13 Ιανουαρίου 2013

Λέτε να μας κυβερνά η "λακανι(στι)κή αριστερά";


 

 -Τι γνώμη έχετε για τις εργασίες του Λακάν;

- Πρέπει πρώτα από όλα να τις καταλάβει κανείς. Και είχα πάντα την εντύπωση ότι για τους ένθερμους ακροατές του το ρήμα "καταλαβαίνω" δεν είχε την σημασία που του έδινα εγώ. Για να τις καταλάβω θα μου χρειάζονταν πέντε ή έξι αναγνώσεις. Το συζητήσαμε μερικές φορές με τον Μερλώ-Ποντύ και καταλήγαμε στο συμπέρασμα ότι δεν είχαμε αρκετό χρόνο για να το κάνουμε.

- Ωστόσο, τον αναφέρετε.

- Μια μόνο φορά νομίζω και κυρίως λόγω φιλίας.

(Εύκολα μπορούμε να φανταστούμε τι συζητούσαν σχετικά ο Κλοντ Λεβίι-Στρως με τον Μερλώ Ποντύ για τον σύγχρονο γκουρού της "ψυχανάλυσης" και τους "ένθερμους ακροατές" του.)


21 σχόλια:

beyond είπε...

Δεν είμαι τρελλός τελικά, παρά μόνο με την λακανική έννοια, που ντεν καταλαβαίνει!
Αλλά όχι, όχι αγαπητοί, υπάρχει εξήγηση και ερμηνεία. Ο Λόγος του Κυρίου οφείλει να είναι ακατανόητος, ειδικά όταν είναι και Λόγος του Κυρίου που ερμηνεύει τον Λόγο του Κυρίου..Η δε λακανική αριστερά, εκτείνεται απο την δημαριώτικη αριστερά της ευθύνης ως (προσφάτως) την επαναστατική αριστερά...Αλλά και στα ψυχιατρεία η λακανική "σοφία" χαίρει μιας εκτιμήσεως, περισσότερης της "κλασσικής" ψυχοθεραπείας. Οι λακανικοί τα πάνε καλά με την εξουσία παντού. Βέβαια οι ψυχίατροι, αφού κατετρόπωσαν την "αντιψυχιατρική" (τέτοια ήταν τα χάλια της τελευταίας που αυτό δεν ήταν δύσκολη δουλειά), θέλανε κάποια νομιμοποίηση απο "κάτι" μαγικο-θρησκευτικο-φιλοσοφικοειδές και "ανθρωπιστικόν" και οι λακανικοί ήταν ταμάμ. Είναι παντού στον ψυχιατρικό χώρο. Τα χάπια χάπια, αλλά να πούμε και κάτι "διαφορετικό", αυτό δε το διαφορετικό να είναι και κάπως αυταρχικό, να μας μοιάζει λίγο.Ταμάμ και κει....Η αριστερά θα γλύτωνε? εδώ είναι στα πρόθυρα να αναλάβει και την Εισαγγελία Αθηνών και να συμμετέχει στην "κάθαρση" της κοινωνίας, με τον Λακάν θα κόλλαγε?

Ανώνυμος είπε...

Όχι μόνο δε θα γλύτωνε η αριστερά από το λακανισμό

αλλά αυτό το

Τα χάπια χάπια, αλλά να πούμε και κάτι "διαφορετικό", αυτό δε το διαφορετικό να είναι και κάπως αυταρχικό, να μας μοιάζει λίγο

είναι ταμάμ αριστερό, στο βαθμό που η αριστερά, από τη στιγμή που σταλινοποιήθηκε, συνδύασε -με πεδίο εφαρμογής λαμπρό τη λεγόμενη εσσδ- τον αυταρχικό κρατικό πατερναλισμό (ω πατερούλη) με την ψυχιατρική εξουθένωση πλήθους αντιφρονούντων.

Ναι, ο Λακάν κολλάει με την αριστερά όπως κι ο Φρόιντ με τη δεξιά.

Tamistas είπε...

Καλημέρα. Δεν αντιλέγω. Όμως αυτό που κατάλαβα με τα χρόνια είναι ότι κάποιες σκέψεις κάποιων ανθρώπων, όταν βέβαια δεν εκφράζονται σε περιοχές πέρα από τα σκαμμένα, μπορούν να τακιμιάζουν με τις δικές μου σκέψεις. Ακόμα κι αν δεν συμφωνώ με τη γενική τους θεώρηση, ή δεν την πιάνω, κάποτε γιατί πρόκειται για αλαμπουρνέζικα.

Άλλοτε είχα γράψει πως οι σκέψεις μου γίνεται να χορεύουν με τις σκέψεις κάποιου άλλου, χωρίς να χρειάζεται ο χορός να είναι του Ησαΐα.

Ανώνυμος είπε...

KΚαι ο Φρόυντ, πατέρας του Λακάν, κολλάει με την αριστερά, έστω την παραδοσιακή - τη δεξιά πού τη βρήκατε?

izi είπε...

Εχει δίκιο ο παραπάνω ανώνυμος. Η δεξιά είναι "του ηλεκτροσόκ", δεν έχει "ψυχαναλύσεις και αηδίες"

Ανώνυμος είπε...

Ευτυχώς που η ψυχανάλυση πρέπει να είναι καλή έναντι της ψυχιατρικής ή το αντίθετο... Το έρεβος και ο βόρβορος...

Βέβαια, η "Λακανι(στι)κή αριστερά" είναι για... (φαντάζομαι αυτό συζητούσαν ο Κλόντ Λέβι-Στρως με τον Μερλώ Ποντύ)

beyond είπε...

