13 Ιανουαρίου 2013

Λέτε να μας κυβερνά η "Λακανι(στι)κή αριστερά";


 
 -Τι γνώμη έχετε για τις εργασίες του Λακαν;

- Πρέπει πρώτα από όλα να τις καταλάβει κανείς. Και είχα πάντα την εντύπωση ότι για τους ένθερμους ακροατές του το ρήμα "καταλαβαίνω" δεν είχε την σημασία που του έδινα εγώ. Για να τις καταλάβω θα μου χρειάζονταν πέντε ή έξι αναγνώσεις. Το συζητήσαμε μερικές φορές με τον Μερλώ-Ποντύ και καταλήγαμε στο συμπέρασμα ότι δεν είχαμε αρκετό χρόνο για να το κάνουμε.

- Ωστόσο, τον αναφέρετε.

- Μια μόνο φορά νομίζω και κυρίως λόγω φιλίας.

(Εύκολα μπορούμε να φανταστούμε τι συζητούσαν σχετικά ο Κλόντ Λέβι-Στρως με τον Μερλώ Ποντύ για τον σύγχρονο γκουρού της "ψυχανάλυσης" και τους "ένθερμους ακροατές" του.)


21 σχόλια:

Eriugena είπε...

Δεν είμαι τρελλός τελικά, παρά μόνο με την λακανική έννοια, που ντεν καταλαβαίνει!
Αλλά όχι, όχι αγαπητοί, υπάρχει εξήγηση και ερμηνεία. Ο Λόγος του Κυρίου οφείλει να είναι ακατανόητος, ειδικά όταν είναι και Λόγος του Κυρίου που ερμηνεύει τον Λόγο του Κυρίου..Η δε λακανική αριστερά, εκτείνεται απο την δημαριώτικη αριστερά της ευθύνης ως (προσφάτως) την επαναστατική αριστερά...Αλλά και στα ψυχιατρεία η λακανική "σοφία" χαίρει μιας εκτιμήσεως, περισσότερης της "κλασσικής" ψυχοθεραπείας. Οι λακανικοί τα πάνε καλά με την εξουσία παντού. Βέβαια οι ψυχίατροι, αφού κατετρόπωσαν την "αντιψυχιατρική" (τέτοια ήταν τα χάλια της τελευταίας που αυτό δεν ήταν δύσκολη δουλειά), θέλανε κάποια νομιμοποίηση απο "κάτι" μαγικο-θρησκευτικο-φιλοσοφικοειδές και "ανθρωπιστικόν" και οι λακανικοί ήταν ταμάμ. Είναι παντού στον ψυχιατρικό χώρο. Τα χάπια χάπια, αλλά να πούμε και κάτι "διαφορετικό", αυτό δε το διαφορετικό να είναι και κάπως αυταρχικό, να μας μοιάζει λίγο.Ταμάμ και κει....Η αριστερά θα γλύτωνε? εδώ είναι στα πρόθυρα να αναλάβει και την Εισαγγελία Αθηνών και να συμμετέχει στην "κάθαρση" της κοινωνίας, με τον Λακάν θα κόλλαγε?

Ανώνυμος είπε...

Όχι μόνο δε θα γλύτωνε η αριστερά από το λακανισμό

αλλά αυτό το

Τα χάπια χάπια, αλλά να πούμε και κάτι "διαφορετικό", αυτό δε το διαφορετικό να είναι και κάπως αυταρχικό, να μας μοιάζει λίγο

είναι ταμάμ αριστερό, στο βαθμό που η αριστερά, από τη στιγμή που σταλινοποιήθηκε, συνδύασε -με πεδίο εφαρμογής λαμπρό τη λεγόμενη εσσδ- τον αυταρχικό κρατικό πατερναλισμό (ω πατερούλη) με την ψυχιατρική εξουθένωση πλήθους αντιφρονούντων.

Ναι, ο Λακάν κολλάει με την αριστερά όπως κι ο Φρόιντ με τη δεξιά.

Tamistas είπε...

Καλημέρα. Δεν αντιλέγω. Όμως αυτό που κατάλαβα με τα χρόνια είναι ότι κάποιες σκέψεις κάποιων ανθρώπων, όταν βέβαια δεν εκφράζονται σε περιοχές πέρα από τα σκαμμένα, μπορούν να τακιμιάζουν με τις δικές μου σκέψεις. Ακόμα κι αν δεν συμφωνώ με τη γενική τους θεώρηση, ή δεν την πιάνω, κάποτε γιατί πρόκειται για αλαμπουρνέζικα.

Άλλοτε είχα γράψει πως οι σκέψεις μου γίνεται να χορεύουν με τις σκέψεις κάποιου άλλου, χωρίς να χρειάζεται ο χορός να είναι του Ησαΐα.

Ανώνυμος είπε...

KΚαι ο Φρόυντ, πατέρας του Λακάν, κολλάει με την αριστερά, έστω την παραδοσιακή - τη δεξιά πού τη βρήκατε?

izi είπε...

Εχει δίκιο ο παραπάνω ανώνυμος. Η δεξιά είναι "του ηλεκτροσόκ", δεν έχει "ψυχαναλύσεις και αηδίες"

Ανώνυμος είπε...

Ευτυχώς που η ψυχανάλυση πρέπει να είναι καλή έναντι της ψυχιατρικής ή το αντίθετο... Το έρεβος και ο βόρβορος...

