04 Οκτωβρίου 2011

Ντεμπόρ και Καβαλκάντι

Όταν στην «πολεμική» αλληλογραφία του με τον Τζανφράνκο Σανγκουινέτι το 1978, ο Γκυ Ντεμπόρ υπέγραφε με το ψευδώνυμο «Καβαλκάντι», οι πάντες θεώρησαν (και εξακολουθούν να πιστεύουν) πως ο Ντεμπόρ αναφερόταν στον φλωρεντίνο ποιητή, σύγχρονο του Δάντη, Γκουίντο Καβαλκάντι (1250-1300). Ωστόσο πριν κάμποσα χρόνια συζητώντας με το φίλο μου Υβ Λε Μανάκ προέκυψε, ότι μάλλον έναν «άλλον Καβαλκάντι» ήθελε να πει ο πάντοτε αρεσκόμενος σε ταχυδακτυλουργίες Γκυ∙ και μάλιστα ένα Καβαλκάντι όχι τυχαίο, αλλά σχετικότατο με τους διάσημους κινηματογραφικούς πειραματισμούς του Ντεμπόρ, που έδωσαν τις όμορφες ταινίες του «Το Πέρασμα μερικών Προσώπων…» (1959) και «Κριτική του Διαχωρισμού» (1961).

Ιδού λοιπόν η πειραματική ταινία Rien que les Heures «Αυτή η ταινία δεν έχει υπόθεση. Δεν είναι παρά μια ακολουθία εντυπώσεων πάνω στο πέρασμα του χρόνου …» [τι μου θυμίζει, τι μου θυμίζει!]−, που ο εκπληκτικός Αλμπέρτο Καβαλκάντι γύρισε στο Παρίσι σε ηλικία 29 ετών, το 1926 ... σχεδόν 40 χρόνια πριν από τους πειραματισμούς του Ντεμπόρ. 

Δείτε την ταινία του Καβαλκάντι. Τι λέτε; Είχε δίκιο ο Λε Μανάκ;


Ω ναι!


23 σχόλια:

Stan είπε...

Θα ραγίσεις καρδιες σε κάποιους Ντεμπορι(σ)κούς που έμαθαν τον κινηματογράφο στη σχολή Σταυράκου.

(μην ρωτήσεις... εγώ έβγαλα το Ινστιτούτο του Κεντ και τον ήξερα από μικρός τον Καβαλκαντι, για τον ντεμπορ -σαν κινηματογραφιστή- άκουσα όταν επέστρεψα στην Ελλάδα:-))

Γενικότερα εδώ που τα λέμε, καλά τα λεει ο AdeDeBore.
Στο νησί-που έιχε μια από τις καλύτερες σκηνές στο πειραματικό σινεμά ειδικότερα το 60-70, τον κινηματογραφιστή Ντεμπορ τον εκθέτουν -μεταξύ άλλων οργισμένων ταλέντων- στο ICA για τους ιδεολόγους τουρίστες...
(αλλά και για τους τουρίστες της ιδεολογίας)

Ντεμπορικός είπε...

Σκάνδαλο!!!

ashetos#1 είπε...

http://kourelarios.wordpress.com/2011/02/03/sang/

shetikos#1 είπε...

http://www.terminal119.gr/show.php?id=364

HollowSky είπε...

Ωστόσο
ashetos#1
δικιολογημένα πήγε το μυαλό στον Γκουίντο, δεδομένου ότι ο λάτρης της Φλωρεντίας Γκυ έγραφε στον ιταλιάνο.
Είπαμε, ο Ντεμπόρ ήταν παίκτης!

asxetos#1 είπε...

ξέρεις πόσους τέτοιους παίκτες έχω γνωρίσει στα ουζερί των Εξαρχείων.
(που μάλιστα μερικοί έχουν συγγράψει και ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα κείμενα κάποια στιγμή στα νιάτα τους)
Δεν τους έκανα και εικόνισμα...

HollowSky είπε...

Ε, όχι κι έτσι ashetos#1,

το παρατράβηξες και πήγες στο άλλο άκρο από αυτό των "εικονολατρών" θαυμαστών του Ντεμπόρ.

Πάντως η ταινία του Καβαλκάντι δεν ήταν πολύ πολύ όμορφη;

milton είπε...

Ο άσχετος έχει δίκιο.
Ο Ντεμπόρ- όχι οι καταστασιακοί- είναι ένα εξαγόμενο προϊόν των "Γαλλικών γραμμάτων". Οι εκδότες επενδύουν στο μέλλον τους (που είναι σκοτεινό) και χτίζουν μύθους.
Σε αυτό δεν φταίει ο Ντεμπόρ!
Η τέχνη είναι και κάτι ποθητό, και όταν αυτό που ποθείς δεν σου παραδίδεται τα συμπλέγματα θεριεύουν και σε πνίγουν.
Με (πολύ) λίγα λόγια
θα ήθελε να είναι ο Τζίγκα ή ο Καβαλκάντι, αλλά ήταν ο Γκύ.
Ο Λενινίσκος που παραφύλαγε μέσα του μυρίστηκε την κερκόπορτα και του πήρε το κεφάλι.

Άλλοι είναι πιο τυχεροί.

Ο Ντεμπόρ είναι ένα γκατζετάκι για τους πρωτοετείς της καλών τεχνών και της αρχιτεκτονικής.Ως εκεί.

Ανώνυμος είπε...

Το ακριβές αντίστοιχο στην μουσική είναι: Εξ αιτίας του ότι τα νιάτα σου συνδέθηκαν πχ. με τους Fuzztones -μετά μεγάλωσες κι έγινες μουσικολόγος ας πούμε- επιμένεις τώρα να τους συσχετίζεις με τον John Gage και τον Igor Stravinsky.
Πράγμα που στα πλαίσια της διαλεκτικής (των fuzzstones) στέκει 100% μιας και με την διαλεκτική διευθετούνται ακόμη και αυτοί οι συσχετισμοί....