Πάντως ιζυ, ούτε φυσικά το ηλεκτροσόκ λύνει τίποτα, αλλά ούτε η ψυχανάλυση κάνει καν κάτι..Αν η αριστερα είναι με την ψυχανάλυση, το σίγουρο είναι πως δεν θα κάνει ποτέ τίποτα άλλο απο το να περιθάλπτει τα συντρίμμια των δεξιών ηλεκτροσόκ. Και κάτι που έχω πεί αλλού: για να σοβαρευτούμε, χωρίς τα σύγχρονα νευροληπτικά αντιψυχωτικά δεν υπάρχει καμμία βελτίωση και απάλυνση ειδικά των ψυχώσεων. Ενώ η ψυχανάλυση είναι...σόρρυ..για το πούτσο.

izi είπε...

Το ριξες στο γαλλικό επηρεασμένος από τον Κλοντ και τον Μερλώ.
Πάντως υπάρχει και κάτι ακόμη που θα πρέπει να λάβεις υπόψιν σου, πως προ των "αντιψυχωτικών" δεν υπήρχαν "ψυχωτικοί"....

HollowSky είπε...

Το θεμελιώδες -και ακόμα άλυτο- ζήτημα είναι το πώς ακριβώς συναρθρώνεται το ψυχικό με το βιολογικό, το κοινωνικό με το ατομικό και το οντγενετικό με το φυλογενετικό.

Όσο το αγνοούμε, ,οι ιατρικές π.χ. γνώσεις μας -ψυχοθεραπευτικές και μη- παραμένουν θραύσματα κι αποσπάσματα, στα οποία "το αληθινό είναι μια στιγμή του ψεύτικου".

Οφείλουμε λοιπόν να στρέφουμε τις γνωστικές προσπάθειές μας κατά προτεραιότητα στο φωτισμό αυτού του ζητήματος ("πώς συναρθρώνονται...") και να εκτιμούμε το ποσοστό πληρότητας κάθε γνώσης με κριτήριο το κατά πόσο φωτίζει ΑΥΤΗ τη συνάρθρωση, εάν τη φωτίζει καθόλου ή άν τη θολώνει ή τη συσκοτίζει.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η πόλωση ανάμεσα στον "ιδεαλισμό" της ψυχανάλυσης και τον "υλισμό" των ψυχοφαρμάκων δεν αποτυπώνει, κατά την άποψή μου, παρά την αμηχανία και το φόβο που προκαλεί η παρατεινόμενη άγνοιά μας πάνω στο θεμελιώδες ζήτημα της συνάρθρωσης, που προανάφερα.

beyond είπε...

Καλή η συνάρθρωση, και η αναζήτηση τομών και ενώσεων, αλλά το προφανές του προφανούς που δεν θέλει να ακούει ούτε σαν ψίθυρρο η "αριστερή" ευαισθησία, είναι πως τα φάρμακα βοηθούν, το "υλιστικόν" έχει κάτι να δώσει, ενώ η ψυχανάλυση δεν βοηθάει καθόλου. Αλίμονο στους ασθενείς αν είχαν μόνο την "αριστερή" ευαισθησία ως "βοηθό", και όχι τα τόσο υποτιμημένα φάρμακα...αν έχετε άλλη άποψη, σεβαστή.

HollowSky είπε...

Εριγένη, μη γίνεσαι "φιλισταίος". Η συνάρθρωση είναι ΤΟ ΠΡΑΚΤΙΚΟΤΑΤΟ ζήτημα, από το οποίο μπορούμε να δούμε τι αξίζει, και έως ποιου σημείου, σε κάθε προσέγγιση-ψυχοθεραπευτική ή φαρμακολογική.

Νοσφεράτος είπε...

δεν καταλαβαινω τιποτε απο αυτην τηνν αναρτηση ουτε απο τον τιτλο ουτε απο τον διαλογο αλλά μαλλον θα την αναδημοσιευσω λογω...φιλιας

beyond είπε...

"Φιλισταίος"? μμμ.. θα σηκώσω το γαντι, λέγοντας απλά πως μου κάνει εντύπωσιν το γεγονός πως η αμφισβήτηση της "ψυχανάλυσης"(απο μέρους μου), της αγαπημένης θρησκείας της "άλλης" αριστεράς (των ιδρυμάτων παντός είδους) θεωρειται φιλισταισμός. Ενω είπα το απλοαπλούστατον: ότι τα χάπια βοηθούν κόσμο ενώ η ψυχανάλυση εξαπατά κόσμο..Ένας φίλος, ψυχωτικος, απο το παενεπιστήμιο "πίστεψε" πως θα κόψει τα χάπια με την ψυχανάλυση, και έπεσε απο τον 5ο όροφο, ευτυχώς με κάποια σπασίματα..και άλλα "βιώματα" απο τους τσαρλατάνους. Πέτε μου τώρα, για τι φιλισταισμό μιλάμε. Δεν φερνουμε και χαρτορίχτες στα ιατρεία?

izi είπε...

Πάντως να θυμίσω ότι ο Μένγκελε ήταν γιατρός. (και όχι αναλυτής ή ψυχαναλυτής)

beyond είπε...

Σώπα ρε ιζυ! και ο Χίτλερ ήταν χορτοφάγος..τι πάει να πει τώρα αυτό; Ο Μέγκελε ήταν γιατρός και σαδιστής και φασίστας, αλλά θα πείς πως ο φασιστικός σαδισμός έχει "ιατρικοποιητικές" ιδιότητες..Αλλά ο Μέγκελε δεν έκανε ιατρική, εκτός κι αν θεωρούμε πως ο ιατρός βιαστής, ο ιατρός σαδιστής ή ο ιατρός δολοφόνος που χρησιμοποιεί νυστέρια και φάρμακα, και κάνει "ψευδο-επεμβάσεις" κάνει ιατρική! Θα λέγαμε τότε πως η ιδιότητα κάποιου και "κάποιων" σχετίζεται με όλες τις άλλες ιδιότητες. Και μην πιάσουμε τον Φουκώ για αρχαρίους κλπ κλπ

Ανώνυμος είπε...

