(1) κόβοντας νόμισμα∙
(2) από τους φόρους∙ και
(3) παίρνοντας δάνεια.
Μιλώντας για το σημερινό ελληνικό κράτος, το (1) αποκλείεται.
Σε ό,τι αφορά το (2), η μεγαλύτερη πηγή εσόδων, η φορολογία του μεγάλου κεφαλαίου, επίσης αποκλείεται διότι επικρατεί (διεθνώς) το δόγμα, ότι κάτι τέτοιο «βλάπτει την επιχειρηματικότητα» και «στην τελική άμα το μεγάλο κεφάλαιο παραζοριστεί, παίρνει το καπελάκι του και φεύγει από τη χώρα», χωρίς να μπορεί το κράτος να κάνει τίποτα ειδικά εφόσον είμαστε, εδώ και 40 χρόνια, στην εποχή της καλπάζουσας «απορρύθμισης», που απαγορεύει στα κράτη να ρυθμίζουν τους κανόνες του οικονομικού παιχνιδιού μέσα στα σύνορά τους. Επομένως, απομένουν τα πολύ λιγότερα φορολογικά έσοδα που μπορούν να προκύψουν από όλους τους υπόλοιπους, από τους οποίους ένα διόλου ευκαταφρόνητο κομμάτι είναι οι υπάλληλοι του Δημοσίου, που τους πληρώνει το ίδιο το Κράτος – πράγμα που σημαίνει, ότι από τη φορολόγησή τους και την όποια αύξησή της το Κράτος δεν έχει πραγματικά έσοδα ... απλώς μειώνει κατά μια παρωνυχίδα τα έξοδά του που αντιστοιχούν στους καθαρούς μισθούς τους.
Απομένει επομένως το (3), ο δανεισμός. Με αυτά τα δεδομένα; Δρόμος κατηφορικός χωρίς επιστροφή. Που πάει να πει, ότι το κράτος δεν μπορεί παρά να δανείζεται και επομένως να είναι μονίμως υποχείριο των δανειστών του (εσωτερικών κι εξωτερικών), οι οποίοι αποτιμούν την αξιοπιστία του ως δανειολήπτη (και επομένως το ύψος των επιτοκίων δανεισμού) με βάση «σενάρια», δηλαδή εικονικές πραγματικότητες, υπαγορευμένες από τη λογική του γρηγορότερου και μεγαλύτερου κέρδους, που ως γνωστόν έχει μνήμη σκύλου.
Γιατί εικονικές πραγματικότητες; Διότι το πεδίο του πιστωτικού χρήματος (και των περίφημων «άυλων τίτλων» που είναι συνάρτησή του) είναι το πεδίο της εικονικής πραγματικότητας του κεφαλαίου, αφού δανείζω (πιστώνω) κάποιον σημαίνει, ότι φαντάζομαι (πιστεύω) πως θα κάνει τη σωστή επένδυση, θα είναι αξιόπιστος και όλα θα του πάνε πρίμα ώστε να μου τα επιστρέψει (και με τόκο).
Μόνο που εδώ και δυο
δεκαετίες περίπου, το πιστωτικό χρήμα που κυκλοφορεί στον πλανήτη είναι κατά
δεκάδες φορές πολλαπλάσιο του πραγματικού, που σημαίνει ότι μιλάμε για παροξυστική
πλέον διόγκωση της φαντασίας του κεφαλαίου και για παραληρηματικά
«σενάρια», όπως π.χ.
- ότι οι θηριώδεις συγχωνεύσεις «τονώνουν τον ανταγωνισμό»,
ή, για να μιλήσουμε για την κοινωνία,
- ότι μπορείς να περιμένεις ανάληψη πρωτοβουλιών από ανθρώπους που
τους ποτίζεις με δόσεις οικονομίστικης μοιρολατρίας που θα σκότωναν μαμούθ∙
-
ότι αν μια
κοινωνία μετατραπεί σε θυγατρική Α.Ε. − και επομένως τα μέλη της
αποσυνδεθούν συγκινησιακά από οποιαδήποτε προσπάθεια να την αισθάνονται και άρα
να την συντηρούν ως κοινωνία −, θα είναι και περισσότερο αξιόπιστος δανειολήπτης∙
Τρελά πράγματα, χοντρά ψέμματα.