αντιστοιχίες:
Ντεμπόρ=Fuzzstones
Gage=Marx
Stravinsky=Hegel

HollowSky είπε...

Ανώνυμε/η

σε παραδέχομαι!

ΑΡΝΗΤΙΚΟΣ είπε...

Stat rosa pristina nomine; nomina nuda tenemus.

izi είπε...

same old story!

HollowSky είπε...

Καλή μέρα Αρνητικέ!

(όμως η εργασία δεν παράγει πλούτο, παράγει απλώς πράγματα κάθε λογής - μπορούμε να πούμε πως η εργασία παράγει πλούτο μόνο αν θεωρήσουμε πως η παραγωγή αυτή καθεαυτή είναι πλούτος - αλλά τότε την κάτσαμε - ακολουθούν αναρτήσεις πάνω σε όλα αυτά)

panagiotis είπε...

Γιάννη,
Έχω την εντύπωση πως πρέπει να αντιστρέψουμε το ερώτημα, εφόσον έχει χαθεί η διαλεκτική σχέση κεφαλαίου – εργασίας με πιο τρόπο αυτή η κοινωνία παράγει εργασία;
Η εργασία περιορίζεται σε ένα ρόλο καθαρά αναπαραγωγικό και αυτό σε όλο και λιγότερες θέσεις εργασίας. Οι θέσεις που πραγματικά «μετράνε» για το σύστημα είναι ελάχιστες, οι υπόλοιποι είναι απλά «ανθρώπινοι πόροι», ένας απλός συντελεστής παραγωγής χωρίς λόγο για τίποτα και χωρίς καμία πραγματική δύναμη. Η εργασία λειτουργεί πλέον ως μηχανισμός πειθάρχησης, είναι ο πιο σίγουρος συντελεστής παραγωγής δεδομένου ότι δεν επηρεάζεται από οπουδήποτε ανταγωνισμό.
Διαρκώς και πολλαπλασιάζονται οι σχολές και τα σεμινάρια χωρίς κανένα νόημα καθώς και οι θέσεις εργασίας χωρίς κανένα νόημα (σε έρευνα που έγινε στις ΗΠΑ υπολογίστηκε ότι το 50% των θέσεων εργασίας θα μπορούσαν να καταργηθούν χωρίς καμία επίπτωση στην παραγωγή των αντίστοιχων εταιριών).
Σ’ αυτό τον κόσμο της δια βίου εκπαίδευσης, πειθάρχησης και αποβλάκωσης, μην ανησυχείτε, περισσεύει λίγο πλασματικό κεφάλαιο για να μη φωνάζουν τα παιδιά.
Σ’ αυτό τον κόσμο παγκόσμιας γνώσης, όπου “η αντίφαση μεταξύ της κοινωνικοποιημένης μορφής της κατασκευής της γνώσης και της ατομικής της επικύρωσης” το μόνο απαραίτητο προσόν είναι η διάθεση να ενταχθείς στον συνασπισμό των προθύμων, να σκύψεις το κεφάλι και να πειθαρχήσεις.
Τώρα τι κοινωνικός πλούτος μπορεί να παραχθεί σ’ αυτό το τοπίο της απόλυτης ισοπέδωσης, πόσες γκατζετο-ιδέες θα σκαρφιστούμε για να αναπαράγουμε αυτό το «τεχνικό σύστημα» και να λύσουμε τα προβλήματα που το ίδιο δημιουργεί, πόσο μπορούμε να ταυτιστούμε με αυτό το ζόμπι και να γίνουμε όλοι αναπαραγωγικοί, άτομα επιχειρήσεις;
Το υψηλό επίπεδο αναπαράστασης του πλασματικού κεφαλαίου σε παγκόσμιο επίπεδο φανερώνει ότι αυτοί που μας κυβερνούν ήταν υπερβολικά αισιόδοξοι.

ΑΡΝΗΤΙΚΟΣ είπε...

@HollowSky

Μη χολοσκάς, δεν θα σε στείλουμε και στα γκουλάγκ. :D

Άλλο η εργασία δι-ιστορικά, άλλο η εργασία μέσα στον καπιταλισμό. Η καπιταλιστική εργασία δεν παράγει μόνο συγκεκριμένα (υλικά) προϊόντα, αλλά και αφηρημένα, βασικά, αξία.
Τα συγκεκριμένα προϊόντα είναι προϋπόθεση για οποιοδήποτε πλούτο - δεν είσαι, φαντάζομαι, πριμιτιβιστής. Ωστόσο, μέσα σ' ενα καπιταλιστικό σύστημα κυριαρχεί (και το ταυτοποιεί) το αφηρημένο προϊόν της παραγωγικης του διαδικασίας, ήτοι η αξία.
Με την έλευση της μικρο-ηλεκτρονικής επανάστασης (και το τέλος της σιτουασιωνιστικής διεθνούς), κάπου στις αρχές της δεκαετίας του '70, το αφηρημένο προϊόν/ταυτότητα του καπιταλισμού εισήλθε σε μια περίοδο μόνιμης κρίσης μαζί με τον ίδιο τον καπιταλισμό. Αυτό σημαίνει φυσικά και κρίση της κοινωνικής συνείδησης μεχρι του κρίσιμου σημείου μετατροπής της σε... κοινωνική συνείδηση της κρίσης. Η συνωμοσιολογία είναι το όπιο του λαού (χίλιες φορές ΓΑΠ και Τελ Αβίβ)

Την καλησπέρα μου

HollowSky είπε...

