα ότι δημοσιεύεται πολύ καιρό τώρα.
Άρα θέτοντας αυτά τα ερωτήματα εννοείται ότι κινούμαι στον κοινό αυτόν προβληματισμό μας και δικαιολογείται έτσι το πρώτο πληθυντικό.

Τελος πάντων.

Η κουβέντα δεν έγινε και βαριέμαι τα ποιος είσαι εσύ και ποιος είμαι εγώ.
Στην επόμενη..

Μια έρώτηση μόνον
Μιλάς την Γαλλική?

...έλα αστειεύομαι

xxx
y.

aloga είπε...

1.Είδες Χόλοου;
Το μυαλό σου έστησε μια ιστορία και τα έβαλες με εμένα για να με προστατεύσεις από τα γαμ@@@σταυρίδια του ιζι. Αλλά ούτε πρόθεση για γαμ@@@σταυρίδια είχε ο ιζι ούτε εγώ χρειάζομαι προστασία. Ασε το παιδί να τα πει αν έτσι του βγαίνει ... Άς τον να κολυμπήσει στα βαθιά... Έτσι μαθαίνει ο άνθρωπος...Εγώ κάπως θα επιβιώσω.

2."...Σήμερα οι νέοι χτίζουν αλφαμπλόκ: ταμ-τουμ-ταπ και τέλειωσε..."
Αλφαμπλοκ χτίζουν; Αλφαμπλοκ ζωή θα ζήσουν.
Εμείς τι κάνουμε.

3.Τι βγάζω λοιπόν από τα μέχρι τώρα.
Λέει ο ιζι: "...Έκανα μια ερώτηση ρητορικού τύπου..." και μάλιστα "...δίχως να εκπροσωπώ καν τον εαυτό μου..." Μάλιστα, αν αυτό εννοείς με τα αλφμπλοκ, εγώ τα λέω αδιάφορη προσέγγιση και κουβέντα να γίνεται. Αν είναι έτσι, δεν με αφορά και σταματάω εδώ.

Παρακάτω όμως το σβήνει αυτό και λέει: "... ο προβληματισμός μας είναι κοινός γύρω από κάποια βασικά προβλήματα του ανθρώπου, και σου απάντησα ότι δημοσιεύεται πολύ καιρό τώρα.
Άρα θέτοντας αυτά τα ερωτήματα εννοείται ότι κινούμαι στον κοινό αυτόν προβληματισμό μας και δικαιολογείται έτσι το πρώτο πληθυντικό..."
Με αυτή την εκδοχή, οι ερωτήσεις που έθεσε προέρχονται πράγματι από πραγματικό προβληματισμό και όχι μόνο του ιζι οπότε και συνεχίζω.

Δεν ξέρω προς τα που γέρνει ο ιζι αλλά κρατάω την δεύτερη εκδοχή και προχωράμε.

Επομένως στο του ιζι: "... Η κουβέντα δεν έγινε και βαριέμαι τα ποιος είσαι εσύ και ποιος είμαι εγώ..."

α'. Η κουβέντα μπορεί να γίνει.
β'. Το ποιος είσαι εσύ και το ποιος είμαι εγώ, χρησιμεύει όχι για να μάθεις τον άλλο αλλά για να καταλάβεις περισσότερο το τι εσύ ο ίδιος είσαι (που αποτελεί και προϋπόθεση για να απαντηθεί το βασικό ερώτημα όπως θα δεις παρακάτω).

aloga είπε...

@izi

Μιλάω και την Γαλλική

Αλλά πάμε παρακάτω.

Ακου λοιπόν την άποψή μου επί των βασικών ερωτημάτων, συνοπτικά.

Πρώτο ερώτημα: "Πως θα μπορέσουμε να αντιληφθούμε την διαφορά του περίγυρου μας από τον εαυτό;"

1.Για να αντιληφθείκάποιος την διαφορά θα πρέπει πρώτα να καταλάβει τον εαυτό. Τι ακριβώς δηλαδή είναι αυτό που αποκαλεί εαυτός.
Και για να το κάνει αυτό, για να μάθει τι πραγματικά είναι ο εαυτός, θα πρέπει να τον προσεγγίσει με ολες τις δυνατές προσεγγίσεις. Και το σπουδαιότερο θα πρέπει να πάει μέσα του και να αυτοεξεταστεί.(Εδώ υπάρχει ολόκληρη ιστορία, σχετικά με το πώς θα πάει μέσα του και πώς θα κάνει την εξέταση.)

2. Αυτό όμως μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η απάντηση στην ερώτηση: "...Πως θα μπορέσουμε να αντιληφθούμε την διαφορά του περίγυρου μας από τον εαυτό;..", δεν μπορεί να είναι ομαδική και να δοθεί επάνω στο τραπέζι αλλά μόνο προσωπική και ιδιαίτερη για τον καθένα.