Ποια είναι η βασική διαφορά ανάμεσα σε έναν αριστερό και έναν δεξιό; Τι κάνει -σήμερα- κάποιον να είναι (και όχι να δηλώνει) αριστερός και κάποιον δεξιός; (είναι ο ένας "προοδευτικός" και ο άλλος "συντηρητικός"; -δεν νομίζω). Πραγματικά, όποιος μπορεί να με βοηθήσει να καταλάβω, θα του είμαι ευγνώμων.

Η δικιά μου λειψή απάντηση είναι η εξής: ο δεξιός κοιτάει πάνω απ' όλα το τομάρι του (και το σόι του...). Ο αριστερός κοιτάει και πέρα απ' τοτομαρι του, αναγνωρίζει την ύπαρξη των άλλων, των κοινωνικών-οικονομικών σχέσεων, της κοινωνίας εν γένει. Απλοϊκό;

izi είπε...

Εριουτζενα, μα εσύ πριν δεν είπες λίγο πολύ πως η ψυχανάλυση πέταξε έναν φίλο σου από τον 5ο όροφο; !!!

izi είπε...

>> η κουβένα συνεχίζεται στην νέα αναρτηση>>>>>>

HollowSky είπε...

Eriugena,
"φιλισταίος" έγινες διότι έκανες ότι δεν καταλαβαίνεις τη ζωτική πρακτική σημασία της συνάρθρωσης ψυχικού-βιολογικού, ατομικού-κουνωνικού και οντογενετικού-φυλογενετικού ...

... έχοντας ήδη, όχι απλώς αμφισβητήσει αλλά απορρίψει ισοπεδωτικά την ψυχανάλυση (της οποίας, σημείωσε, δεν είμαι διόλου φίλος) και συνάμα αποθεώσει άκριτα τη χημεία των ψυχοφαρμάκων.

beyond είπε...

Φίλε Χόλοου, για ποιά αποθέωση μιλάς;
Έχεις συγχρωτισθεί ποτέ με "ψυχικά ασθενείς"; ή μιλάς ορμώμενος μόνον απο θεωρητικές βάσεις; Η συν-άρθρωση δεν μπορεί να είναι των πάντων με τα πάντα, αλλά ομο-ειδών ή ομο-ετερο-ειδών "πραγμάτων", υπο όρους-προυποθέσεις-διεργασίες. Δεν είναι δυνατόν να συναρθρωθούν λ.χ (πλέον) η αστρολογία με την αστροφυσική, αλλά ακόμα περισσότερο(ποτέ) η χαρτομαντεία με την όποια επιστήμη.."Φιλισταϊσμός" είναι αυτή η σιωπή, αυτή η συντεχνιακή σιωπή της "αριστερής" ευαισθησίας απέναντι στην μεγαλύτερη θεωρητική αποτυχία του 20ου αιώνα. Κατά τα άλλα ο "νομος της αξίας" κατά την ερμηνεία του Μάρξ σας πέίραξε!
Ξέρω έναν καλό κουρέα που κόβει κοτσίδες...

HollowSky είπε...

Eriugena,
μίλησα για συνάρθρωση βιολογικού-ψυχικού, ατομικού-κοινωνικού και οντογενετικού-φυλογενετικού ... κι εσύ κατάλαβες ότι έλεγα για συνάρθωση αστρολογίας-αστρονομίας και τα παρόμοια που αραδιάζεις. Τι νω πω; Μάλλον είσαι κουρασμένος τελευταία.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Follow by Email

Ταγοί (ήτοι οδηγοί, αγγλ. tags)