Αρνητικέ,

ξέρω, μόνο που αυτή η περί αξίας θεωρία ήταν η θεωρία των αστών οικονομολόγων, που δυστυχώς την υιοθέτησε κι ο Μαρξ.

Βεβαίως δεν μπορεί να υπάρξει πλούτος χωρίς καθόλου προϊόντα (κάθε λογής) της ανθρώπινης εργασίας [= δεν είμαι πριμιτιβιστής :-)]. Ο πλούτος στηρίζεται στην ανθρώπινη εργασία. Όμως προσοχή: αυτό δεν σημαίνει καθόλου ότι η ανθρώπινη εργασία παράγει τον πλούτο!

Τα προϊόντα της εργασίας δεν είναι από μόνα τους πλούτος, δεν είναι πλούτος μόνο και μόνο επειδή εργάστηκαν κάποιοι για να παραχθούν. Ούτε κι έχουν από μόνα τους αξία, δεν "εμπεριέχουν" αξία απλά και μόνο επειδή "περιέχουν" εργασία. Πλούτο τα κάνει, και αξία τούς δίνει, μια άλλη δραστηριότητα, όχι η εργασία. Ακόμα κι αν μιλήσουμε για "αφηρημένη εργασία",το ερώτημα παραμένει: τι είναι αυτό που κάνει "αφηρημένη" την εργασία; Είναι κάτι που "εμπεριέχεται" στην ίδια την εργασία; Όχι! Είναι μια δραστηριότητα. Ποια;

Είναι κρίσιμο να ξεκαθαριστεί αυτό. Τι είναι πλούτος στην τελική; Τι έχει/είναι αξία;

Πλούτος είναι αυτό που, όταν το κατέχεις, πολλαπλασιάζει τις δυνατότητες δράσης σου. Αυτό, επομένως, που αναγνωρίζεται κι επικυρώνεται (=κύρος) από το μέγιστο δυνατό αριθμό των ανθρώπων μιας κοινωνίας. Άρα αυτό που σου επιτρέπει την πρόσβαση στη γενική ισχύ. Γι' αυτό και οι άνθρωποι επιθυμούν τον (όποιο) πλούτο.

Είναι νομίζω φανερό λοιπόν, ότι τον πλούτο δεν τον παράγει η εργασία. Η εργασία παράγει προϊόντα. Δεν παράγει η εργασία αυτό που προσδίδει κοινωνικό κύρος/γενική αναγνώριση/ισχύ στα προϊόντα. Δεν είναι καν αυτή που τους το προσδίδει! Επομένως ούτε καμιά αξία τούς προσδίδει η εργασία.

Στον καπιταλισμό, πλούτος είναι το κεφάλαιο. Εδώ η εργασία παράγει και πάλι προϊόντα, τα οποία παράγονται προκειμένου να ανταλλαχτούν σαν εμπορεύματα. Αλλά προσοχή: η δραστηριότητα που τα κάνει εμπορεύματα, δεν είναι η εργασία! Η δραστηριότητα που κάνει την εργασία "αφηρημένη" και τα προϊόντα της εμπορεύματα, είναι αυτή που τους κολλάει μια τιμή. Είναι η ίδια δραστηριότητα που μετέτρεψε και την εργασία σε εμπόρευμα.

Αλλά επίκεινται αναρτήσεις...

Καλημέρα.

panagiotis είπε...

Γιάννη,
Συμφωνώ απόλυτα εάν η συζήτηση περιοριστεί μέχρι την δεκαετία του 70, σήμερα τα προϊόντα είναι περισσότερο «η χαμένη τιμή της εργασίας» παρά το αποτέλεσμα της εργασίας.
Ο εκθειασμός της σπουδαιότητας της εργασίας είναι ένα από τα σημαντικότερα ιδεολογικά εργαλεία του συστήματος «από τα άκρα δεξιά έως τα άκρα αριστερά του έδρανα»

HollowSky είπε...

Παναγιώτη,

θα το σκεφτώ αυτό που λες για μέχρι τα '70. Συμφωνώ, εννοείται, για το περί εκθειασμού της εργασίας.

ΑΡΝΗΤΙΚΟΣ είπε...

"Η δραστηριότητα που κάνει την εργασία "αφηρημένη" και τα προϊόντα της εμπορεύματα, είναι αυτή που τους κολλάει μια τιμή"

...αυτή που τους κολλάει μια τιμή, ε, ναι, αφηρημένη εργασία λέγεται. Πρόκειται μάλλον για "κοινωνική σχέση", παρά για "δραστηριότητα". Ιδρύεται τη στιγμή που επικυρώνεται μια συμφωνία που θεμελιώνει την καπιταλιστική κοινωνία: χ ώρες δουλειάς για ψ αξία, είτε σε μορφή/φορέα χρήματος, είτε ...κουπονιού. Πρόκειται για μια σχέση που εμφανίζεται στις αρχές του 14ου αιώνα στη δυτική ευρώπη και συνιστά τις απαρχές του καπιταλιστικού συστήματος. Για περισσότερες πληροφορίες δες το κεφάλαιο "Αφηρημένος Χρόνος" από το Time, Labor and Social Domination του Moishe Postone, που έχω μεταφράσει εδώ:

http://politikokafeneio.com/Forum/viewtopic.php?t=26221&highlight=postone

HollowSky είπε...

Αρνητικέ,

ήθελα να πω, ότι η δραστηριότητα που κάνει την εργασία "αφηρημένη" είναι η ίδια δραστηριότητα με αυτήν που κολλάει στα προϊόντα της μιας τιμή - ποια είναι αυτή η δραστηριότητα;

Αυτή η δραστηριότητα έχει όνομα, δεν είναι κάτι το αφηρημένο: είναι το εμπόριο.

Σ' ευχαριστώ για την παραπομπή, θα τη διαβάσω.

Καλή βδομάδα.

Ανώνυμος είπε...