Βέβαια, η "Λακανι(στι)κή αριστερά" είναι για... (φαντάζομαι αυτό συζητούσαν ο Κλόντ Λέβι-Στρως με τον Μερλώ Ποντύ)

Eriugena είπε...

Πάντως ιζυ, ούτε φυσικά το ηλεκτροσόκ λύνει τίποτα, αλλά ούτε η ψυχανάλυση κάνει καν κάτι..Αν η αριστερα είναι με την ψυχανάλυση, το σίγουρο είναι πως δεν θα κάνει ποτέ τίποτα άλλο απο το να περιθάλπτει τα συντρίμμια των δεξιών ηλεκτροσόκ. Και κάτι που έχω πεί αλλού: για να σοβαρευτούμε, χωρίς τα σύγχρονα νευροληπτικά αντιψυχωτικά δεν υπάρχει καμμία βελτίωση και απάλυνση ειδικά των ψυχώσεων. Ενώ η ψυχανάλυση είναι...σόρρυ..για το πούτσο.

izi είπε...

Το ριξες στο γαλλικό επηρεασμένος από τον Κλοντ και τον Μερλώ.
Πάντως υπάρχει και κάτι ακόμη που θα πρέπει να λάβεις υπόψιν σου, πως προ των "αντιψυχωτικών" δεν υπήρχαν "ψυχωτικοί"....

HollowSky είπε...

Το θεμελιώδες -και ακόμα άλυτο- ζήτημα είναι το πώς ακριβώς συναρθρώνεται το ψυχικό με το βιολογικό, το κοινωνικό με το ατομικό και το οντγενετικό με το φυλογενετικό.

Όσο το αγνοούμε, ,οι ιατρικές π.χ. γνώσεις μας -ψυχοθεραπευτικές και μη- παραμένουν θραύσματα κι αποσπάσματα, στα οποία "το αληθινό είναι μια στιγμή του ψεύτικου".

Οφείλουμε λοιπόν να στρέφουμε τις γνωστικές προσπάθειές μας κατά προτεραιότητα στο φωτισμό αυτού του ζητήματος ("πώς συναρθρώνονται...") και να εκτιμούμε το ποσοστό πληρότητας κάθε γνώσης με κριτήριο το κατά πόσο φωτίζει ΑΥΤΗ τη συνάρθρωση, εάν τη φωτίζει καθόλου ή άν τη θολώνει ή τη συσκοτίζει.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η πόλωση ανάμεσα στον "ιδεαλισμό" της ψυχανάλυσης και τον "υλισμό" των ψυχοφαρμάκων δεν αποτυπώνει, κατά την άποψή μου, παρά την αμηχανία και το φόβο που προκαλεί η παρατεινόμενη άγνοιά μας πάνω στο θεμελιώδες ζήτημα της συνάρθρωσης, που προανάφερα.

Eriugena είπε...

Καλή η συνάρθρωση, και η αναζήτηση τομών και ενώσεων, αλλά το προφανές του προφανούς που δεν θέλει να ακούει ούτε σαν ψίθυρρο η "αριστερή" ευαισθησία, είναι πως τα φάρμακα βοηθούν, το "υλιστικόν" έχει κάτι να δώσει, ενώ η ψυχανάλυση δεν βοηθάει καθόλου. Αλίμονο στους ασθενείς αν είχαν μόνο την "αριστερή" ευαισθησία ως "βοηθό", και όχι τα τόσο υποτιμημένα φάρμακα...αν έχετε άλλη άποψη, σεβαστή.

HollowSky είπε...

Εριγένη, μη γίνεσαι "φιλισταίος". Η συνάρθρωση είναι ΤΟ ΠΡΑΚΤΙΚΟΤΑΤΟ ζήτημα, από το οποίο μπορούμε να δούμε τι αξίζει, και έως ποιου σημείου, σε κάθε προσέγγιση-ψυχοθεραπευτική ή φαρμακολογική.

Νοσφεράτος είπε...

δεν καταλαβαινω τιποτε απο αυτην τηνν αναρτηση ουτε απο τον τιτλο ουτε απο τον διαλογο αλλά μαλλον θα την αναδημοσιευσω λογω...φιλιας

Eriugena είπε...

"Φιλισταίος"? μμμ.. θα σηκώσω το γαντι, λέγοντας απλά πως μου κάνει εντύπωσιν το γεγονός πως η αμφισβήτηση της "ψυχανάλυσης"(απο μέρους μου), της αγαπημένης θρησκείας της "άλλης" αριστεράς (των ιδρυμάτων παντός είδους) θεωρειται φιλισταισμός. Ενω είπα το απλοαπλούστατον: ότι τα χάπια βοηθούν κόσμο ενώ η ψυχανάλυση εξαπατά κόσμο..Ένας φίλος, ψυχωτικος, απο το παενεπιστήμιο "πίστεψε" πως θα κόψει τα χάπια με την ψυχανάλυση, και έπεσε απο τον 5ο όροφο, ευτυχώς με κάποια σπασίματα..και άλλα "βιώματα" απο τους τσαρλατάνους. Πέτε μου τώρα, για τι φιλισταισμό μιλάμε. Δεν φερνουμε και χαρτορίχτες στα ιατρεία?

izi είπε...

Πάντως να θυμίσω ότι ο Μένγκελε ήταν γιατρός. (και όχι αναλυτής ή ψυχαναλυτής)

Eriugena είπε...