1000 ρέγγες 1100 1789 1900 190cm 1917 1939 1940 1944 1965 1967 1968 1978 1980 2008 Α. Σβιατόγκορ/А. Святогор αγάπη Αγγλία Αδάμ Σμιθ/Adam Smith Αθήνα Αιδ. Μπίλι/Rev Billy Αισχύλος Άκης Πάνου Ακρόπολη Αλαίν Καγιέ/Alain Caillé Άλαν Τιούρινγκ/Alan Turing Άλασνταιρ Μακιντάιρ/Alasdair MacIntyre Αλβέρτος Αϊνστάιν/Albert Einstein Αλβέρτος ο Μέγας Αλέξανδρος Κοζέβ/Alexandre Kojève Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης Αλέξανδρος Σμέμαν/Александр Шмеман Αλέξανδρος Σοκούροφ/Алекса́ндр Соку́ров Αλέξανδρος Τομπάζης Αλέξανδρος Τρόκκι/Alexander Trocchi Αλεξάντερ Μπέρκμαν/Александр Беркман Αλέξης Ασλάνογλου Αλέξης Καλοφωλιάς Αλέξης ντε Τοκβίλ/Alexis deTocqueville αλήθεια Αληthεια αλλοτρίωση Αλμπέρ Καμύ/Albert Camus Άλμπερτ Σπέερ/Albert Speer Άλμπερτ Φίνεϊ/Albert Finney Αλμπέρτο Καβαλκάντι/Alberto Cavalcanti Άλμπρεχτ Ντύρερ/Albrecht Duhrer Άλντους Χάξλεϊ/Aldus Haxley Αλταμίρα Αναξίμανδρος ανάπτυξη αναρχισμός Ανδρέας Εμπειρίκος Ανδρέας Παπανδρέου ανθρώπινα πιράνχας ανθρωποποίηση Άννα Άρεντ/Hannah Arendt Άννα Κοκκίνου Ανρί Ντεμπριγιώ/Henry Debrillaut Ανρί Λεφέβρ/Henri Lefebre Ανρί Μισώ/Henry Michaux Άνσελμος Γιάπε/Anselm Jappe Άνταμ Κέρτις/Adam Curtis Αντίνοος Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ/Antoine de Saint-Exupéry Αντρέ Κερτέζ/André Kertész Αντρέ Ορλεάν/André Orléan Άντυ Γουώρχολ/Andy Warhol Αντώνης Κουτρουμπής Αποκάλυψη Απόστολος Παύλος Άρβο Περτ/Arvo Pärt Αργυριάδης-Καλούμενος-Μπάτσης Άρης Αλεξάνδρου Άρης Κωνσταντινίδης Άρης Μπερλής Αρθούρος Λένινγκ/Arthur Lehning Αρθούρος Σοπενχάουερ/Arthur Schopenhauer Αριστοτέλης Αρμαγεδώνας Άσγκερ Γιόρν/Asger Jorn Άυν Ραντ/Ayn Rand αυτοπεριδίνηση αυτοπεριστρεφόμενοι διανοούμενοι Αφρική Β.Α. Μότσαρτ/W.A/ Mozart Βαβυλώνα Βαγγέλης Αρτέμης Βαλεντίν Βολόσινοφ/Валенти́н Воло́шинов Βάλτερ Μπένγιαμιν/Walter Benjamin Βανς Πάκαρντ/Vance Packard Βασίλης Ηλιακόπουλος Βασίλης Καραποστόλης Βενετιά Βενσάν Ντεκόμπ/Vincent Descombes Βέρνερ Χέρτσογκ/Werner Herzog Βερολίνο βία Βιετνάμ Βίκτωρ Μπούλλα/Виктор Буллаa Βίκτωρ Ουγκώ/Victor Hugo Βίκτωρ Σερζ/Ви́ктор Киба́льчич Βίκτωρ Σκλόφκσι/Ви́ктор Шкло́вский Βίκτωρ Φρανκλ/Victor Frankl Βίλεμ Φλούσερ/Vilem Flusser Βίνσεντ Μπράουν/Vincent Browne Βίνφριντ Γκ. Ζέμπαλντ/Wienfried G. Sebald βιοτεχνολογία Βλαδίμιρος Λένιν/Влади́мир Ле́нин Βλαντίμιρ Μαγιακόφκι/Влади́мир Маяко́вский βοηθήματα μνήμης Γαλλία Γεράσιμος Λυκιαρδόπουλος Γερμανία Γιάννηδες Γιάννης Γρηγοριάδης Γιάννης Ισιδώρου Γιάννης Κάτρης Γιάννης Πεδιώτης Γιάννης Ρίτσος Γιάννης Σκαρίμπας Γιάννης Τσέγκος γιορτή Γιούργκεν Χάμπερμας/Jurgen Habermas Γιόχαν Γκριμονπρέ/Johan Grimonprez Γιόχαν Χουιζίνγκα/Johan Huizinga Γιώργος Γαϊτάνος Γιώργος Μακρής Γιώργος Νικολαΐδης Γιώργος Σεφέρης Γιώργος Χαντζής Γκ. Κ. Τσέστερτον/G.K. Chesterton Γκαίτε/Goethe Γκέοργκ Ζίμελ/Georg Simmel Γκετζ Άλυ/Götz Aly Γκι Αμπέιγ/Guy Abeille Γκιόργκι Λίγκετι/György Ligeti Γκιόργκι Λούκατς/György Lukács Γκουίντο Καβαλκάντι/Guido Cavalcanti Γκυ Ντεμπόρ/Guy Debord Γκύντερ Άντερς/Günther Anders γλώσσα Γουάλας Στήβενς/Wallace Stevens Γουδή Γουίλιαμ Ήγγλετον/William Eggleton Γουίλιαμ Μπάροους/William Burroughs Γουίλιαμ Σαίξπηρ/William Shakespeare Γούντι Άλλεν/Woody Allen Γρηγόρης Βαλτινός Δανία του Βορρά Δανία του Νότου Δελφοί Δημήτρης Δημητριάδης Δημήτρης Καραγιάννης Δημήτρις Βεργέτης δημιουργικότητα Διεθνής δικαιοσύνη δοκιμασίες Δουβλίνο Δραπετσώνα δυσφορία Έ. Λ. Μάστερς / Ε. L. Masters Ε.