Ή αλλιώς η απάντηση μπορεί να είναι ως εξής: "...Ο καθένας χωριστά, ας βρει τι είναι ο ίδιος, ποια είναι η σχέση του με τον περίγυρο, τι εννοεί όταν λέει περίγυρος και τότε θα αντιληφθεί και την διαφορά..."

HollowSky είπε...

Aloga,
είπαμε όχι αλφαμπλόκ, αλλά βρε συ ούτε και να πηγαίνουμε Αθήνα-Θεσσαλονίκη μέσω Πεκίνου, ή αλλιώς να διυλίζουμε το κουνούπι. Πες λοιπόν τι έχεις να πεις, μ' έσκασες πανάθεμά σε με το τσουκου-τσούκου μπολ :-)

izi είπε...

@hollow
μπρατσάκια, σανίδα ή σωσίβιο?

aloga είπε...

@izi

Δεύτερο ερώτημα: "Πως θα ανασύρουμε το νηπιώδες-άτομο από την "ωκεάνια ευδαιμονία της μήτρας" και την ναρκισσιστική αυτάρκεια του;"

1. Και εδώ ισχύει το παραπάνω.
Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να βγάλεις τελικά τον εαυτό σου. Βγάλε τον εαυτό σου και μετά μπορείς να ασχοληθείς και με τον Χόλοου.
Αρα η ερώτηση πώς θα ανασύρουμε, μπορεί να γίνει μόνο από ανασυρμένο προς ανασυρμένους. Αν ο ίδιος είσαι μέσα, πώς θα ανασύρεις (που σημαίνει τραβάω έξω) κάποιον ή κάποιους άλλους.

2. Τώρα το θέμα λοιπόν είναι πώς κάποιος μπορεί να βγεί ο ίδιος έξω.(Και δεν είναι ανάσυρση αλλά αναρρίχηση)
Αυτό αλλιώς μπορεί να ειπωθεί, ο άνθρωπος να βγει από το παραμύθι του και βρεί τον αυθεντικό εαυτό του. Δηλαδή επιτέλους να γεννηθεί οπότε αυτομάτως βγαίνει και από την μήτρα.
Όμως και πάλι αυτό γίνεται με ένα και τον ίδιο τρόπο που είπα και στο προηγούμενο ερώτημα. Να στρέψεις το φακό σου προς τον ίδιο σου τον εαυτό και να δεις τι πραγματικά είσαι. Αν το επιτύχεις, αυτομάτως θα βγεις και από τη μήτρα και από τους ναρκισσισμούς.

Τα άλλα είναι κολύμπημα σε θολά νερά ή αλλιώς, απλώς οδοντόπαστες.

aloga είπε...

Ηρεμήστε

Θα το βουλώσω

Ανώνυμος είπε...

η πρώτη αντίδραση του μυαλού μου μόλις διάβασα την ανάρτηση:
"ωχού, αυτός ο izi όλο τα άσχημα παραδείγματα πάει και παίρνει ως παράδειγμα..
Πάμε τώρα να δούμε τα σχόλια"

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Follow by Email

Ταγοί (ήτοι οδηγοί, αγγλ. tags)