Σώπα ρε ιζυ! και ο Χίτλερ ήταν χορτοφάγος..τι πάει να πει τώρα αυτό; Ο Μέγκελε ήταν γιατρός και σαδιστής και φασίστας, αλλά θα πείς πως ο φασιστικός σαδισμός έχει "ιατρικοποιητικές" ιδιότητες..Αλλά ο Μέγκελε δεν έκανε ιατρική, εκτός κι αν θεωρούμε πως ο ιατρός βιαστής, ο ιατρός σαδιστής ή ο ιατρός δολοφόνος που χρησιμοποιεί νυστέρια και φάρμακα, και κάνει "ψευδο-επεμβάσεις" κάνει ιατρική! Θα λέγαμε τότε πως η ιδιότητα κάποιου και "κάποιων" σχετίζεται με όλες τις άλλες ιδιότητες. Και μην πιάσουμε τον Φουκώ για αρχαρίους κλπ κλπ

Ανώνυμος είπε...

Ποια είναι η βασική διαφορά ανάμεσα σε έναν αριστερό και έναν δεξιό; Τι κάνει -σήμερα- κάποιον να είναι (και όχι να δηλώνει) αριστερός και κάποιον δεξιός; (είναι ο ένας "προοδευτικός" και ο άλλος "συντηρητικός"; -δεν νομίζω). Πραγματικά, όποιος μπορεί να με βοηθήσει να καταλάβω, θα του είμαι ευγνώμων.

Η δικιά μου λειψή απάντηση είναι η εξής: ο δεξιός κοιτάει πάνω απ' όλα το τομάρι του (και το σόι του...). Ο αριστερός κοιτάει και πέρα απ' τοτομαρι του, αναγνωρίζει την ύπαρξη των άλλων, των κοινωνικών-οικονομικών σχέσεων, της κοινωνίας εν γένει. Απλοϊκό;

izi είπε...

Εριουτζενα, μα εσύ πριν δεν είπες λίγο πολύ πως η ψυχανάλυση πέταξε έναν φίλο σου από τον 5ο όροφο; !!!

izi είπε...

>> η κουβένα συνεχίζεται στην νέα αναρτηση>>>>>>

HollowSky είπε...

Eriugena,
"φιλισταίος" έγινες διότι έκανες ότι δεν καταλαβαίνεις τη ζωτική πρακτική σημασία της συνάρθρωσης ψυχικού-βιολογικού, ατομικού-κουνωνικού και οντογενετικού-φυλογενετικού ...

... έχοντας ήδη, όχι απλώς αμφισβητήσει αλλά απορρίψει ισοπεδωτικά την ψυχανάλυση (της οποίας, σημείωσε, δεν είμαι διόλου φίλος) και συνάμα αποθεώσει άκριτα τη χημεία των ψυχοφαρμάκων.

Eriugena είπε...

Φίλε Χόλοου, για ποιά αποθέωση μιλάς;
Έχεις συγχρωτισθεί ποτέ με "ψυχικά ασθενείς"; ή μιλάς ορμώμενος μόνον απο θεωρητικές βάσεις; Η συν-άρθρωση δεν μπορεί να είναι των πάντων με τα πάντα, αλλά ομο-ειδών ή ομο-ετερο-ειδών "πραγμάτων", υπο όρους-προυποθέσεις-διεργασίες. Δεν είναι δυνατόν να συναρθρωθούν λ.χ (πλέον) η αστρολογία με την αστροφυσική, αλλά ακόμα περισσότερο(ποτέ) η χαρτομαντεία με την όποια επιστήμη.."Φιλισταϊσμός" είναι αυτή η σιωπή, αυτή η συντεχνιακή σιωπή της "αριστερής" ευαισθησίας απέναντι στην μεγαλύτερη θεωρητική αποτυχία του 20ου αιώνα. Κατά τα άλλα ο "νομος της αξίας" κατά την ερμηνεία του Μάρξ σας πέίραξε!
Ξέρω έναν καλό κουρέα που κόβει κοτσίδες...

HollowSky είπε...

Eriugena,
μίλησα για συνάρθρωση βιολογικού-ψυχικού, ατομικού-κοινωνικού και οντογενετικού-φυλογενετικού ... κι εσύ κατάλαβες ότι έλεγα για συνάρθωση αστρολογίας-αστρονομίας και τα παρόμοια που αραδιάζεις. Τι νω πω; Μάλλον είσαι κουρασμένος τελευταία.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Follow by Email

Ταγοί (ήτοι οδηγοί, αγγλ. tags)