Ε. Κάμινγκς/E.E. Cummings Ε.Χ. Γονατάς Εδουάρδος Βιλ/Edouard Will εικονική δημόσια σφαίρα εικονογραφημένα κείμενα εκπομπές Ελβετία Έλεν Κέλλερ/Helen Keller Ελένη Ηλιοπούλου Ελένη Μπέλλου Ελευθερία Ελευθεριακός Ελισάβετ Άνσκομπ/Elizabeth Anscombe Εμίλ Μπενβενίστ/Emile Beneveniste Εμίλ Ντυρκέμ/Emile Durkheim Εμίλ Σιοράν/Emil Cioran Έμιλυ Ντίκινσον/Emily Dickinson Εμμανουήλ Ζάχος Παπαζαχαρίου Εμμανουήλ Καντ/Emmanuel Kant Εμμανουήλ Λεβινάς/Emmanuel Levinas Εμμανουήλ Μουνιέ/Emmanuel Mounier Έντσο Τραβέρσο/Enzo Traverso εξατομίκευση εξέγερση εξουσία επανάσταση επαναστατικός χαρτοπολτός επιβίωση επιστήμη εργασία ερείπια Ερίκ Σατί/Eric Satie Έρικ Χομπσμπάουμ/Eric Hobsbaum Έρνεστ Γκέλνερ/Ernest Gellner Ερνστ Γιούνγκερ/Ernst Junger Ερνστ Κασσίρερ/Ernst Cassirer Ερνστ Μπλοχ/Ernst Bloch ΕΣΣΔ Ετιέν Ντε λα Μποεσί/Etien De la Boetie Ευγένιος Ενρικέζ/Eugène Enriquez Ευγένιος Ζαμιάτιν/Евге́ний Замя́тинn Ευγένιος Ιονέσκο/Eugene Ionesco ευθύνη ευρωπαϊκή προοπτική ευτυχία Ζ.-Π. Βουαγιέ/J.-P. Voyer Ζ.-Π. Ντιτέιγ/J.-P. Duteuil Ζ.-Π. Σαρτρ/J.-P. Sartre Ζακ Ελλύλ/Jacques Ellul Ζακ Λακάν/Jacques Lacan Ζακ Μπουβερές/Jacques Bouveresse Ζακ Ντεριντά/Jacques Derrida Ζακ Πρεβέρ/Jacques Prévert Ζακ Σαπίρ/Jacques Sapir Ζαν Ιτάρ/Jean Itard Ζαν Μορώ/Jeanne Moreau Ζαν Μπωντριγιάρ/Jean Baudrillard Ζαν-Ζακ Ρουσσώ/Jean-Jacques Rousseau Ζαν-Λυκ Γκοντάρ/Jean Luc Godard Ζαν-Πιέρ Βερνάν/Jean Pierre Vernant Ζαπατίστας Ζάχα Χαντίντ/Zahā Ḥadīd Ζεράρ Νταβί/Gerard Davy Ζερμαίν Γκρηρ/Germaine Greer Ζήσης Κοτιώνης Ζήσης Σαρίκας Ζιλ Ντωβέ/Gilles Dauve Ζορ Βον/Zohr Vaughan Ζύγκμουντ Μπάουμαν/Zygmunt Bauman Ζυλ Ντελέζ/Gilles Deleuze Ζυλ Ντωβέ/Gilles Dauvé ζωή Ζωρζ Μπατάιγ/Georges Bataille ηθική Ηλίας Κανέττι/Elias Canetti ΗΠΑ Θανάσης Σβώλος Θατσερήγκαν/Thatchereagan θέαμα/spectacle Θένια Κουτρουμπή Θεολόγος Βοσταντζόγλου Θεός Θεοφάνης Μελάς Θεσσαλονίκη Θήοντορ Ρόζακ/Theodore Roszak θλίψη Θόδωρος Ζιάκας Θουκυδίδης Θωμάς Ιμπάνιεθ/Tomás Ibáñez Ι.Θ. Κακριδής Ίαν Χάκινγκ/Ian Hacking Ιβάν Παβλόφ/Ива́н Па́влов Ιβάν Τουργκένιεφ/Иван Тургенев Ίγγα Κρεστενσεν/Inger Christensen ιδεολογία ιδρύματα τέχνης Ιερεμίας Μπένθαμ/Jeremy Bentham ικέτες και ξένιοι Ιράν Ισαάκ Μπ. Σίνγκερ/Isaac B. Singer Ισπαχάν ιστορία ισχύς Ιχάμπ Χασσάν/Ihab Hassan Ιωάννα Τσιβάκου Ιωσήφ Μπλοχ/Joseph Bloch Ιωσήφ Ντίτζγκεν/Josef Dietzgen Ιωσήφ Στάλιν/Ио́сиф Ста́лин Κ.Π. Καβάφης Κ.Σ. Λιούις/C.S. Lewis Κάθλην Ρέιν/Kathleen Raine καλλιτέχνες Καλοκαίρι Κάρελ Φουνκ/Karel Funk Κάρεν Κίλιμνικ/Karen Kilimnik Καρλ Γκέοργκ Μπύχνερ/Karl Georg Büchner Καρλ Κορς/Karl Korsch Καρλ Κράους/Karl Kraus Καρλ Πολάνυι/Karl Polanyi Καρλ Σμιτ/Karl Schmidt Κάρολος Δαρβίνος/Charles Darwin Κάρολος Μαρξ/Karl Marx Κάρολος ο Μέγας Κάρολος Φουριέ/Charles Fourier Καρτέσιος/Descartes Καταστασιακή Διεθνής/Internationale Situationniste καταστασιακοί/situationnistes καταστροφή Κατερίνα Ηλιοπούλου Κέβιν Κέλι/Kevin Kelly Κεν Λόουτς/Ken Loach Κένεθ Γκέργκεν/Kenneth Gergen κενό κεφαλαιοκρατία Κίνα Κλάους Κάρστενσον/Claus Carstensen Κλερ Οζιάς/Claire Auzias Κλωντ Λεβί-Στρώς/Claude Lévi-Strauss