1000 ρέγγες 1100 1789 1900 190cm 1917 1939 1940 1944 1965 1967 1968 1978 1980 2008 Α. Σβιατόγκορ/А. Святогор αγάπη Αγγλία Αδάμ Σμιθ/Adam Smith Αθήνα Αιδ. Μπίλι/Rev Billy Αισχύλος Άκης Πάνου Ακρόπολη Αλαίν Καγιέ/Alain Caillé Άλαν Τιούρινγκ/Alan Turing Άλασνταιρ Μακιντάιρ/Alasdair MacIntyre Αλβέρτος Αϊνστάιν/Albert Einstein Αλβέρτος ο Μέγας Αλέξανδρος Κοζέβ/Alexandre Kojève Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης Αλέξανδρος Σμέμαν/Александр Шмеман Αλέξανδρος Σοκούροφ/Алекса́ндр Соку́ров Αλέξανδρος Τομπάζης Αλέξανδρος Τρόκκι/Alexander Trocchi Αλεξάντερ Μπέρκμαν/Александр Беркман Αλέξης Ασλάνογλου Αλέξης Καλοφωλιάς Αλέξης ντε Τοκβίλ/Alexis deTocqueville αλήθεια Αληthεια αλλοτρίωση Αλμπέρ Καμύ/Albert Camus Άλμπερτ Σπέερ/Albert Speer Άλμπερτ Φίνεϊ/Albert Finney Αλμπέρτο Καβαλκάντι/Alberto Cavalcanti Άλμπρεχτ Ντύρερ/Albrecht Duhrer Άλντους Χάξλεϊ/Aldus Haxley Αλταμίρα Αναξίμανδρος ανάπτυξη αναρχισμός Ανδρέας Εμπειρίκος Ανδρέας Παπανδρέου ανθρώπινα πιράνχας ανθρωποποίηση Άννα Άρεντ/Hannah Arendt Άννα Κοκκίνου Ανρί Ντεμπριγιώ/Henry Debrillaut Ανρί Λεφέβρ/Henri Lefebre Ανρί Μισώ/Henry Michaux Άνσελμος Γιάπε/Anselm Jappe Άνταμ Κέρτις/Adam Curtis Αντίνοος Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ/Antoine de Saint-Exupéry Αντρέ Κερτέζ/André Kertész Αντρέ Ορλεάν/André Orléan Άντυ Γουώρχολ/Andy Warhol Αντώνης Κουτρουμπής Αποκάλυψη Απόστολος Παύλος Άρβο Περτ/Arvo Pärt Αργυριάδης-Καλούμενος-Μπάτσης Άρης Αλεξάνδρου Άρης Κωνσταντινίδης Άρης Μπερλής Αρθούρος Λένινγκ/Arthur Lehning Αρθούρος Σοπενχάουερ/Arthur Schopenhauer Αριστοτέλης Αρμαγεδώνας Άσγκερ Γιόρν/Asger Jorn Άυν Ραντ/Ayn Rand αυτοπεριδίνηση αυτοπεριστρεφόμενοι διανοούμενοι Αφρική Β.Α. Μότσαρτ/W.A/ Mozart Βαβυλώνα Βαγγέλης Αρτέμης Βαλεντίν Βολόσινοφ/Валенти́н Воло́шинов Βάλτερ Μπένγιαμιν/Walter Benjamin Βανς Πάκαρντ/Vance Packard Βασίλης Ηλιακόπουλος Βασίλης Καραποστόλης Βενετιά Βενσάν Ντεκόμπ/Vincent Descombes Βέρνερ Χέρτσογκ/Werner Herzog Βερολίνο βία Βιετνάμ Βίκτωρ Μπούλλα/Виктор Буллаa Βίκτωρ Ουγκώ/Victor Hugo Βίκτωρ Σερζ/Ви́ктор Киба́льчич Βίκτωρ Σκλόφκσι/Ви́ктор Шкло́вский Βίκτωρ Φρανκλ/Victor Frankl Βίλεμ Φλούσερ/Vilem Flusser Βίνσεντ Μπράουν/Vincent Browne Βίνφριντ Γκ. Ζέμπαλντ/Wienfried G. Sebald βιοτεχνολογία Βλαδίμιρος Λένιν/Влади́мир Ле́нин Βλαντίμιρ Μαγιακόφκι/Влади́мир Маяко́вский βοηθήματα μνήμης Γαλλία Γεράσιμος Λυκιαρδόπουλος Γερμανία Γιάννηδες Γιάννης Γρηγοριάδης Γιάννης Ισιδώρου Γιάννης Κάτρης Γιάννης Πεδιώτης Γιάννης Ρίτσος Γιάννης Σκαρίμπας Γιάννης Τσέγκος γιορτή Γιούργκεν Χάμπερμας/Jurgen Habermas Γιόχαν Γκριμονπρέ/Johan Grimonprez Γιόχαν Χουιζίνγκα/Johan Huizinga Γιώργος Γαϊτάνος Γιώργος Μακρής Γιώργος Νικολαΐδης Γιώργος