22 σχόλια:
Καλά τώρα τι θέλεις;
Σχόλιο;
Ωραία.
Πάρε ένα.
Με την δεδομένη κατάσταση της κοινωνίας, ακριβώς, θα συνεχιστεί τό ίδιο πράγμα, δηλαδή, θα πέρνουν συνέχεια από τους φτωχότερους τα περισσότερα.
Και αυτό που θα συνεχίζεται και θα συνεχίζεται, μέχρις ότου οι φτωχότεροι, θα πιστούν ότι δεν έχουν να χάσουν τίποτα και θα βγουν στους δρόμους και θα τα σπάσουν όλα.
Προσοχή είπα οι φτωχότεροι.
Όχι οι κατευθυνόμενοι από τους αμερικάνους όπως συνέβει με τα δεκεμβριανά πριν από τέσσερα χρόνια
Και φυσικά θα πρέπει να βγει μια λαϊκιά κυβέρνηση που δεν θα πληρώσει τίποτα από τα χρεωστούμενα στους τοκογλύφους.
Αυτά προς το παρόν.
Aloga,
ευχαριστώ για το σχόλιο. Ποιος ξέρει τι θα φέρει ο καιρός...
@hollowsky
Μπράβο, είναι μια πολύ καλή σύνοψη της κατάστασης.
@aloga
"οι κατευθυνόμενοι από τους αμερικάνους όπως συνέβει με τα δεκεμβριανά πριν από τέσσερα χρόνια"
Και μόνο αυτή η φράση (και δεν αναφέρομαι στα λάθη σου στην ορθογραφία και την αριθμητική), κάνει περιττή κάθε προσπάθεια για συζήτηση μαζί σου.
Μπουκανιέρο σ' ευχαριστώ. Σκέφτηκα κάτι που να μπορεί κανείς να το ... βάλει στην τσέπη του και να το βγάζει να του ρίχνει μια ματιά όποτε πάνε να τον θολώσουν :-)))
Το έχω κιολας εκτυπώσει, διπλωσει και βάλει στη τσέπη μου!
Ευχαριστώ Hollowsky!
@ buccaneer
Σοφά πράττεις.
τα περί "πέτσινου γκόλ" σας πειράξανε και τα κόψατε, τα περί "κατευθυνόμενων από τους Αμερικάνους" και τα "λαικιά κυβέρνηση" δε τα κόβουμε?
Και εις ανώτερα!
@ lologa,
δεν υπάρχουν "πέτσινα γκολ". Αυτά είναι κακοήθειες.
Οι κνίτες πάντως -δίχως ποτέ να καταλάβω το γιατί- χαίρουν ειδικής μεταχείρισης, όσο ανορθόγραφοι ή προκλητικοί κι αν είναι.
Μάλιστα τους "ευχαριστούμε και για το σχόλιο" αντί να τους μπανάρεις μια και καλή, και όταν αυτό επισημαίνεται το ρίχνουμε "στην τρελή" και ντριπλάρουμε με λίγη πλακίτσα.
Στο θέμα
Η κρίση εξουδετερώνει την αντίσταση των μεμονωμένων κεφαλαιοκρατών οι οποίοι επικεντρώνονται κυρίως στην άμεση μεγιστοποίηση του ατομικού τους κέρδους ακόμη κι όταν αυτό μπορεί να οδηγήσει το συλλογικό κεφάλαιο μακροπρόθεσμα στην καταστροφή.
Επίσης μπορεί να καταστρέψει τους ασύμφορους τομείς, να αναδιαρθρώσει την οργάνωση της παραγωγής και να ανανεώσει τις τεχνολογίες της. Μιλάμε για έναν μετασχηματισμό αποκατάστασης λοιπόν ενός υψηλού γενικού ποσοστού κέρδους, μιας στην ουσία αντεπίθεσης δηλαδή στην περιοχή που ορίζεται από την εργατική επίθεση.
Η υποτίμηση του κεφαλαίου και οι προσπάθειές του να καταλύσει την οργάνωση των εργατών εξυπηρετούν το μετασχηματισμό της ουσίας της κρίσεως σε έναν αναδιοργανωμένο μηχανισμό προστάγματος, ο οποίος αναδιαρθρώνει την σχέση μεταξύ ανάπτυξης και εκμετάλλευσης.