1000 ρέγγες 1789 1864 190cm 1917 1929 1940 1955 1957 1965 1968 1980 2008 2013 2014 3/45 Ά. Γιάπε/A.Jappe Α. Καγιέ/A. Caillé Α. Καμύ/A. Camus Α. Κοζέβ/A. Kojève Α. Σοπενχάουερ/A. Schopenhauer Ά. Σπέερ/A. Speer Ά. Τιούρινγκ/A. Turing αγάπη Αισχύλος Άκης Πάνου Αλ. Μπέρκμαν/Al. Berkman Αλ. Σμέμαν/Al. Schmeman Άλασνταιρ Μακιντάιρ/Alasdair MacIntyre Αλέκα Παπαρήγα Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης Αλέξανδρος Τομπάζης Αλεξάντερ Τρόκκι/Alexander Trocchi Αλέξης Ασλάνογλου αλήθεια Αληthεια αλλοτρίωση Άλμπερτ Φίνεϊ/Albert Finney Αλταμίρα αμνησία Αναξίμανδρος αναρχισμός Ανδρέας Εμπειρίκος Ανδρέας Παπανδρέου ανθρώπινα πιράνχας ανθρωποποίηση Άννα Άρεντ/Hannah Arendt Άννα Κρούγκερ/Ann Krueger Ανρί Λεφέβρ/Henri Lefebre Ανρί Μισώ/Henry Michaux Ανρί Ντεμπριγιώ/Henry Debrillaut Άνταμ Κέρτις/A. Curtis Άνταμ Σμιθ/Adam Smith Αντίνοος Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ Αντρέ Κερτέζ/André Kertész Αντρέ Ορλεάν/André Orléan Άντυ Γουώρχολ.Andy Warhol Άντυ Γουώρχολ/Andy Warhol Αντώνης Κουτρουμπής Αποκάλυψη Ιωάννου Απόστολος Παύλος Άρβο Περτ/Arvo Pärt Αργυριάδης Άρης Κωνσταντινίδης Άρθουρ Λένινγκ/Arthur Lehning Άρθουρ Τζένσεν/Arthur Jensen Αριστερά Αριστοτέλης Αρμαγεδώνας Άσγκερ Γιόρν/Asger Jorn Ασφαλιστικό Άυν Ραντ/Ayn Rand Β. Γκ. Ζέμπαλντ/W.G. Sebald Βαβυλώνα Βαγγέλης Αρτέμης Βαλεντίν Βολόσινοφ/Valentin Voloshinov Βάλτερ Μπένγιαμιν/Walter Benjamin Βανς Πάκαρντ/Vance Packard Βασίλης Ηλιακόπουλος Βασίλης Καραποστόλης Βενσάν Ντεκόμπ/Vincent Descombes Βέρνερ Χέρτσογκ/Werner Herzog Βερολίνο βία Βιετνάμ Βίκο/Vico Βίκτορ Μπούλλα/Victor Bulla Βικτόρ Σερζ/Victor Serge Βίκτορ Σκλόφκσι/Victor Chklovski Βίκτορ Φρανκλ/Victor Frankl Βίκτωρ Ουγκώ/Vicror Hugo Βίλεμ Φλούσερ/Vilem Flusser Βίνσεντ Μπράουν/Vincent Browne βιοτεχνολογία βοηθήματα μνήμης Βολταίρος Βομβάη Βόρειοι Γ. Γκ. Φίχτε/ J. G. Fichte Γ. Τζέης/W. James Γαλαρίες Γένεσις Γεράσιμος Λυκιαρδόπουλος Γιάννης Γρηγοριάδης Γιάννης Ισιδώρου Γιάννης Κάτρης Γιάννης Πεδιώτης Γιάννης Ρίτσος Γιάννης Σκαρίμπας Γιάννης Τσέγκος Γιεβγκένι Ζαμιάτιν/Yevgeny Zamyatin Γιόζεφ Ντίτζγκεν/Josef Dietzgen γιορτή Γιούργκεν Χάμπερμας/Jurgen Habermas Γιόχαν Γκριμονπρέ/Johan Grimonprez Γιόχαν Χάιζινχα/Johan Huizinga Γιώργος Γαϊτάνος Γιώργος Δάβος Γιώργος Μακρής Γιώργος Νικολαΐδης Γιώργος Σεφέρης Γιώργος Χαντζής Γκ. Κ. Τσέστερτον/G.K. Chesterton Γκ. Λούκατς/G. Lukacs Γκέοργκ Βύχνερ/Georg Büchner Γκεοργκ Ζίμελ/Georg Simmel Γκεόρκι Λούκατς/Georgy LuKacs Γκετζ Άλυ/Gotz Aly Γκι Αμπέιγ/Guy Abeille Γκιόργκι Λίγκετι/György Ligeti Γκυ Ντεμπόρ/Guy Debord Γκύντερ Άντερς/Günther Anders γλώσσα Γουάλας Στήβενς/Wallace Stevens Γουδή Γούντι Άλλεν/Woody Allen Γουόλτ Ουΐτμαν/Walt Whitman Γρηγόρης Βαλτινός Δανία του Βορρά Δανία του Νότου Δαρβίνος/Darwin δάσκαλοι Δελφοί Δέσποινα Ζευκιλή Δημήτρης Δημητριάδης Δημήτρης Καραγιάννης Δημήτρις Βεργέτης δημιουργικότητα δικαιοσύνη ΔΝΤΟΟΣΑΤΡΟϊΚΑΘΕΣΜΟΙ δόγμα Τρούμαν δοκιμασίες Δουβλίνο Ε. Βιλ/E. Will Ε.Ε. Κάμινγκς/E.E. Cummings Ε.