Σεφέρης Γιώργος Χαντζής Γκ. Κ. Τσέστερτον/G.K. Chesterton Γκαίτε/Goethe Γκέοργκ Ζίμελ/Georg Simmel Γκετζ Άλυ/Götz Aly Γκι Αμπέιγ/Guy Abeille Γκιόργκι Λίγκετι/György Ligeti Γκιόργκι Λούκατς/György Lukács Γκουίντο Καβαλκάντι/Guido Cavalcanti Γκυ Ντεμπόρ/Guy Debord Γκύντερ Άντερς/Günther Anders γλώσσα Γουάλας Στήβενς/Wallace Stevens Γουδή Γουίλιαμ Ήγγλετον/William Eggleton Γουίλιαμ Μπάροους/William Burroughs Γουίλιαμ Σαίξπηρ/William Shakespeare Γούντι Άλλεν/Woody Allen Γρηγόρης Βαλτινός Δανία του Βορρά Δανία του Νότου Δελφοί Δημήτρης Δημητριάδης Δημήτρης Καραγιάννης Δημήτρις Βεργέτης δημιουργικότητα Διεθνής δικαιοσύνη δοκιμασίες Δουβλίνο Δραπετσώνα δυσφορία Έ. Λ. Μάστερς / Ε. L. Masters Ε.Ε. Κάμινγκς/E.E. Cummings Ε.Χ. Γονατάς Εδουάρδος Βιλ/Edouard Will εικονική δημόσια σφαίρα εικονογραφημένα κείμενα εκπομπές Ελβετία Έλεν Κέλλερ/Helen Keller Ελένη Ηλιοπούλου Ελένη Μπέλλου Ελευθερία Ελευθεριακός Ελισάβετ Άνσκομπ/Elizabeth Anscombe Εμίλ Μπενβενίστ/Emile Beneveniste Εμίλ Ντυρκέμ/Emile Durkheim Εμίλ Σιοράν/Emil Cioran Έμιλυ Ντίκινσον/Emily Dickinson Εμμανουήλ Ζάχος Παπαζαχαρίου Εμμανουήλ Καντ/Emmanuel Kant Εμμανουήλ Λεβινάς/Emmanuel Levinas Εμμανουήλ Μουνιέ/Emmanuel Mounier Έντσο Τραβέρσο/Enzo Traverso εξατομίκευση εξέγερση εξουσία επανάσταση επαναστατικός χαρτοπολτός επιβίωση επιστήμη εργασία ερείπια Ερίκ Σατί/Eric Satie Έρικ Χομπσμπάουμ/Eric Hobsbaum Έρνεστ Γκέλνερ/Ernest Gellner Ερνστ Γιούνγκερ/Ernst Junger Ερνστ Κασσίρερ/Ernst Cassirer Ερνστ Μπλοχ/Ernst Bloch ΕΣΣΔ Ετιέν Ντε λα Μποεσί/Etien De la Boetie Ευγένιος Ενρικέζ/Eugène Enriquez Ευγένιος Ζαμιάτιν/Евге́ний Замя́тинn Ευγένιος Ιονέσκο/Eugene Ionesco ευθύνη ευρωπαϊκή προοπτική ευτυχία Ζ.-Π. Βουαγιέ/J.-P. Voyer Ζ.-Π. Ντιτέιγ/J.-P. Duteuil Ζ.-Π. Σαρτρ/J.-P. Sartre Ζακ Ελλύλ/Jacques Ellul Ζακ Λακάν/Jacques Lacan Ζακ Μπουβερές/Jacques Bouveresse Ζακ Ντεριντά/Jacques Derrida Ζακ Πρεβέρ/Jacques Prévert Ζακ Σαπίρ/Jacques Sapir Ζαν Ιτάρ/Jean Itard Ζαν Μορώ/Jeanne Moreau Ζαν Μπωντριγιάρ/Jean Baudrillard Ζαν-Ζακ Ρουσσώ/Jean-Jacques Rousseau Ζαν-Λυκ Γκοντάρ/Jean Luc Godard Ζαν-Πιέρ Βερνάν/Jean Pierre Vernant Ζαπατίστας Ζάχα Χαντίντ/Zahā Ḥadīd Ζεράρ Νταβί/Gerard Davy Ζερμαίν Γκρηρ/Germaine Greer Ζήσης Κοτιώνης Ζήσης Σαρίκας Ζιλ Ντωβέ/Gilles Dauve Ζορ Βον/Zohr Vaughan Ζύγκμουντ Μπάουμαν/Zygmunt Bauman Ζυλ Ντελέζ/Gilles Deleuze Ζυλ Ντωβέ/Gilles Dauvé ζωή Ζωρζ Μπατάιγ/Georges Bataille ηθική Ηλίας Κανέττι/Elias Canetti ΗΠΑ Θανάσης Σβώλος Θατσερήγκαν/Thatchereagan θέαμα/spectacle Θένια Κουτρουμπή Θεολόγος Βοσταντζόγλου Θεός Θεοφάνης Μελάς Θεσσαλονίκη Θήοντορ Ρόζακ/Theodore Roszak θλίψη Θόδωρος Ζιάκας Θουκυδίδης Θωμάς Ιμπάνιεθ/Tomás Ibáñez Ι.