Να μην ξεχνάμε ότι η δύναμη της εργατικής τάξης δεν εδρεύει στους αντιπροσωπευτικούς θεσμούς αλλά στον ανταγωνισμό και στην αυτονομία των ίδιων των εργατών.
Δυστυχώς και για την δική μας γενιά, οι συγκρούσεις είναι ένοπλες βίαιες και απάνθρωπες.
@anon 11:12
respect!
Πολύ καλό hollow!
Με λίγα λόγια δύσκολα τα πράγματα.
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν για κανένα "ρεπεραζάκι" στα γύρω βουνά και βλέπουμε...
@ Anonymous
θεωρείς δηλαδή, ότι η παρούσα κρίση οφείλεται στην "εργατική επίθεση"; Την οποία είδαμε πού; πότε; πώς;
Δεν σε καταλαβαίνω.
Η επίθεση των εργατών στην κυρίαρχη τάξη είναι συνεχής.
Οι κεφαλαιοκράτες θρονιάζονται και οι εργάτες ορμάνε να τους ξεβολέψουν. Αυτή δεν είναι και η ιδέα ?
Εσύ τι εννοείς "που πως πότε"
Εκεί, έτσι, τότε
1. http://en.wikipedia.org/wiki/General_strike
2. http://www.life.com/image/first/in-gallery/55951/strike-famous-worker-uprisings#index/7
3. http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_riots
4. http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_strikes
Και δεν είπα μόνον για την παρούσα αλλά για κάθε καπιταλιστική/οικονομική κρίση που είναι μια προσαρμογή και φυσικά και μια αντεπίθεση στην επίθεση που γίνεται από τους εκμεταλλευόμενους.
Γενικά δηλαδή το σύστημα που βασίζει την "ευρυθμία" του στην συσσώρευση του κεφαλαίου, είναι ένα σύστημα σε μόνιμη κρίση η οποία γίνεται αντιληπτή πότε εδώ και πότε εκεί σε έναν κόσμο που τα σύνορα ισχύουν για τους καταπιεσμένους και μόνο.
βλ. τα λινκ που έστειλα για τις ακριβείς τοποθεσίες και το χρόνο των "κρίσεων"
Σε εμένα όλο αυτό το ποστ μου φαίνεται πολύ μπερδεμένο και μοιάζει να υποστηρίζει με λίγα λόγια την κενη αναρχική άποψη που λέει πως όποιος αγωνίζεται για καλύτερο μισθό απλά επιβεβαιώνει της κεντρικη αξία του καπιταλισμού και αποκλείεται να τον ανατρέψει.
Ακραία μηδενιστική και αδιέξοδη άποψη κατά τη γνώμη μου.
Θέλω εξηγήσεις αγαπητέ.
@ Anonymous,
ευχαριστώ για τη λίστα. Μήπως μπορείς σε παρακαλώ να κατεβάσεις το θεωρητικό σχήμα σου κάπως πιο συγκεκριμένα στην παρούσα κρίση; Γιατί έτσι όπως το λες, μοιάζει με τυφλοσούρτη.
@ Sylvio,
ποιο post και τίνος blog εννοείς; Γιατί αποκλείεται να έβγαλες το συμπέρασμα που λες από το post με τίτλο "Γόρδιος δεσμός" σε αυτό εδώ το μπλογκ!
hollow, θα το κάνω ευχαρίστως-αν μπορώ- αν μου εξηγήσεις τι εννοείς όταν λές "θεωρητικό σχήμα" και τι εννοείς όταν λες "τυφλοσούρτη"
@sylvio
you got to fight for your right to paaaaaaaaa rty!
με λίγα λόγια έχεις μπερδευτεί κάπου ρε συ sylvio.
@ Anonymous,
ευχαρίστως να σου εξηγήσω: "Εδώ και 3 αιώνες όλη η ιστορία των κοινωνιών είναι μια διαρκής κρίση που καθορίζεται από τη σύγκρουση καπιταλιστών - εργατικής τάξης".