Χ. Γονατάς εγωπαθείς διανοούμενοι εικονική δημόσια σφαίρα εικονογραφημένα κείμενα εκλογές εκπομπές Έλεν Κέλλερ/Helen Keller Ελένη Μπέλλου Ελευθερία Ελευθεριακός Ελίας Κανέττι/Elias Canetti Ελίζαμπεθ Άνσκομπ/E. Anscombe Εμίλ Ντυρκέμ/Emile Durkheim Εμίλ Σιοράν/Emil Cioran Έμιλυ Ντίκινσον/Emily Dickinson Εμμανουήλ Ζάχος Παπαζαχαρίου Εμμανουήλ Λεβινάς/Emmanuel Levinas Εμμανουήλ Μουνιέ/Emmanuel Mounier Έντγκαρ Λη Μάστερς / Edgar Lee Masters εξατομίκευση εξέγερση εξελικτισμός εξουσία επανάσταση επαναστατικός χαρτοπολτός Επενδυτικό περιβάλλον επιβίωση επιστήμη Έρασμος εργασία ερείπια Έρικ Χομπσμπάουμ/Eric Hobsbawm Έρνεστ Γκέλνερ/Ernest Gellner Ερνστ Γιούνγκερ/Ernst Junger Ερνστ Κασσίρερ/Ernst Cassirer Έρνστ Μπλοχ/Ernst Bloch Ερυθρογράφος Ετιέν ντε λα Μποεσί/E. de la Boetie Ευγένιος Αρανίτσης Ευγένιος Ενρικέζ/Eugène Enriquez ευθύνη ευρωπαϊκή προοπτική ευτυχία Ζ. Νταβί/G. Davy Ζ.Π. Βερνάν/J.P. Vernant Ζ.Π. Ντιτέιγ/J.P. Duteuil Ζακ Ελλύλ/Jacques Ellul Ζακ Λακάν/Jacques Lacan Ζακ Μπουβερές/Jacques Bouveresse Ζακ Ντεριντά/Jacques Derrida Ζακ Πρεβέρ/Jacques Prévert Ζακ Σαπίρ/Jacques Sapir Ζαν Ιτάρ/Jean Itard Ζαν Λυκ Γκοντάρ/Jean Luc Godard Ζαν Μορώ/Jeanne Moreau Ζαν-Ζακ Ρουσσό/Jean-Jacques Rousseau Ζαν-Πιερ Βουαγιέ/Jean-Pierre Voyer Ζάχα Χαντίντ/Zaha Hadid Ζερμαίν Γκρηρ/Germaine Greer Ζήσης Κοτιώνης Ζήσης Σαρίκας Ζίγκμουντ Μπάουμαν/Zygmunt Bauman Ζιλ Ντελέζ/Gilles Deleuze Ζιλ Ντωβέ/Gilles Dauvé Ζορ Βον/Zohr Vaughan Ζορζ Μπατάιγ/Georges Bataille ζωή Η Διεθνής ηθική Θ. Ρόσζακ/Th. Roszak Θανάσης Σβώλος Θάτσερ/Ρήγκαν θέαμα Θένια Κουτρουμπή Θεός Θεοφάνης Μελάς Θίοντορ Αντόρνο/Theodor Adorno θλίψη Θόδωρος Ζιάκας Θουκυδίδης Ίαν Χάκινγκ/Ian Hacking Ιβάν Παβλόφ/Ivan Pavlov Ιβάν Τοθργκένιεφ/I. Tourgueniev Ίγγα Κρεστενσεν/Inger Christensen Ιγνάτιος Λογιόλα ιδεολογία ιδρύματα τέχνης ικέτες και ξένιοι Ιράν Ισαάκ Μπ. Σίνγκερ/Isaac B. Singer Ισπαχάν ιστορία ισχύς Ιχάμπ Χασσάν/Ihab Hassan Ιωάννα Τσιβάκου Κ.Π. Καβάφης Κ.Σ. Λιούις/C.S. Lewis Καβαλκάντι/Cavalcanti Κάθλην Ρέιν/Kathleen Raine Καλκούτα καλλιτέχνες Καλοκαίρι Καλούμενος Καντ κάπο Καραμανλής Κάρελ Φουνκ/Karel Funk Κάρεν Κίλιμνικ/Karen Kilimnik Καρλ Κορς/Karl Korsch Καρλ Κράους/Karl Kraus Καρλ Μαρξ/Karl Marx Καρλ Πολάνυι/Karl Polanyi Καρλ Χέκερ/Karl Hocker Καρλομάγνος Καρτέσιος/Descartes καταναλωτικοπαραγωγισμός καταστασιακοί/situationnistes καταστροφή Κατερίνα Ηλιοπούλου Κέβιν Κέλι/Kevin Kelly Κένεθ Γκέργκεν/Kenneth Gergen κενό Κίνημα 22 Μάρτη Κιουσόπουλος Κλάους Κάρστενσον/Claus Carstensen Κλερ Οζιάς/Claire Auzias Κλοντ Λεβί Στρώς/Claude Levy Strauss κοινωνιοποίηση Κομμούνα κομμουνισμός Κονγκό Κόνσταντ/Constant Niewenhuys Κορέα Κορνήλιος Καστοριάδης Κορνήλιος/Corneille κορπορατισμός Κουρτ Βάιλ/Kurt Weil Κουρτ Σβίττερς/Kurt Schwitters κράτος κρίσεις πανικού κρίση κρισολογία Κριστιάν Ντελακαμπάιν/Christiane Delacampaigne Κριστίν Λαγκάρντ Κριστόφ Κισλόφσκι/Krzysztof Kieslowski Κρίστοφερ Λας/Ch. Lash Κροστάνδη κυριαρχία Κωνσταντίνος Ματσούκας Κωνσταντίνος Μίχος Κώστας Βάρναλης Κώστας Δεσποινιάδης Κώστας