Θ. Κακριδής Ίαν Χάκινγκ/Ian Hacking Ιβάν Παβλόφ/Ива́н Па́влов Ιβάν Τουργκένιεφ/Иван Тургенев Ίγγα Κρεστενσεν/Inger Christensen ιδεολογία ιδρύματα τέχνης Ιερεμίας Μπένθαμ/Jeremy Bentham ικέτες και ξένιοι Ιράν Ισαάκ Μπ. Σίνγκερ/Isaac B. Singer Ισπαχάν ιστορία ισχύς Ιχάμπ Χασσάν/Ihab Hassan Ιωάννα Τσιβάκου Ιωσήφ Μπλοχ/Joseph Bloch Ιωσήφ Ντίτζγκεν/Josef Dietzgen Ιωσήφ Στάλιν/Ио́сиф Ста́лин Κ.Π. Καβάφης Κ.Σ. Λιούις/C.S. Lewis Κάθλην Ρέιν/Kathleen Raine καλλιτέχνες Καλοκαίρι Κάρελ Φουνκ/Karel Funk Κάρεν Κίλιμνικ/Karen Kilimnik Καρλ Γκέοργκ Μπύχνερ/Karl Georg Büchner Καρλ Κορς/Karl Korsch Καρλ Κράους/Karl Kraus Καρλ Πολάνυι/Karl Polanyi Καρλ Σμιτ/Karl Schmidt Κάρολος Δαρβίνος/Charles Darwin Κάρολος Μαρξ/Karl Marx Κάρολος ο Μέγας Κάρολος Φουριέ/Charles Fourier Καρτέσιος/Descartes Καταστασιακή Διεθνής/Internationale Situationniste καταστασιακοί/situationnistes καταστροφή Κατερίνα Ηλιοπούλου Κέβιν Κέλι/Kevin Kelly Κεν Λόουτς/Ken Loach Κένεθ Γκέργκεν/Kenneth Gergen κενό κεφαλαιοκρατία Κίνα Κλάους Κάρστενσον/Claus Carstensen Κλερ Οζιάς/Claire Auzias Κλωντ Λεβί-Στρώς/Claude Lévi-Strauss Κομμούνα κομμουνισμός Κόνσταντ/Constant Niewenhuys Κόρα Ντάιαμοντ/Cora Diamond Κορνήλιος Καστοριάδης Κουρτ Βάιλ/Kurt Weil Κουρτ Σβίττερς/Kurt Schwitters κράτος κρίσεις πανικού Κριστιάν Ντελακαμπάιν/Christiane Delacampaigne Κριστόφ Κισλόφσκι/Krzysztof Kieslowski Κρίστοφερ Λας/Christopher Lash Κροστάνδη κυριαρχία Κωνσταντίνος Καραμανλής Κωνσταντίνος Ματσούκας Κωνσταντίνος Μίχος Κώστας Βάρναλης Κώστας Δεσποινιάδης Κώστας Κολημένος Κώστας Παπαϊωάννου Κώστας Χριστοδούλου Κωστής Βελόνης Κωστής Παπαγιώργης Λ. Βίτγκενσταϊν/L. Wittgenstein Λα Μετρί/ La Mettrie Λάζαρος Αρσενίου Λάκι Λουτσιάνο/Lucky Luciano Λάμπρος Κωνσταντάρας Λάο Τσε/老子 Λαρς φον Τρίερ/Lars von Trier λενινισμός Λέσχη Φιλελεύθερης Ανάγνωσης Λετριστές/Lettristes Λέων Βαλράς/Léon Walras Λέων Σεστώφ/Лев Шесто́в Λέων Τρότσκι/Лев Тро́цкий Λιούις Μάμφορντ/Lewis Mumford Λιούις Μάμφορντ/Lewis Mumford. οικονομία λογική Λόγος λογοτεχνία Λονδίνο Λόρδος Βύρων/Lord Byron Λουί Αραγκόν/Louis Aragon Λουί Μαλ/Louis Mal Λουΐ ντε Σαιν Ζυστ/Louis de Saint Juste Λουί Ντυμόν/Louis Dumont Λουίς Αλτουσέρ/Louis Althusser Λουίς Μπουνιουέλ/Louis Buñuel Λουσιέν Μαλζόν/Lucien Malson Λουσίντα και Ντέιβις Μάτλοκ/L & D Matlock Λυγκέας Λωτρεαμόν/Lautréamont μαγεία Μάης '68 Μάικ Κέλυ/Mike Kelley Μάικλ Χάρντ/Michael Hardt Μάκης Μηλάτος Μάλκολμ Λόουρι/Malcolm Lowry Μάλκολμ Χ/Malcolm X μανιφέστα Μανόλης Λαμπρίδης Μανώλης Αναγνωστάκης Μαξ Βέμπερ/Max Weber Μαξ Ήστμαν/Max Eastman Μάρθα Γκέλχορν/Martha Gellhorn Μαρία ντε Ενζέλ/Marie de Hennezel Μαρίνα Τσβετάγιεβα/Мари́на Цвета́ева Μάρσαλ Σάλινς/Marshall Sahlins Μαρσέλ Μαριέν/Marcel Mariën Μαρσέλ Μως/Marcel Mauss