ειχε δικιο ο Λε Μανάκ!

Against Plenty είπε...

ΠΟΛΥ ΠΟΛΥ ενδιαφέρον ντοκουμέντο! Δείτε εδώ και ένα αφιέρωμα στον Λε Μανάκ από παλιούς εγγλέζους του χώρου που τον πάνε
http://www.revoltagainstplenty.com/index.php/recent/188-champ-libre-book-extracts-fromyves-le-manach.html

Ανώνυμος είπε...

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Follow by Email

Ταγοί (ήτοι οδηγοί, αγγλ. tags)

1000 ρέγγες 1100 1789 1900 190cm 1917 1939 1940 1944 1965 1967 1968 1978 1980 2008 Α. Σβιατόγκορ/А. Святогор αγάπη Αγγλία Αδάμ Σμιθ/Adam Smith Αθήνα Αιδ. Μπίλι/Rev Billy Αισχύλος Άκης Πάνου Ακρόπολη Αλαίν Καγιέ/Alain Caillé Άλαν Τιούρινγκ/Alan Turing Άλασνταιρ Μακιντάιρ/Alasdair MacIntyre Αλβέρτος Αϊνστάιν/Albert Einstein Αλβέρτος ο Μέγας Αλέξανδρος Κοζέβ/Alexandre Kojève Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης Αλέξανδρος Σμέμαν/Александр Шмеман Αλέξανδρος Σοκούροφ/Алекса́ндр Соку́ров Αλέξανδρος Τομπάζης Αλέξανδρος Τρόκκι/Alexander Trocchi Αλεξάντερ Μπέρκμαν/Александр Беркман Αλέξης Ασλάνογλου Αλέξης Καλοφωλιάς Αλέξης ντε Τοκβίλ/Alexis deTocqueville αλήθεια Αληthεια αλλοτρίωση Αλμπέρ Καμύ/Albert Camus Άλμπερτ Σπέερ/Albert Speer Άλμπερτ Φίνεϊ/Albert Finney Αλμπέρτο Καβαλκάντι/Alberto Cavalcanti Άλμπρεχτ Ντύρερ/Albrecht Duhrer Άλντους Χάξλεϊ/Aldus Haxley Αλταμίρα Αναξίμανδρος ανάπτυξη αναρχισμός Ανδρέας Εμπειρίκος Ανδρέας Παπανδρέου ανθρώπινα πιράνχας ανθρωποποίηση Άννα Άρεντ/Hannah Arendt Άννα Κοκκίνου Ανρί Ντεμπριγιώ/Henry Debrillaut Ανρί Λεφέβρ/Henri Lefebre Ανρί Μισώ/Henry Michaux Άνσελμος Γιάπε/Anselm Jappe Άνταμ Κέρτις/Adam Curtis Αντίνοος Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ/Antoine de Saint-Exupéry Αντρέ Κερτέζ/André Kertész Αντρέ Ορλεάν/André Orléan Άντυ Γουώρχολ/Andy Warhol Αντώνης Κουτρουμπής Αποκάλυψη Απόστολος Παύλος Άρβο Περτ/Arvo Pärt Αργυριάδης-Καλούμενος-Μπάτσης Άρης Αλεξάνδρου Άρης Κωνσταντινίδης Άρης Μπερλής Αρθούρος Λένινγκ/Arthur Lehning Αρθούρος Σοπενχάουερ/Arthur Schopenhauer Αριστοτέλης Αρμαγεδώνας Άσγκερ Γιόρν/Asger Jorn Άυν Ραντ/Ayn Rand αυτοπεριδίνηση αυτοπεριστρεφόμενοι διανοούμενοι Αφρική Β.Α. Μότσαρτ/W.A/ Mozart Βαβυλώνα Βαγγέλης Αρτέμης Βαλεντίν Βολόσινοφ/Валенти́н Воло́шинов Βάλτερ Μπένγιαμιν/Walter Benjamin Βανς Πάκαρντ/Vance Packard Βασίλης Ηλιακόπουλος Βασίλης Καραποστόλης Βενετιά Βενσάν Ντεκόμπ/Vincent Descombes Βέρνερ Χέρτσογκ/Werner Herzog Βερολίνο βία Βιετνάμ Βίκτωρ Μπούλλα/Виктор Буллаa Βίκτωρ Ουγκώ/Victor Hugo Βίκτωρ Σερζ/Ви́ктор Киба́льчич Βίκτωρ Σκλόφκσι/Ви́ктор Шкло́вский Βίκτωρ Φρανκλ/Victor Frankl Βίλεμ Φλούσερ/Vilem Flusser Βίνσεντ Μπράουν/Vincent Browne Βίνφριντ Γκ. Ζέμπαλντ/Wienfried G. Sebald βιοτεχνολογία Βλαδίμιρος Λένιν/Влади́мир Ле́нин Βλαντίμιρ Μαγιακόφκι/Влади́мир Маяко́вский βοηθήματα μνήμης Γαλλία Γεράσιμος Λυκιαρδόπουλος Γερμανία Γιάννηδες Γιάννης Γρηγοριάδης Γιάννης Ισιδώρου Γιάννης Κάτρης Γιάννης Πεδιώτης Γιάννης Ρίτσος Γιάννης Σκαρίμπας Γιάννης Τσέγκος γιορτή Γιούργκεν Χάμπερμας/Jurgen Habermas Γιόχαν Γκριμονπρέ/Johan Grimonprez Γιόχαν Χουιζίνγκα/Johan Huizinga Γιώργος Γαϊτάνος Γιώργος Μακρής