Κομμούνα κομμουνισμός Κόνσταντ/Constant Niewenhuys Κόρα Ντάιαμοντ/Cora Diamond Κορνήλιος Καστοριάδης Κουρτ Βάιλ/Kurt Weil Κουρτ Σβίττερς/Kurt Schwitters κράτος κρίσεις πανικού Κριστιάν Ντελακαμπάιν/Christiane Delacampaigne Κριστόφ Κισλόφσκι/Krzysztof Kieslowski Κρίστοφερ Λας/Christopher Lash Κροστάνδη κυριαρχία Κωνσταντίνος Καραμανλής Κωνσταντίνος Ματσούκας Κωνσταντίνος Μίχος Κώστας Βάρναλης Κώστας Δεσποινιάδης Κώστας Κολημένος Κώστας Παπαϊωάννου Κώστας Χριστοδούλου Κωστής Βελόνης Κωστής Παπαγιώργης Λ. Βίτγκενσταϊν/L. Wittgenstein Λα Μετρί/ La Mettrie Λάζαρος Αρσενίου Λάκι Λουτσιάνο/Lucky Luciano Λάμπρος Κωνσταντάρας Λάο Τσε/老子 Λαρς φον Τρίερ/Lars von Trier λενινισμός Λέσχη Φιλελεύθερης Ανάγνωσης Λετριστές/Lettristes Λέων Βαλράς/Léon Walras Λέων Σεστώφ/Лев Шесто́в Λέων Τρότσκι/Лев Тро́цкий Λιούις Μάμφορντ/Lewis Mumford Λιούις Μάμφορντ/Lewis Mumford. οικονομία λογική Λόγος λογοτεχνία Λονδίνο Λόρδος Βύρων/Lord Byron Λουί Αραγκόν/Louis Aragon Λουί Μαλ/Louis Mal Λουΐ ντε Σαιν Ζυστ/Louis de Saint Juste Λουί Ντυμόν/Louis Dumont Λουίς Αλτουσέρ/Louis Althusser Λουίς Μπουνιουέλ/Louis Buñuel Λουσιέν Μαλζόν/Lucien Malson Λουσίντα και Ντέιβις Μάτλοκ/L & D Matlock Λυγκέας Λωτρεαμόν/Lautréamont μαγεία Μάης '68 Μάικ Κέλυ/Mike Kelley Μάικλ Χάρντ/Michael Hardt Μάκης Μηλάτος Μάλκολμ Λόουρι/Malcolm Lowry Μάλκολμ Χ/Malcolm X μανιφέστα Μανόλης Λαμπρίδης Μανώλης Αναγνωστάκης Μαξ Βέμπερ/Max Weber Μαξ Ήστμαν/Max Eastman Μάρθα Γκέλχορν/Martha Gellhorn Μαρία ντε Ενζέλ/Marie de Hennezel Μαρίνα Τσβετάγιεβα/Мари́на Цвета́ева Μάρσαλ Σάλινς/Marshall Sahlins Μαρσέλ Μαριέν/Marcel Mariën Μαρσέλ Μως/Marcel Mauss Μαρσέλ Ντυσάν/Marcel Duchamp Μάρτζορι Πέρλοφ/Marjorie Perloff Μάρτζορι Ρόουλινγκ/Marjorie Rowling Μάρτιν Λούθερ Κινγκ/M.L. King Μάρτιν Μπούμπερ/Martin Buber Μάρτιν Χάιντεγγερ/Martin Heidegger μελαγχολία Μελούνα Μεσαίωνας μεταμοντέρνο μεταμορφωτική δύναμη μηδέν μηδενισμός Μηνάς Εμμανουήλ Μίλτος Θεοδοσίου Μίλτος Σαχτούρης Μίλτων Φρίντμαν/Milton Friedmann Μιράντα Τερζοπούλου Μιριέλ Μπαρμπερί/Muriel Barbery Μισέλ Αλιετά/Michel Aglietta Μισέλ Ουελμπέκ/Michel Houellebecq Μισέλ Πικολί/Michel Piccoli Μισέλ Σερ/Michel Serres Μισέλ Τουρνιέ/Michel Tournier Μισέλ Φουκώ/Michel Foucault ΜισέλΤουρνιέ/Michel Tournier Μιχαήλ Θερβάντες/Miguel Cervantes Μιχαήλ Λέβι/Michael Loewy Μιχαήλ Μπακούνιν/Михаил Бакунин Μιχαήλ Μπαχτίν/Михаи́л Бахти́н Μιχαήλ Φουκώ/Michel Foucault Μιχαηλάγγελος Αντονιόνι/Michelangelo Antonioni Μόρις Ντρούρι/Maurice Drury μουσική Μουσταφά Καγιάτι/Mustafa Khayati μοφερισμός/mofferism Μπαρούχ Σπινόζα/Baruch Spinoza Μπάρυ Άνσγουωρθ/Barry Unsworth Μπέλα Ταρ/Béla Tarr Μπέρναρντ Μάντεβιλ/Bernard Mandeville Μπέρτολντ Μπρεχτ/Bertold Brecht Μπιόρκ Γκουμνστότερ/Björk Guðmundsdóttir Μπίφο Μπεράρντι/Bifo Berardi Μπραντ Μπγιόρκ/Brant Bjork Μπρέτον Γουντς Μπριζίτ Μπαρντό/Brigitte Bardot μυστικισμός Μωρίς Μερλώ-Ποντύ/Maurice Merleau-Ponty Ν.Α. Μπερντγιάεφ/ Н/ А. Бердя́ев Ν.