Μαρσέλ Ντυσάν/Marcel Duchamp Μάρτζορι Πέρλοφ/Marjorie Perloff Μάρτζορι Ρόουλινγκ/Marjorie Rowling Μάρτιν Λούθερ Κινγκ/M.L. King Μάρτιν Μπούμπερ/Martin Buber Μάρτιν Χάιντεγγερ/Martin Heidegger μελαγχολία Μελούνα Μεσαίωνας μεταμοντέρνο μεταμορφωτική δύναμη μηδέν μηδενισμός Μηνάς Εμμανουήλ Μίλτος Θεοδοσίου Μίλτος Σαχτούρης Μίλτων Φρίντμαν/Milton Friedmann Μιράντα Τερζοπούλου Μιριέλ Μπαρμπερί/Muriel Barbery Μισέλ Αλιετά/Michel Aglietta Μισέλ Ουελμπέκ/Michel Houellebecq Μισέλ Πικολί/Michel Piccoli Μισέλ Σερ/Michel Serres Μισέλ Τουρνιέ/Michel Tournier Μισέλ Φουκώ/Michel Foucault ΜισέλΤουρνιέ/Michel Tournier Μιχαήλ Θερβάντες/Miguel Cervantes Μιχαήλ Λέβι/Michael Loewy Μιχαήλ Μπακούνιν/Михаил Бакунин Μιχαήλ Μπαχτίν/Михаи́л Бахти́н Μιχαήλ Φουκώ/Michel Foucault Μιχαηλάγγελος Αντονιόνι/Michelangelo Antonioni Μόρις Ντρούρι/Maurice Drury μουσική Μουσταφά Καγιάτι/Mustafa Khayati μοφερισμός/mofferism Μπαρούχ Σπινόζα/Baruch Spinoza Μπάρυ Άνσγουωρθ/Barry Unsworth Μπέλα Ταρ/Béla Tarr Μπέρναρντ Μάντεβιλ/Bernard Mandeville Μπέρτολντ Μπρεχτ/Bertold Brecht Μπιόρκ Γκουμνστότερ/Björk Guðmundsdóttir Μπίφο Μπεράρντι/Bifo Berardi Μπραντ Μπγιόρκ/Brant Bjork Μπρέτον Γουντς Μπριζίτ Μπαρντό/Brigitte Bardot μυστικισμός Μωρίς Μερλώ-Ποντύ/Maurice Merleau-Ponty Ν.Α. Μπερντγιάεφ/ Н/ А. Бердя́ев Ν.Γ. Πεντζίκης ναζιστοφασισμός Νασρεντίν Χότζας ναυαγοί Νέα Ζηλανδία νεοφιλελευθερισμός Νικολό Μακιαβέλλι/Niccolò Machiavelli Νίκος Εγγονόπουλος Νίκος Ζαχαριάδης Νίκος Καρούζος Νίκος Μπελογιάννης Νίκος Σκοπλάκης Νίκος Buccanier Κούρκουλος Νόαμ Τσόμσκι/Noam Chomsky Νόρμπερτ Ελίας/Norbert Elias νους Νούτσιο Όρντινε/Nuccio Ordine Ντ. Χάνκοκ/D. Hancock Ντεζιντέριος Έρασμος/Desiderius Erasmus Ντέιβιντ Λυντς/David Lynch Ντέιβιντ Μπομ/David Bohm Ντέιβιντ Ρικάρντο/David Ricardo Ντέιβιντ Χιούμ/David Hume Ντμίτρι Πρίγκοφ/Дми́трий При́гов Ντον Ντελίλο/Don Delillo Ντόναλντ Γουίνικοτ/Donald Winnicott Ντονέλα Μήντοους/Donella Meadows Ξενοδοχείο των Ξένων Ξενοφών ξεψάρωμα Οδύσσεια οικονομία Οκτάβιος Πας/Octavio Paz Όλγα Γερογιαννάκη ολιγαρχία ομιλίες Ορφέας Απέργης Όσκαρ Ουάιλντ/Oskar Wilde Ούγος του Σαιντ Βίκτορ/Hugh of Saint Victor Ουίσταν Ώντεν/Wystan Auden Ουόλτ Ουΐτμαν/Walt Whitman Π.Μ.Σ. Χάκερ/P.M.S. Hacker παιδεία παιχνίδι Παναγιώτης Κονδύλης Παπάγος παπαρολογία παράδοση παραπληροφόρηση Πασκάλ Ενζέλ/Pascal Engel Πάσχος Μανδραβέλης Πέδρο Ματέο/Pedro Mateo Πέπη Ρηγοπούλου περιπέτεια Πέτρος Αρτάνης Πέτρος Κορνήλιος/Pierre Corneille Πέτρος Παπαθανασίου Πέτρος-Ιωσήφ Προυντόν/Pierre-Joseph Proudhon Πήτερ Γκητς/P.T. Geach Πήτερ Κρηφτ/Peter Kreeft Πήτερ Μπρουκ/Peter Brook Πήτερ Ουίντς/Peter Winch Πήτερ Ουότκινς/Peter Watkins Πιέρ Μανάν/Pierre Manent Πιέρ Μπουρντιέ/Pierre