Κολημένος Κώστας Παπαϊωάννου Κωστής Βελόνης Κωστής Παπαγιώργης Λ. Βαλράς/L. Walras Λα Μετρί/ La Mettrie λαβύρινθος Λάζαρος Αρσενίου Λάκι Λουτσιάνο/Lucky Luciano Λάμπρος Κωνσταντάρας Λάο Τσε Λένιν Λεόν Βαλράς/Léon Walras Λέον Τρότσκι Λέσχη της Ρώμης Λέσχη Φιλελεύθερης Ανάγνωσης Λέων Σεστώφ/Lev Shestov Λίντον Τζόνσον/Lyndon Johnson Λιούις Μάμφορντ/Lewis Mumford Λισιέν Μαλζόν/Lucien Malson λογική λογοκρισία Λόγος λογοτεχνία Λονδίνο Λόρδος Μπάϋρον/Lord Byron Λουί Αλτουσέρ/Louis Althusser Λουί Ντυμόν/Louis Dumont Λουίς Μπουνιουέλ/Louis Bunuel Λούντβιχ Βιτγκενστάιν/Ludwig Wittgenstein Λουσίντα και Ντέιβις Μάτλοκ Λυγκέας Λωτρεαμόν Μ. Ντριούρι/M. Drury Μ. Μπένετ/M. Bennet Μαγιακόφκι/Mayakovski μαγιονέζα Μάης '68 μαθητές Μάικ Κέλυ/Mike Kelley Μάικλ Χάρντ/Michael Hardt Μάιλς Ντέιβις/Miles Davis Μάκης Μηλάτος Μάλκολμ Λόουρι/Malcolm Lowry Μάλκολμ Χ μανιφέστα Μανόλης Λαμπρίδης Μανώλης Αναγνωστάκης Μαξ Βέμπερ/Max Weber Μαξ Ήστμαν/Max Eastman Μάπετς Μάρθα Γκέλχορν/Martha Gellhorn Μαρί ντε Ενζέλ/Marie de Hennezel Μαρίνα Τσβετάγιεβα/Marina Tsvetaeva μαρξιστές-λενινιστές Μαρσαλ Σάλινς/Marshall Sahlins Μαρσέλ Μαριέν/Marcel Mariën Μαρσέλ Μως/Marcel Mauss Μαρσέλ Ντυσάν/Marcel Duchamp Μάρτζορυ Πέρλοφ/Marjorie Perloff Μάρτιν Μπούμπερ/Martin Buber Μάρτιν Χάϊντεγγερ/Martin Heidegger μελαγχολία Μεσαίωνας μεταμοντέρνο μεταμορφωτική δύναμη μετανάστευση μηδέν μηδενισμός Μηνάς Εμμανουήλ Μίκαελ Λέβι/Michael Loewy Μικελάντζελο Αντονιόνι/Michelangelo Antonioni μικροαστισμός Μίλτον Φρίντμαν/Milton Friedmann Μίλτος Σαχτούρης Μιράντα Τερζοπούλου μισαλλοδοξία Μισέλ Αλιετά/Michel Aglietta Μισέλ Ουελμπέκ/Michel Houellebecq Μισέλ Σερ/Michel Serres Μισέλ Τουρνιέ/Michel Tournier Μισέλ Φουκώ/Michel Foucault μισθωτοί σκλάβοι Μιχαήλ Μπακούνιν/Michail Bakunin Μιχαήλ Μπαχτίν/Mikhael Bachtine ΜΜΕ Μόμπυ Ντικ Μουσείο Ακρόπολης μουσική μοφερισμός/mofferism Μπ. Μάντεβιλ/B. Mandeville Μπάρυ Άνσγουωρθ/Barry Unsworth Μπάτσης Μπέλα Ταρ/Bela Tarr Μπερνάρντο Σοάρες/Bernardo Soares Μπέρτολντ Μπρεχτ/Bertold Brecht Μπιενάλε Μπίφο Μπεράρντι/Bifo Berardi Μπουκανιέρος Μπραντ Μπγιόρκ/Brant Bjork Μπρέτον Γουντς Μωρίς Μερλώ-Ποντύ/Maurice Merleau-Ponty Ν.Γ. Πεντζίκης ναζιστοφασισμός Νασρεντίν Χότζας ναυαγοί νεοφιλελευθερισμός Νικολό Μακιαβέλλι Νίκος Εγγονόπουλος Νίκος Ζαχαριάδης Νίκος Καρούζος Νίκος Μπελογιάννης Νίκος Σκοπλάκης Νίκος Buccanier Κούρκουλος Νόαμ Τσόμσκι/Noam Chomsky Νόρμπερτ Ελίας/Norbert Elias Νούτσιο Όρντινε/Nuccio Ordine Νταβός νταντά Ντέιβιντ Λυντς/David Lynch Ντέιβιντ Μπομ/David Bohm Ντέιβιντ Ρικάρντο/David Ricardo Ντέιβιντ Χιούμ/David Hume Ντιμίτρι Πρίγκοφ Ντιτρόιτ Ντον Ντελίλο/Don Delillo Ντόναλντ Γουίνικοτ/Donald Winnicott Ντονέλα Μήντοους/Donella Meadows Ξενοδοχείο των Ξένων Ξενοφών ξεψάρωμα Ο κήπος Ο Μικρός Πρίγκηπας Οδύσσεια οικονομία Οκτάβιο Πας/Octavio Paz Όλγα Γερογιαννάκη ολιγαρχία ολοκληρωτισμός ομιλίες Ορφέας Απέργης Όσκαρ Ουάιλντ/Oskar Wilde Ουίλιαμ Ήγγλετον/William Eggleton Ουίλιαμ Μπάροους/William Burroughs Ουίλιαμ Σαίξπηρ/William Shakespeare Ουίσταν Ώντεν/Wystan Auden Π. Κονδύλης Π.