Γιώργος Νικολαΐδης Γιώργος Σεφέρης Γιώργος Χαντζής Γκ. Κ. Τσέστερτον/G.K. Chesterton Γκαίτε/Goethe Γκέοργκ Ζίμελ/Georg Simmel Γκετζ Άλυ/Götz Aly Γκι Αμπέιγ/Guy Abeille Γκιόργκι Λίγκετι/György Ligeti Γκιόργκι Λούκατς/György Lukács Γκουίντο Καβαλκάντι/Guido Cavalcanti Γκυ Ντεμπόρ/Guy Debord Γκύντερ Άντερς/Günther Anders γλώσσα Γουάλας Στήβενς/Wallace Stevens Γουδή Γουίλιαμ Ήγγλετον/William Eggleton Γουίλιαμ Μπάροους/William Burroughs Γουίλιαμ Σαίξπηρ/William Shakespeare Γούντι Άλλεν/Woody Allen Γρηγόρης Βαλτινός Δανία του Βορρά Δανία του Νότου Δελφοί Δημήτρης Δημητριάδης Δημήτρης Καραγιάννης Δημήτρις Βεργέτης δημιουργικότητα Διεθνής δικαιοσύνη δοκιμασίες Δουβλίνο Δραπετσώνα δυσφορία Έ. Λ. Μάστερς / Ε. L. Masters Ε.Ε. Κάμινγκς/E.E. Cummings Ε.Χ. Γονατάς Εδουάρδος Βιλ/Edouard Will εικονική δημόσια σφαίρα εικονογραφημένα κείμενα εκπομπές Ελβετία Έλεν Κέλλερ/Helen Keller Ελένη Ηλιοπούλου Ελένη Μπέλλου Ελευθερία Ελευθεριακός Ελισάβετ Άνσκομπ/Elizabeth Anscombe Εμίλ Μπενβενίστ/Emile Beneveniste Εμίλ Ντυρκέμ/Emile Durkheim Εμίλ Σιοράν/Emil Cioran Έμιλυ Ντίκινσον/Emily Dickinson Εμμανουήλ Ζάχος Παπαζαχαρίου Εμμανουήλ Καντ/Emmanuel Kant Εμμανουήλ Λεβινάς/Emmanuel Levinas Εμμανουήλ Μουνιέ/Emmanuel Mounier Έντσο Τραβέρσο/Enzo Traverso εξατομίκευση εξέγερση εξουσία επανάσταση επαναστατικός χαρτοπολτός επιβίωση επιστήμη εργασία ερείπια Ερίκ Σατί/Eric Satie Έρικ Χομπσμπάουμ/Eric Hobsbaum Έρνεστ Γκέλνερ/Ernest Gellner Ερνστ Γιούνγκερ/Ernst Junger Ερνστ Κασσίρερ/Ernst Cassirer Ερνστ Μπλοχ/Ernst Bloch ΕΣΣΔ Ετιέν Ντε λα Μποεσί/Etien De la Boetie Ευγένιος Ενρικέζ/Eugène Enriquez Ευγένιος Ζαμιάτιν/Евге́ний Замя́тинn Ευγένιος Ιονέσκο/Eugene Ionesco ευθύνη ευρωπαϊκή προοπτική ευτυχία Ζ.-Π. Βουαγιέ/J.-P. Voyer Ζ.-Π. Ντιτέιγ/J.-P. Duteuil Ζ.-Π. Σαρτρ/J.-P. Sartre Ζακ Ελλύλ/Jacques Ellul Ζακ Λακάν/Jacques Lacan Ζακ Μπουβερές/Jacques Bouveresse Ζακ Ντεριντά/Jacques Derrida Ζακ Πρεβέρ/Jacques Prévert Ζακ Σαπίρ/Jacques Sapir Ζαν Ιτάρ/Jean Itard Ζαν Μορώ/Jeanne Moreau Ζαν Μπωντριγιάρ/Jean Baudrillard Ζαν-Ζακ Ρουσσώ/Jean-Jacques Rousseau Ζαν-Λυκ Γκοντάρ/Jean Luc Godard Ζαν-Πιέρ Βερνάν/Jean Pierre Vernant Ζαπατίστας Ζάχα Χαντίντ/Zahā Ḥadīd Ζεράρ Νταβί/Gerard Davy Ζερμαίν Γκρηρ/Germaine Greer Ζήσης Κοτιώνης Ζήσης Σαρίκας Ζιλ Ντωβέ/Gilles Dauve Ζορ Βον/Zohr Vaughan Ζύγκμουντ Μπάουμαν/Zygmunt Bauman Ζυλ Ντελέζ/Gilles Deleuze Ζυλ Ντωβέ/Gilles Dauvé ζωή Ζωρζ Μπατάιγ/Georges Bataille ηθική Ηλίας Κανέττι/Elias Canetti ΗΠΑ Θανάσης Σβώλος Θατσερήγκαν/Thatchereagan θέαμα/spectacle Θένια Κουτρουμπή Θεολόγος Βοσταντζόγλου Θεός Θεοφάνης Μελάς Θεσσαλονίκη Θήοντορ Ρόζακ/Theodore Roszak θλίψη Θόδωρος Ζιάκας Θουκυδίδης Θωμάς Ιμπάνιεθ/Tomás Ibáñez Ι.Θ. Κακριδής Ίαν Χάκινγκ/Ian Hacking Ιβάν Παβλόφ/Ива́н Па́влов Ιβάν Τουργκένιεφ/Иван Тургенев Ίγγα Κρεστενσεν/Inger Christensen ιδεολογία ιδρύματα τέχνης Ιερεμίας Μπένθαμ/Jeremy Bentham ικέτες και ξένιοι Ιράν Ισαάκ Μπ. Σίνγκερ/Isaac B. Singer Ισπαχάν ιστορία ισχύς Ιχάμπ Χασσάν/Ihab Hassan Ιωάννα Τσιβάκου Ιωσήφ Μπλοχ/Joseph Bloch Ιωσήφ Ντίτζγκεν/Josef Dietzgen Ιωσήφ Στάλιν/Ио́сиф Ста́лин Κ.