Γ. Πεντζίκης ναζιστοφασισμός Νασρεντίν Χότζας ναυαγοί Νέα Ζηλανδία νεοφιλελευθερισμός Νικολό Μακιαβέλλι/Niccolò Machiavelli Νίκος Εγγονόπουλος Νίκος Ζαχαριάδης Νίκος Καρούζος Νίκος Μπελογιάννης Νίκος Σκοπλάκης Νίκος Buccanier Κούρκουλος Νόαμ Τσόμσκι/Noam Chomsky Νόρμπερτ Ελίας/Norbert Elias νους Νούτσιο Όρντινε/Nuccio Ordine Ντ. Χάνκοκ/D. Hancock Ντεζιντέριος Έρασμος/Desiderius Erasmus Ντέιβιντ Λυντς/David Lynch Ντέιβιντ Μπομ/David Bohm Ντέιβιντ Ρικάρντο/David Ricardo Ντέιβιντ Χιούμ/David Hume Ντμίτρι Πρίγκοφ/Дми́трий При́гов Ντον Ντελίλο/Don Delillo Ντόναλντ Γουίνικοτ/Donald Winnicott Ντονέλα Μήντοους/Donella Meadows Ξενοδοχείο των Ξένων Ξενοφών ξεψάρωμα Οδύσσεια οικονομία Οκτάβιος Πας/Octavio Paz Όλγα Γερογιαννάκη ολιγαρχία ομιλίες Ορφέας Απέργης Όσκαρ Ουάιλντ/Oskar Wilde Ούγος του Σαιντ Βίκτορ/Hugh of Saint Victor Ουίσταν Ώντεν/Wystan Auden Ουόλτ Ουΐτμαν/Walt Whitman Π.Μ.Σ. Χάκερ/P.M.S. Hacker παιδεία παιχνίδι Παναγιώτης Κονδύλης Παπάγος παπαρολογία παράδοση παραπληροφόρηση Πασκάλ Ενζέλ/Pascal Engel Πάσχος Μανδραβέλης Πέδρο Ματέο/Pedro Mateo Πέπη Ρηγοπούλου περιπέτεια Πέτρος Αρτάνης Πέτρος Κορνήλιος/Pierre Corneille Πέτρος Παπαθανασίου Πέτρος-Ιωσήφ Προυντόν/Pierre-Joseph Proudhon Πήτερ Γκητς/P.T. Geach Πήτερ Κρηφτ/Peter Kreeft Πήτερ Μπρουκ/Peter Brook Πήτερ Ουίντς/Peter Winch Πήτερ Ουότκινς/Peter Watkins Πιέρ Μανάν/Pierre Manent Πιέρ Μπουρντιέ/Pierre Bourdieu Πλαστήρας Πλάτωνας πλουραλισμός ποίηση Πολ Ρικέρ/Paul Ricoeur πολεμικά κείμενα πόλεμος πόλη πολιτική Ποτάμι προαίρεση προεκλογικά μηνύματα προλεταριάτο Προμηθέας προπαγάνδα Πωλ Βιριλιό/Paul Virilio Πωλ Βαλερύ/Paul Valery Πωλ Ζοριόν/Paul Jorion Πωλ Ζωγραφάκης Πωλ Λαφάργκ/Paul Lafargue Πωλ Ρικέρ/Paul Ricoeur Ραούλ Βανεγκέμ/Raoul Vaneigem Ραούλ Σουρίτα/Raul Zurita Ρας Ρίις/Rush Rhees Ράσελ Τζάκομπι/Russel Jacobi Ρέι Μπράντμπερι/Ray Bradbury Ρενέ Ζιράρ/René Girard Ρενέ Κλερ/ René Clair Ρέυμοντ Κάρβερ/Raymond Carver Ρίτα Γκαβέρα Ρίτσαρντ Κόμπντεν/Richard Cobden Ρίτσαρντ Μοράν/Richard Moran Ρίτσαρντ Ρόρτι/Richard Rorty Ροβεσπιέρος Ρόζα Λούξεμπουργκ/Rosa Luxembourg ρομαντισμός Ρομπέρ Αντέλμ/Robert Antelme Ρόμπερτ ΜακΝαμάρα/Robert MacNamara Ρόμπερτ Μπράουνινγκ/Robert Browning Ρόμπερτ Οπενχάϊμερ/Robert Oppenheimer Ρόμπερτ Ρέντφορντ/Robert Redford Ρόμπερτ Φρανκ/Robert Frank Ρόμπερτ Χας/Robert Hass Ρομπέρτο Χουαρόθ/Roberto Juarroz Ρωσία Σαίξπηρ/Shakespeare Σαν Φρανσίσκο Σαρλ Μπωντλέρ/Charles Baudeilaire Σαρλ Μπωντλέρ/Charles Baudeilaire Σαρλ Πεγκί/Charles Péguy Σέρεν Κίρκεγκωρ/Søren Kierkegaard Σέσιλ ντε Μιλ/Cecil DeMille σθένος Σιγισμούνδος Φρόιντ/Sigmund Freud Σιμόνη Βέιλ/Simone Weil Σίμων Λέις/Simon Leys σινεμά Σίντνεϊ Λιουμέτ/Sidney Lumet Σίσυφος σκεπτικισμός Σκιπίων ο Αφρικανός σκουπιδοντενεκέδες Σλαβόι Ζίζεκ/Slavoj Žižek Σόνια σοσιαλδημοκρατία Σοσιαλισμός ή Βαρβαρότητα Σουηδία Σουν Τζου/ 孫子 σουρεαλισμός σοφία σοφιστική Σπύρος Κυριαζόπουλος σταλινισμός Σταμάτης Πολενάκης Στάνλεϊ Κάβελ/Stanley Cavell Στάντις Λώουντερ/Standish Lawder Στέλιος Κούλογλου Στέλιος Ράμφος Στεφάν Λιαβινιότ/Stéphane Lavignotte Στέφανος Λουπάσκο/Stephan Lupasco Στέφανoς Ροζάνης Στήβεν Πίνκερ/Steven Pinker στρατόπεδα εργασίας Συλβαίν Πιρόν/Sylvain Piron Σύλβια Πλαθ/Sylvia Plath Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου Σύνταγμα σχετικισμός Σωκράτης σώμα Τ.Κ.Παπατσώνης Τ.Σ. Έλλιοτ/T.S. Elliot Τάκης Μίχας Τάλκοτ Πάρσονς/Talcott Parsons Τάσος Λάγγης ΤΒΧΣ Τέοντορ Αντόρνο/Theodor Adorno τέχνη τεχνικό σύστημα τεχνοεπιστήμη τεχνοκρατία τεχνολογικός μεσσιανισμός τεχνοσάχλα Τζ. Ρ. Σάουλ/J. R. Saul Τζ. Στ. Μιλλ/J. St. Mill Τζ.Ρ.Ρ. Τόλκιν/J.R.R. Tolkien Τζακ Α. Γκόλντστοουν/Jack A. Goldstone Τζέημς Μπάλντουιν/James Baldwin Τζένια Σενμπάουμσφελντ/G. Schönbaumsfeld Τζέφρεϊ Χερφ/Jeffrey Herf Τζον Κ. Γκαλμπρέιθ/John K. Galbraith Τζον Λοκ/John Locke Τζον Μ. Κούτσι/John M. Coetzee Τζον Ρωλς/John Rawls Τζον Σερλ/John Searle Τζον Στάινμπεκ/John Steinbeck Τζον Φ. Κέννεντυ Τζον Φόουλς/John Fowles Τζον Χιούστον/John Houston Τζον Ώστιν/John Austin Τζορτζ Όργουελ/George Orwell Τζορτζ Στάινερ/George Steiner Τζόρτζιο Αγκάμπεν/Giorgio Agamben Τζουζέπε Πίνοτ-Γκαλίτσιο/Giuseppe Pinot-Gallizio Τζούλια Κρίστεβα/Julia Cristeva Τόμας Πίντσον/ Thomas Pynchon Τόμας Ρηντ/Thomas Reid Τόμας Χομπς/Thomas Hobbes Τόνι Νέγκρι/Toni Negri Τόνι Σουάρτζ/Tony Schwartz τραγωδία Τρανσχιουμανισμός Τριλεκτική Μέθοδος Τρόικα Τσαρλς Μπουκόφσκι/Charles Bukowski Τσαρλς Ντέιβενπορτ/Charles Davenport Τσαρλς Ράιτ Μιλλς/Charles Wright Mills Τσαρλς Σ. Περς/Charles S. Peirce Τσαρλς Τέιλορ/Charles Taylor Τσαρλς Φορτ/Charles Fort τυραννία Υβ Λε Μανάκ/Yves Le Manach Υβ Μισώ/Yves Michaud υλισμός υπαρξισμός υποκείμενο υποκρισία υπομονή Φ. Ε. Ρεϊνάλ/F. E. Reynal Φαινομενολογία Φερδινάνδος Σελίν/Ferdinand Céline Φερνάντο Αρρραμπάλ/Fernando Arrabal Φερνάντο Πεσσόα/Fernando Pessoa Φίγκαρο Φιλανθρωπία φιλία Φίλιππος Λάρκιν/Philip Larkin Φιλοσοφία Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι/Фёдор Достоевский Φλαν Ο' Μπράϊαν/Flann O' Brien Φουκουσίμα Φραγκίσκος Λυοτάρ/François Lyotard Φραγκίσκος Φουρκέ/François Fourquet Φράνσις Μπέικον/Francis Bacon Φρανσουά Γκρουά/François Grua Φρανσουά Καραντέκ/François Caradec Φρανσουά Σιμιάν/François Simiand Φρανσουά Φουρκέ/François Fourquet Φρανσουά-Μαρί Βολταίρος/François-Marie Voltaire Φραντς Κάφκα/Frantz Kafka Φρειδερίκος Έμπερτ/Fredrich Ebert Φρειδερίκος Ένγκελς/Friedrich Engels Φρειδερίκος Μουρνάου/Friedrich Murnau Φρειδερίκος Νίτσε/Friedrich Nietsche Φρέντερικ Τέιλορ/Frederick Taylor Φρέντερικ Τζέιμσον/Frederick Jameson Φρήντριχ Γιάκομπι/Friedrich Jacobi Φρήντριχ Χάγιεκ/Friedriech Hayek φρίκη Φριτς Λάιστ/Fritz Leist φρμκ Φώτης Τερζάκης Χ. Λ. Μπόρχες/J. L. Borges Χ. Μ. Εντσενσμπέργκερ/H. M. Enzensberger χαρά Χάρβαρντ Χάρι Χόλε Χάρυ Γκουγκενχάιμ/Harry Guggenheim Χάρυ Φράνκφουρτ/Harry Frankfurt Χέγκελ/Hegel Χέερτ Μακ/Geert Mak Χένρικ Ίψεν/H. Ibsen Χέρμαν Μέλβιλ/Herman Melville Χέρμπερτ Μαρκούζε/Herbert Marcuse χιούμορ Χιροσίμα Χλόη Κολλύρη Χουάλ Βίβες/Juan Vives χρεοκοπία χρήμα Χρήστος Βακαλόπουλος Χριστός χρόνος ψυχή ωφελιμισμός Bar Beduin beton7 BHL Biennale Bob Marley Bodies Bruce Springsteen Cinemarian dada dangerfew David Bowie DAVOS DOCUMENTA Einsatzgruppe D EMAF Frank Zappa Gaston Bachelard/Γκαστόν Μπασλάρ Happyfew HighSpeedAcces Hildegoesasger Hollowsky Iggy Pop Il Consigliere intothepill izi Jazz Jeffrey Lee Pierce Jimmy Cliff Joe Strummer Johnny Cash Keith Richards lifestyle Malaguena media memento mori Miles Davis Monty Python Muppet Show nem68 Nick Cave Nosotros RadioBubble Renty robe de chambre Salon De Vortex Scott Asheton Serajevomag sexbox Svetlana Alexievits/Σβετλάνα Αλεξίεβιτς Tales from the Crypt TESTS! The Guardian TwixtLab urban hacking Vince Taylor Wall Street Journal wobblies Zabriskie Point Zoviets