Bourdieu Πλαστήρας Πλάτωνας πλουραλισμός ποίηση Πολ Ρικέρ/Paul Ricoeur πολεμικά κείμενα πόλεμος πόλη πολιτική Ποτάμι προαίρεση προεκλογικά μηνύματα προλεταριάτο Προμηθέας προπαγάνδα Πωλ Βιριλιό/Paul Virilio Πωλ Βαλερύ/Paul Valery Πωλ Ζοριόν/Paul Jorion Πωλ Ζωγραφάκης Πωλ Λαφάργκ/Paul Lafargue Πωλ Ρικέρ/Paul Ricoeur Ραούλ Βανεγκέμ/Raoul Vaneigem Ραούλ Σουρίτα/Raul Zurita Ρας Ρίις/Rush Rhees Ράσελ Τζάκομπι/Russel Jacobi Ρέι Μπράντμπερι/Ray Bradbury Ρενέ Ζιράρ/René Girard Ρενέ Κλερ/ René Clair Ρέυμοντ Κάρβερ/Raymond Carver Ρίτα Γκαβέρα Ρίτσαρντ Κόμπντεν/Richard Cobden Ρίτσαρντ Μοράν/Richard Moran Ρίτσαρντ Ρόρτι/Richard Rorty Ροβεσπιέρος Ρόζα Λούξεμπουργκ/Rosa Luxembourg ρομαντισμός Ρομπέρ Αντέλμ/Robert Antelme Ρόμπερτ ΜακΝαμάρα/Robert MacNamara Ρόμπερτ Μπράουνινγκ/Robert Browning Ρόμπερτ Οπενχάϊμερ/Robert Oppenheimer Ρόμπερτ Ρέντφορντ/Robert Redford Ρόμπερτ Φρανκ/Robert Frank Ρόμπερτ Χας/Robert Hass Ρομπέρτο Χουαρόθ/Roberto Juarroz Ρωσία Σαίξπηρ/Shakespeare Σαν Φρανσίσκο Σαρλ Μπωντλέρ/Charles Baudeilaire Σαρλ Μπωντλέρ/Charles Baudeilaire Σαρλ Πεγκί/Charles Péguy Σέρεν Κίρκεγκωρ/Søren Kierkegaard Σέσιλ ντε Μιλ/Cecil DeMille σθένος Σιγισμούνδος Φρόιντ/Sigmund Freud Σιμόνη Βέιλ/Simone Weil Σίμων Λέις/Simon Leys σινεμά Σίντνεϊ Λιουμέτ/Sidney Lumet Σίσυφος σκεπτικισμός Σκιπίων ο Αφρικανός σκουπιδοντενεκέδες Σλαβόι Ζίζεκ/Slavoj Žižek Σόνια σοσιαλδημοκρατία Σοσιαλισμός ή Βαρβαρότητα Σουηδία Σουν Τζου/ 孫子 σουρεαλισμός σοφία σοφιστική Σπύρος Κυριαζόπουλος σταλινισμός Σταμάτης Πολενάκης Στάνλεϊ Κάβελ/Stanley Cavell Στάνλεϊ Κιούμπρικ/Stanley Kubrick Στάντις Λώουντερ/Standish Lawder Στέλιος Κούλογλου Στέλιος Ράμφος Στεφάν Λιαβινιότ/Stéphane Lavignotte Στέφανος Λουπάσκο/Stephan Lupasco Στέφανoς Ροζάνης Στήβεν Πίνκερ/Steven Pinker στρατόπεδα εργασίας Συλβαίν Πιρόν/Sylvain Piron Σύλβια Πλαθ/Sylvia Plath Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου Σύνταγμα σχετικισμός Σωκράτης σώμα Τ.Κ.Παπατσώνης Τ.Σ. Έλλιοτ/T.S. Elliot Τάκης Μίχας Τάλκοτ Πάρσονς/Talcott Parsons Τάσος Λάγγης ΤΒΧΣ Τέοντορ Αντόρνο/Theodor Adorno τέχνη τεχνικό σύστημα τεχνοεπιστήμη τεχνοκρατία τεχνολογικός μεσσιανισμός τεχνοσάχλα Τζ. Ρ. Σάουλ/J. R. Saul Τζ. Στ. Μιλλ/J. St. Mill Τζ.Ρ.Ρ. Τόλκιν/J.R.R. Tolkien Τζακ Α. Γκόλντστοουν/Jack A. Goldstone Τζέημς Μπάλντουιν/James Baldwin Τζένια Σενμπάουμσφελντ/G. Schönbaumsfeld Τζέφρεϊ Χερφ/Jeffrey Herf Τζον Κ. Γκαλμπρέιθ/John K. Galbraith Τζον Λοκ/John Locke Τζον Μ. Κούτσι/John M. Coetzee Τζον Ρωλς/John Rawls Τζον Σερλ/John Searle Τζον Στάινμπεκ/John Steinbeck Τζον Φ. Κέννεντυ Τζον Φόουλς/John Fowles Τζον Χιούστον/John Houston Τζον Ώστιν/John Austin Τζορτζ Όργουελ/George Orwell Τζορτζ Στάινερ/George Steiner Τζόρτζιο