Π. Καβάφης Κ.Σ. Λιούις/C.S. Lewis Κάθλην Ρέιν/Kathleen Raine καλλιτέχνες Καλοκαίρι Κάρελ Φουνκ/Karel Funk Κάρεν Κίλιμνικ/Karen Kilimnik Καρλ Γκέοργκ Μπύχνερ/Karl Georg Büchner Καρλ Κορς/Karl Korsch Καρλ Κράους/Karl Kraus Καρλ Πολάνυι/Karl Polanyi Καρλ Σμιτ/Karl Schmidt Κάρολος Δαρβίνος/Charles Darwin Κάρολος Μαρξ/Karl Marx Κάρολος ο Μέγας Κάρολος Φουριέ/Charles Fourier Καρτέσιος/Descartes Καταστασιακή Διεθνής/Internationale Situationniste καταστασιακοί/situationnistes καταστροφή Κατερίνα Ηλιοπούλου Κέβιν Κέλι/Kevin Kelly Κεν Λόουτς/Ken Loach Κένεθ Γκέργκεν/Kenneth Gergen κενό κεφαλαιοκρατία Κίνα Κλάους Κάρστενσον/Claus Carstensen Κλερ Οζιάς/Claire Auzias Κλωντ Λεβί-Στρώς/Claude Lévi-Strauss Κομμούνα κομμουνισμός Κόνσταντ/Constant Niewenhuys Κόρα Ντάιαμοντ/Cora Diamond Κορνήλιος Καστοριάδης Κουρτ Βάιλ/Kurt Weil Κουρτ Σβίττερς/Kurt Schwitters κράτος κρίσεις πανικού Κριστιάν Ντελακαμπάιν/Christiane Delacampaigne Κριστόφ Κισλόφσκι/Krzysztof Kieslowski Κρίστοφερ Λας/Christopher Lash Κροστάνδη κυριαρχία Κωνσταντίνος Καραμανλής Κωνσταντίνος Ματσούκας Κωνσταντίνος Μίχος Κώστας Βάρναλης Κώστας Δεσποινιάδης Κώστας Κολημένος Κώστας Παπαϊωάννου Κώστας Χριστοδούλου Κωστής Βελόνης Κωστής Παπαγιώργης Λ. Βίτγκενσταϊν/L. Wittgenstein Λα Μετρί/ La Mettrie Λάζαρος Αρσενίου Λάκι Λουτσιάνο/Lucky Luciano Λάμπρος Κωνσταντάρας Λάο Τσε/老子 Λαρς φον Τρίερ/Lars von Trier λενινισμός Λέσχη Φιλελεύθερης Ανάγνωσης Λετριστές/Lettristes Λέων Βαλράς/Léon Walras Λέων Σεστώφ/Лев Шесто́в Λέων Τρότσκι/Лев Тро́цкий Λιούις Μάμφορντ/Lewis Mumford Λιούις Μάμφορντ/Lewis Mumford. οικονομία λογική Λόγος λογοτεχνία Λονδίνο Λόρδος Βύρων/Lord Byron Λουί Αραγκόν/Louis Aragon Λουί Μαλ/Louis Mal Λουΐ ντε Σαιν Ζυστ/Louis de Saint Juste Λουί Ντυμόν/Louis Dumont Λουίς Αλτουσέρ/Louis Althusser Λουίς Μπουνιουέλ/Louis Buñuel Λουσιέν Μαλζόν/Lucien Malson Λουσίντα και Ντέιβις Μάτλοκ/L & D Matlock Λυγκέας Λωτρεαμόν/Lautréamont μαγεία Μάης '68 Μάικ Κέλυ/Mike Kelley Μάικλ Χάρντ/Michael Hardt Μάκης Μηλάτος Μάλκολμ Λόουρι/Malcolm Lowry Μάλκολμ Χ/Malcolm X μανιφέστα Μανόλης Λαμπρίδης Μανώλης Αναγνωστάκης Μαξ Βέμπερ/Max Weber Μαξ Ήστμαν/Max Eastman Μάρθα Γκέλχορν/Martha Gellhorn Μαρία ντε Ενζέλ/Marie de Hennezel Μαρίνα Τσβετάγιεβα/Мари́на Цвета́ева Μάρσαλ Σάλινς/Marshall Sahlins Μαρσέλ Μαριέν/Marcel Mariën Μαρσέλ Μως/Marcel Mauss Μαρσέλ Ντυσάν/Marcel Duchamp Μάρτζορι Πέρλοφ/Marjorie Perloff Μάρτζορι Ρόουλινγκ/Marjorie Rowling Μάρτιν Λούθερ Κινγκ/M.L. King Μάρτιν Μπούμπερ/Martin Buber Μάρτιν Χάιντεγγερ/Martin Heidegger μελαγχολία Μελούνα Μεσαίωνας μεταμοντέρνο μεταμορφωτική δύναμη μηδέν μηδενισμός Μηνάς Εμμανουήλ Μίλτος Θεοδοσίου Μίλτος Σαχτούρης Μίλτων Φρίντμαν/Milton Friedmann Μιράντα Τερζοπούλου Μιριέλ Μπαρμπερί/Muriel Barbery Μισέλ Αλιετά/Michel Aglietta Μισέλ Ουελμπέκ/Michel Houellebecq Μισέλ Πικολί/Michel Piccoli Μισέλ Σερ/Michel Serres Μισέλ Τουρνιέ/Michel Tournier Μισέλ Φουκώ/Michel Foucault ΜισέλΤουρνιέ/Michel Tournier Μιχαήλ Θερβάντες/Miguel Cervantes Μιχαήλ Λέβι/Michael Loewy Μιχαήλ Μπακούνιν/Михаил