Αυτό εννοώ όταν είπα ότι, έτσι όπως το κατέβασες, μοιάζει σαν θεωρητικό σχήμα και τυφλοσούρτης.
Μα θα με τρελάνεις?
Αφού μου κάνεις ερωτήσεις που απαιτούν ένα σχήμα τι να κάνω. Και να το πώ μέσα στην πολυπλοκότητά του πάλι θα δεις ένα πολύπλοκο σχήμα.
Δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε.
Είναι τυφλοσούρτης ότι κάποιοι σώνει και καλά έχουν βάλει σκοπό να ξεγελάσουν και να λίωσουν στην δουλειά κάποιους άλλους?
Η μόνη διαφωνία μας, την οποία εσύ έθεσες και εγώ σου απάντησα, ήταν αν και κατα πόσο η κεφαλαιοκρατία δέχεται επίθεση από όσους εργάζονται για το όφελός της (το κέρδος της)
Κατά τα άλλα είναι σαφές και ωραίο το πως περιγράφεις το δούλεμα και την εξαπάτηση που δεχόμαστε.
Το σχόλιό μου ήταν συμπληρωματικό.
(Προβλέπω την οργάνωση ένοπλης πάλης ενάντια στην βία των κεφαλαιοκρατών, όχι με την μορφή της "τρομοκρατίας" ή "της πόλεως" γενικά, αλλά στα πεδία.Δηλαδή στην δημιουργία μαζικού ένοπλου κινήματος που θα επιδιώξει την εμφύλια σύγκρουση.Μπορεί να ακούγεται κάπως τρομακτικό. Μη φοβού. Είναι το μόνο που θα δουλέψει και αργά ή γρήγορα δυστυχώς για όλους θα γίνει.Πιστεύω ότι απέναντι στο πλήθος που θα εμπλακή στην σειρά αυτή των συγκρούσεων, θα βρεθούν ξανά τα (γνωστα)αριστερά κόμματα που ξανα θα προσπαθήσουν να προδώσουν τον αγώνα του, οι παγκόσμιες δυνάμεις φυσικά της σημερινής εξουσίας, κάποιοι βλάκες -που θα φάνε το κεφάλι τους πρώτοι και θα πάρουν και άλλους στο λαιμό τους και πολλοι άλλοι τυχοδιώκτες. Νομίζω ότι θα ηττηθούν αυτή τη φορά και θα ζήσουμε εμείς καλά κι αυτοί -οι οχτροί- καλύτερα. Αγαπημένοι και μονιασμένοι δίχως τους κακούς κεφαλαιοκράτες που το μεγαλόθυμο πλήθος θα συγχωρέσει)
Η παρένθεση σου κάνει?-))
Επίσης, μιας και το είπαμε. Δεν μου ακούγεται και τόσο "αναρχική" η άποψη πως όποιος αγωνίζεται για καλύτερους μισθούς στην ουσία επιβεβαιώνει την καπιταλιστική κυριαρχία.
Μάλλον είναι σωστό (παρ'όλα αυτά κάπως άσχετο με το ποστ οπότε μπορεί να το δούμε και σαν τρολάρισμα)
Anonymous,
όχι πως έχει τρομερή σημασία - απλά για να σου δείξω ότι δεν θέλω να σε τρελάνω -, αλλά σού έκανα τις ερωτήσεις αφού κατέθεσες το σχήμα ("στην ουσία αντεπίθεσης δηλαδή στην περιοχή που ορίζεται από την εργατική επίθεση", "Η υποτίμηση του κεφαλαίου και οι προσπάθειές του να καταλύσει την οργάνωση των εργατών").
Τώρα, ναι, έχεις δίκιο, εγώ δεν βλέπω "εργατική επίθεση". Βέβαια μπορεί και να μη βλέπω καλά. Το γήρας ου γαρ έρχεται μόνο :-) Πάντως αλλού [http://pyravlosypogeiwn.blogspot.com/] προσπαθώ να περιγράψω τι βλέπω.
Επίσης, ναι, το σχόλιό σου δεν το είδα αντιθετικό προς την ανάρτησή μου. Προσπαθώ κι εγώ να διακρίνω καλύτερα τι γίνεται.
Δημοσίευση σχολίου