Αγκάμπεν/Giorgio Agamben Τζουζέπε Πίνοτ-Γκαλίτσιο/Giuseppe Pinot-Gallizio Τζούλια Κρίστεβα/Julia Cristeva Τόμας Πίντσον/ Thomas Pynchon Τόμας Ρηντ/Thomas Reid Τόμας Χομπς/Thomas Hobbes Τόνι Νέγκρι/Toni Negri Τόνι Σουάρτζ/Tony Schwartz τραγωδία Τρανσχιουμανισμός Τριλεκτική Μέθοδος Τρόικα Τσαρλς Μπουκόφσκι/Charles Bukowski Τσαρλς Ντέιβενπορτ/Charles Davenport Τσαρλς Ράιτ Μιλλς/Charles Wright Mills Τσαρλς Σ. Περς/Charles S. Peirce Τσαρλς Τέιλορ/Charles Taylor Τσαρλς Φορτ/Charles Fort τυραννία Υβ Λε Μανάκ/Yves Le Manach Υβ Μισώ/Yves Michaud υλισμός υπαρξισμός υποκείμενο υποκρισία υπομονή Φ. Ε. Ρεϊνάλ/F. E. Reynal Φαινομενολογία Φερδινάνδος Σελίν/Ferdinand Céline Φερνάντο Αρρραμπάλ/Fernando Arrabal Φερνάντο Πεσσόα/Fernando Pessoa Φίγκαρο Φιλανθρωπία φιλία Φίλιππος Λάρκιν/Philip Larkin Φιλοσοφία Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι/Фёдор Достоевский Φλαν Ο' Μπράϊαν/Flann O' Brien Φουκουσίμα Φραγκίσκος Λυοτάρ/François Lyotard Φραγκίσκος Φουρκέ/François Fourquet Φράνσις Μπέικον/Francis Bacon Φρανσουά Γκρουά/François Grua Φρανσουά Καραντέκ/François Caradec Φρανσουά Σιμιάν/François Simiand Φρανσουά Φουρκέ/François Fourquet Φρανσουά-Μαρί Βολταίρος/François-Marie Voltaire Φραντς Κάφκα/Frantz Kafka Φρειδερίκος Έμπερτ/Fredrich Ebert Φρειδερίκος Ένγκελς/Friedrich Engels Φρειδερίκος Μουρνάου/Friedrich Murnau Φρειδερίκος Νίτσε/Friedrich Nietsche Φρέντερικ Τέιλορ/Frederick Taylor Φρέντερικ Τζέιμσον/Frederick Jameson Φρήντριχ Γιάκομπι/Friedrich Jacobi Φρήντριχ Χάγιεκ/Friedriech Hayek φρίκη Φριτς Λάιστ/Fritz Leist φρμκ Φώτης Τερζάκης Χ. Λ. Μπόρχες/J. L. Borges Χ. Μ. Εντσενσμπέργκερ/H. M. Enzensberger χαρά Χάρβαρντ Χάρι Χόλε Χάρυ Γκουγκενχάιμ/Harry Guggenheim Χάρυ Φράνκφουρτ/Harry Frankfurt Χέγκελ/Hegel Χέερτ Μακ/Geert Mak Χένρικ Ίψεν/H. Ibsen Χέρμαν Μέλβιλ/Herman Melville Χέρμπερτ Μαρκούζε/Herbert Marcuse χιούμορ Χιροσίμα Χλόη Κολλύρη Χουάλ Βίβες/Juan Vives χρεοκοπία χρήμα Χρήστος Βακαλόπουλος Χριστός χρόνος ψυχή ωφελιμισμός Bar Beduin beton7 BHL Biennale Bob Marley Bodies Bruce Springsteen Cinemarian dada dangerfew David Bowie DAVOS DOCUMENTA Einsatzgruppe D EMAF Frank Zappa Gaston Bachelard/Γκαστόν Μπασλάρ Happyfew HighSpeedAcces Hildegoesasger Hollowsky Iggy Pop Il Consigliere intothepill izi Jazz Jeffrey Lee Pierce Jimmy Cliff Joe Strummer Johnny Cash Keith Richards lifestyle Malaguena media memento mori Miles Davis Monty Python Muppet Show nem68 Nick Cave Nosotros RadioBubble Renty robe de chambre Salon De Vortex Scott Asheton Serajevomag sexbox Svetlana Alexievits/Σβετλάνα Αλεξίεβιτς Tales from the Crypt TESTS! The Guardian TwixtLab urban hacking Vince Taylor Wall Street Journal wobblies Zabriskie Point Zoviets