Μ.Σ. Χάκερ/P.M.S. Hacker παιδεία παιχνίδι Παναγιώτης Κονδύλης πανοπτικόν πανσέληνος Παπάγος παράδοση παραλήρημα παραπληροφόρηση Πασκάλ Ενγέλ/Pascal Engel Πάσχος Μανδραβέλης Πέδρο Ματέρο πένθος Πέπη Ρηγοπούλου Πέτρος Αρτάνης Πέτρος Παπαθανασίου Πήτερ Γκητς/P.T. Geach Πήτερ Μπρουκ/Peter Brook Πήτερ Ουότκινς/Peter Watkins Πιέρ Κλαστρ/Pierre Clastres Πιέρ Μπουρντιέ/Pierre Bourdieu Πιέρ-Ζοζέφ Προυντόν/P.J. Proudhon Πινοσέτ πίστη Πίτερ Κρήφτ/Peter Kreeft Πλαστήρας Πλάτωνας Πλεύσις πλουραλισμός ποίηση πολεμικά κείμενα πόλεμος πόλη πολιτική Ποτάμι προλεταριάτο Προμηθέας Δεσμώτης πρόοδος προπαγάνδα Πωλ Βαλερύ/Paul Valery Πωλ Βιριλιό/Paul Virilio Πωλ Ζοριόν/Paul Jorion Πωλ Ζωγραφάκης Πωλ Λαφάργκ/Paul Lafargue Πωλ Ρικέρ/Paul Ricoeur Ρ. Τζακομπι/R. Jacobi Ραούλ Βανεγκέμ/Raoul Vaneigem Ραούλ Σουρίτα/Raul Zurita Ρέι Μπράντμπερι/Ray Bradbury Ρενέ Ζιράρ/René Girard Ρέϋμοντ Κάρβερ/Raymond Carver Ρίνγκο Σταρ/Ringo Star Ρίτα Γκαβέρα Ρίτσαρντ Κόμπντεν/Richard Cobden Ρίτσαρντ Μοράν/Richard Moran Ρίτσαρντ Ρόρτι/Richard Rorty Ροβεσπιέρος Ροβινσώνας Κρούσος Ροζα Λουξεμπουργκ Ρόζα Λούξεμπουργκ/Rosa Luxembourg Ροκ ρομαντισμός Ρομπέρ Αντέλμ/Robert Antelme Ρόμπερτ ΜακΝαμάρα/Robert MacNamara Ρομπερτ Οπενχάϊμερ/Robert Oppenheimer Ρόμπερτ Φρανκ/Robert Frank Ρόμπερτ Χας/Robert Hass Ρομπέρτο Χουαρόθ/Roberto Juarroz Ρούντι Σαιν Ζυστ/Saint Juste Σαρλ Μπωντλερ/Charles Baudeilaire Σαρλ Πεγκι/Charles Péguy Σαρλ Φουριέ/Ch. Fourier Σελίν/Céline Σεμπάστιαν Χάφνερ Σέρεν Κίρκεγκωρ/Soren Kierkegaard σθένος Σίγκμουντ Φρόιντ/Sigmund Freud Σιμόν Βέιλ/Simone Weil Σιμόν Λέις/Simon Leys σινεμά ΣΙΣΒ/SICV Σίσυφος σκεπτικισμός Σκιπίων ο Αφρικανός σκουπιδοντενεκέδες Σλαβόι Ζίζεκ/Slavoj Zizek Σοκούροφ/Sokurov σολιψισμός Σομαλία Σόνια σοσιαλδημοκρατία Σουδάν Σουν Τζου σουρεαλισμός σοφία σοφιστές Σπιναλόγκα Σπινόζα/Spinoza Σπύρος Κυριαζόπουλος Στάλιν σταλινισμός Σταμάτης Πολενάκης Στάνλεϊ Κάβελ/Stanley Cavell Στάντις Λώουντερ/Standish Lawder Στέλιος Κούλογλου Στέλιος Ράμφος Στεφάν Λιαβινιότ/Stéphane Lavignotte Στέφανος Λουπάσκο/Stephan Lupasco Στέφανoς Ροζάνης Στήβεν Πίνκερ/Steven Pinker στρατόπεδα εργασίας Συλβαίν Πιρόν/Sylvain Piron Σύλβια Πλαθ/Sylvia Plath Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου συμβολικό πεδίο συμβολισμός Σύναψις συνείδηση Συνταγή για μαγιονέζα Σύνταγμα συνωμοσιολογία Σφαγεία σχέδιο Μάρσαλ σχετικισμός Σωκράτης σώμα Τ. Ρ. Μιλλς/C. W. Mills Τ.Κ.Παπατσώνης Τ.Σ. Έλλιοτ/T.S. Elliot τα κορδόνια σου! Τάκης Μίχας Τάσος Λάγγης ταχυπρόσβαση/HSA τεστ τέχνη τεχνικό σύστημα τεχνοεπιστήμη τεχνοκρατία τεχνολογικός μεσσιανισμός τεχνοσάχλα Τζ. Α. Γκόλντστοουν/J.A. Goldstone/Τζ. Τζ. Ρ. Σάουλ/J.R. Saul Τζ.Μ. Κούτσι/J.M. Coetzee Τζ.Ρ.Ρ. Τόλκιν/J.R.R. Tolkien Τζακάρτα Τζέημς Μπάλντουιν/James Baldwin Τζέιμς Φρέιζερ/James Frazer Τζέρεμι Μπένθαμ/Jeremy Bentham Τζέφρεϊ Χερφ/Jeffrey Herf Τζιανφράνκο Σανγκουινέτι/Gianfranco Sanguinetti Τζιόρτζιο Αγκάμπεν/Giorgio Agamben Τζον Κένεθ Γκαλμπρέιθ/J.K. Galbraith Τζον Ρωλς/John Rawls Τζον Σερλ/John Searle Τζον Στάινμπεκ/John Steinbeck Τζον Χιούστον/John Houston Τζόρτζ Όργουελ/George Orwell Τζορτζ Στάινερ/George Steiner Τζούλια Κρίστεβα/Julia Cristeva Τζων Λοκ/John Locke Τζων Φόουλς/John Fowles Το καταραμένο απόθεμα Το Ξεπέρασμα της Τέχνης Τοκβίλ/Tocqueville Τομάς Ιμπάνιεθ/Tomas Ibanez Τόμας Μαν/Tomas Mann Τόμας Πίντσον/ Thomas Pynchon Τόμας Ράιντ/Thomas Reid Τόνι Νέγκρι/Toni Negri Τόνι Σουάρτζ/Tony Schwartz τραγωδία τριλεκτική Τσ. Σ. Περς/Ch. S. Peirce Τσαρλς Μπουκόφσκι/Charles Bukowski Τσαρλς Ντέιβενπορτ/Charles Davenport Τσαρλς Τέιλορ/Charles Taylor Τσαρλς Φορτ/Charles Fort τυραννία τύψεις Υβ Λε Μανάκ/Yves Le Manach Υβ Μισώ/Yves Michaud υλισμός υπαρξισμός ύπνος υποκείμενο υποκρισία υπομονή Φ. Β. Μουρνάου/F.W. Murnau Φ. Γιάκομπι/F. Jacobi Φ. Ε. Ρεϊνάλ/F. E. Reynal Φαινομενολογία Φερνάντο Αρρραμπάλ/F. Arrabal Φερνάντο Πεσσόα/Fernando Pessoa Φίγκαρω Φιλανθρωπία φιλία Φίλιπ Λάρκιν/Philip Larkin Φιλοσοφία Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι/Fyodor Dostoevsky Φλαν Ο' Μπράϊαν/Flann O' Brien Φουκουσίμα Φρ. Έμπερτ/Fr. Ebert Φρ. Καραντέκ/F. Caradec Φρ. Φουρκέ/Fr. Fourquet Φρ. Χάγιεκ/Fr. Hayek Φρανκ Ζάπα/Frank Zappa Φράνσις Μπέικον/Francis Bacon Φρανσουά Λυοτάρ/François Lyotard Φρανσουά Σιμιάν/François Simiand Φραντς Κάφκα/Frantz Kafka Φρέντερικ Τέιλορ/Frederick Taylor Φρεντερικ Τζεϊμσον/Frederick Jameson Φρίντριχ Ένγκελς/Friedrich Engels Φρίντριχ Νίτσε/Friedrich Nietsche Φριτς Λάιστ/Fritz Leist φρμκ Φύση Φώτης Τερζάκης Χ. Τζ. Θορώ/H.J. Thoreau Χ.Λ. Μπόρχες/J.L. Borges Χ.Μ Ενζενσμπέργκερ χαρά Χάρι Φράνκφουρτ/Harry Frankfurt Χάρι Χόλε Χέγκελ/Hegel Χειρτ Μακ/Geert Mak Χέρμαν Μέλβιλ/Herman Melville Χέρμπερτ Μαρκούζε/Herbert Marcuse Χίλαρι Κλίντον Χιλή χιούμορ χίπστερ Χιροσίμα Χλόη Κολλύρη Χομπς/Hobbes χοντρό δούλεμα Χουάν Βίβες/Juan Vives χρεοκοπία χρήμα Χρήμα και Μαγεία Χρήστος Βακαλόπουλος χριστιανισμός χρόνια πολλά χρόνος ψέμματα ψυχή Ψυχρή Ιδεολογία ωφελιμισμός AP auld lang syne beton7 Bob Dylan Bob Marley Bodies Bruce Springsteen Christopher Cinemarian CoBrA D-503 dangerfew David Bowie DOCUMENTA Einsatzgruppe D European Media Art Festival F. C. Stanley Frank Zappa gosplan Grafton Happyfew Hildegoesasger Hollowsky homunculus Iggy Pop Il Consigliere Internationale Lettriste/Λεττριστική Διεθνής Internationale Situationniste/Καταστασιακή Διεθνής intothepill izi Jeffrey Lee Pierce Jimmy Cliff Joe Strummer Johnny Cash Keith Moon Keith Richards La Commune Les Levres Nues Les Lèvres Nues Mοφερισμός/Mofferism Malaguena Melanie Pain memento mori Monty Python Necrology nem68 Nick Cave Nosotros RadioBubble remap 2 Renty RSA Salon De Vortex sexbox Sunrise Tales from the Crypt The Adicts The Beatles The Crass The Great Society The Gun Club The Juniors The Meteors The Morlocks The Please The Rolling Stones The Ruts The Sonic Youth The Stooges The Stranglers The Three Johns The UK Subs The War TwixtLab Vince Taylor Wall Street Journal WIRED wobblies Zabriskie Point Zoviets