Бакунин Μιχαήλ Μπαχτίν/Михаи́л Бахти́н Μιχαήλ Φουκώ/Michel Foucault Μιχαηλάγγελος Αντονιόνι/Michelangelo Antonioni Μόρις Ντρούρι/Maurice Drury μουσική Μουσταφά Καγιάτι/Mustafa Khayati μοφερισμός/mofferism Μπαρούχ Σπινόζα/Baruch Spinoza Μπάρυ Άνσγουωρθ/Barry Unsworth Μπέλα Ταρ/Béla Tarr Μπέρναρντ Μάντεβιλ/Bernard Mandeville Μπέρτολντ Μπρεχτ/Bertold Brecht Μπιόρκ Γκουμνστότερ/Björk Guðmundsdóttir Μπίφο Μπεράρντι/Bifo Berardi Μπραντ Μπγιόρκ/Brant Bjork Μπρέτον Γουντς Μπριζίτ Μπαρντό/Brigitte Bardot μυστικισμός Μωρίς Μερλώ-Ποντύ/Maurice Merleau-Ponty Ν.Α. Μπερντγιάεφ/ Н/ А. Бердя́ев Ν.Γ. Πεντζίκης ναζιστοφασισμός Νασρεντίν Χότζας ναυαγοί Νέα Ζηλανδία νεοφιλελευθερισμός Νικολό Μακιαβέλλι/Niccolò Machiavelli Νίκος Εγγονόπουλος Νίκος Ζαχαριάδης Νίκος Καρούζος Νίκος Μπελογιάννης Νίκος Σκοπλάκης Νίκος Buccanier Κούρκουλος Νόαμ Τσόμσκι/Noam Chomsky Νόρμπερτ Ελίας/Norbert Elias νους Νούτσιο Όρντινε/Nuccio Ordine Ντ. Χάνκοκ/D. Hancock Ντεζιντέριος Έρασμος/Desiderius Erasmus Ντέιβιντ Λυντς/David Lynch Ντέιβιντ Μπομ/David Bohm Ντέιβιντ Ρικάρντο/David Ricardo Ντέιβιντ Χιούμ/David Hume Ντμίτρι Πρίγκοφ/Дми́трий При́гов Ντον Ντελίλο/Don Delillo Ντόναλντ Γουίνικοτ/Donald Winnicott Ντονέλα Μήντοους/Donella Meadows Ξενοδοχείο των Ξένων Ξενοφών ξεψάρωμα Οδύσσεια οικονομία Οκτάβιος Πας/Octavio Paz Όλγα Γερογιαννάκη ολιγαρχία ομιλίες Ορφέας Απέργης Όσκαρ Ουάιλντ/Oskar Wilde Ούγος του Σαιντ Βίκτορ/Hugh of Saint Victor Ουίσταν Ώντεν/Wystan Auden Ουόλτ Ουΐτμαν/Walt Whitman Π.Μ.Σ. Χάκερ/P.M.S. Hacker παιδεία παιχνίδι Παναγιώτης Κονδύλης Παπάγος παπαρολογία παράδοση παραπληροφόρηση Πασκάλ Ενζέλ/Pascal Engel Πάσχος Μανδραβέλης Πέδρο Ματέο/Pedro Mateo Πέπη Ρηγοπούλου περιπέτεια Πέτρος Αρτάνης Πέτρος Κορνήλιος/Pierre Corneille Πέτρος Παπαθανασίου Πέτρος-Ιωσήφ Προυντόν/Pierre-Joseph Proudhon Πήτερ Γκητς/P.T. Geach Πήτερ Κρηφτ/Peter Kreeft Πήτερ Μπρουκ/Peter Brook Πήτερ Ουίντς/Peter Winch Πήτερ Ουότκινς/Peter Watkins Πιέρ Μανάν/Pierre Manent Πιέρ Μπουρντιέ/Pierre Bourdieu Πλαστήρας Πλάτωνας πλουραλισμός ποίηση Πολ Ρικέρ/Paul Ricoeur πολεμικά κείμενα πόλεμος πόλη πολιτική Ποτάμι προαίρεση προεκλογικά μηνύματα προλεταριάτο Προμηθέας προπαγάνδα Πωλ Βιριλιό/Paul Virilio Πωλ Βαλερύ/Paul Valery Πωλ Ζοριόν/Paul Jorion Πωλ Ζωγραφάκης Πωλ Λαφάργκ/Paul Lafargue Πωλ Ρικέρ/Paul Ricoeur Ραούλ Βανεγκέμ/Raoul Vaneigem Ραούλ Σουρίτα/Raul Zurita Ρας Ρίις/Rush Rhees Ράσελ Τζάκομπι/Russel Jacobi Ρέι Μπράντμπερι/Ray Bradbury Ρενέ Ζιράρ/René Girard Ρενέ Κλερ/ René Clair Ρέυμοντ Κάρβερ/Raymond Carver Ρίτα Γκαβέρα Ρίτσαρντ Κόμπντεν/Richard Cobden Ρίτσαρντ Μοράν/Richard Moran Ρίτσαρντ Ρόρτι/Richard Rorty Ροβεσπιέρος Ρόζα Λούξεμπουργκ/Rosa Luxembourg ρομαντισμός Ρομπέρ Αντέλμ/Robert Antelme Ρόμπερτ ΜακΝαμάρα/Robert MacNamara Ρόμπερτ Μπράουνινγκ/Robert Browning Ρόμπερτ Οπενχάϊμερ/Robert Oppenheimer Ρόμπερτ Ρέντφορντ/Robert Redford Ρόμπερτ Φρανκ/Robert Frank Ρόμπερτ Χας/Robert Hass Ρομπέρτο Χουαρόθ/Roberto Juarroz Ρωσία Σαίξπηρ/Shakespeare Σαν Φρανσίσκο Σαρλ Μπωντλέρ/Charles Baudeilaire Σαρλ Μπωντλέρ/Charles Baudeilaire Σαρλ Πεγκί/Charles Péguy Σέρεν Κίρκεγκωρ/Søren Kierkegaard Σέσιλ ντε Μιλ/Cecil DeMille σθένος Σιγισμούνδος Φρόιντ/Sigmund Freud Σιμόνη Βέιλ/Simone Weil Σίμων Λέις/Simon Leys σινεμά Σίντνεϊ Λιουμέτ/Sidney Lumet Σίσυφος σκεπτικισμός Σκιπίων ο Αφρικανός σκουπιδοντενεκέδες Σλαβόι Ζίζεκ/Slavoj Žižek Σόνια σοσιαλδημοκρατία Σοσιαλισμός ή Βαρβαρότητα Σουηδία Σουν Τζου/ 孫子 σουρεαλισμός σοφία σοφιστική Σπύρος Κυριαζόπουλος σταλινισμός Σταμάτης Πολενάκης Στάνλεϊ Κάβελ/Stanley Cavell Στάντις Λώουντερ/Standish Lawder Στέλιος Κούλογλου Στέλιος Ράμφος Στεφάν Λιαβινιότ/Stéphane Lavignotte Στέφανος Λουπάσκο/Stephan Lupasco Στέφανoς Ροζάνης Στήβεν Πίνκερ/Steven Pinker στρατόπεδα εργασίας Συλβαίν Πιρόν/Sylvain Piron Σύλβια Πλαθ/Sylvia Plath Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου Σύνταγμα σχετικισμός Σωκράτης σώμα Τ.Κ.Παπατσώνης Τ.Σ. Έλλιοτ/T.S. Elliot Τάκης Μίχας Τάλκοτ Πάρσονς/Talcott Parsons Τάσος Λάγγης ΤΒΧΣ Τέοντορ Αντόρνο/Theodor Adorno τέχνη τεχνικό σύστημα τεχνοεπιστήμη τεχνοκρατία τεχνολογικός μεσσιανισμός τεχνοσάχλα Τζ. Ρ. Σάουλ/J. R. Saul Τζ. Στ. Μιλλ/J. St. Mill Τζ.Ρ.Ρ. Τόλκιν/J.R.R. Tolkien Τζακ Α. Γκόλντστοουν/Jack A. Goldstone Τζέημς Μπάλντουιν/James Baldwin Τζένια Σενμπάουμσφελντ/G. Schönbaumsfeld Τζέφρεϊ Χερφ/Jeffrey Herf Τζον Κ. Γκαλμπρέιθ/John K. Galbraith Τζον Λοκ/John Locke Τζον Μ. Κούτσι/John M. Coetzee Τζον Ρωλς/John Rawls Τζον Σερλ/John Searle Τζον Στάινμπεκ/John Steinbeck Τζον Φ. Κέννεντυ Τζον Φόουλς/John Fowles Τζον Χιούστον/John Houston Τζον Ώστιν/John Austin Τζορτζ Όργουελ/George Orwell Τζορτζ Στάινερ/George Steiner Τζόρτζιο Αγκάμπεν/Giorgio Agamben Τζουζέπε Πίνοτ-Γκαλίτσιο/Giuseppe Pinot-Gallizio Τζούλια Κρίστεβα/Julia Cristeva Τόμας Πίντσον/ Thomas Pynchon Τόμας Ρηντ/Thomas Reid Τόμας Χομπς/Thomas Hobbes Τόνι Νέγκρι/Toni Negri Τόνι Σουάρτζ/Tony Schwartz τραγωδία Τρανσχιουμανισμός Τριλεκτική Μέθοδος Τρόικα Τσαρλς Μπουκόφσκι/Charles Bukowski Τσαρλς Ντέιβενπορτ/Charles Davenport Τσαρλς Ράιτ Μιλλς/Charles Wright Mills Τσαρλς Σ. Περς/Charles S. Peirce Τσαρλς Τέιλορ/Charles Taylor Τσαρλς Φορτ/Charles Fort τυραννία Υβ Λε Μανάκ/Yves Le Manach Υβ Μισώ/Yves Michaud υλισμός υπαρξισμός υποκείμενο υποκρισία υπομονή Φ. Ε. Ρεϊνάλ/F. E. Reynal Φαινομενολογία Φερδινάνδος Σελίν/Ferdinand Céline Φερνάντο Αρρραμπάλ/Fernando Arrabal Φερνάντο Πεσσόα/Fernando Pessoa Φίγκαρο Φιλανθρωπία φιλία Φίλιππος Λάρκιν/Philip Larkin Φιλοσοφία Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι/Фёдор Достоевский Φλαν Ο' Μπράϊαν/Flann O' Brien Φουκουσίμα Φραγκίσκος Λυοτάρ/François Lyotard Φραγκίσκος Φουρκέ/François Fourquet Φράνσις Μπέικον/Francis Bacon Φρανσουά Γκρουά/François Grua Φρανσουά Καραντέκ/François Caradec Φρανσουά Σιμιάν/François Simiand Φρανσουά Φουρκέ/François Fourquet Φρανσουά-Μαρί Βολταίρος/François-Marie Voltaire Φραντς Κάφκα/Frantz Kafka Φρειδερίκος Έμπερτ/Fredrich Ebert Φρειδερίκος Ένγκελς/Friedrich Engels Φρειδερίκος Μουρνάου/Friedrich Murnau Φρειδερίκος Νίτσε/Friedrich Nietsche Φρέντερικ Τέιλορ/Frederick Taylor Φρέντερικ Τζέιμσον/Frederick Jameson Φρήντριχ Γιάκομπι/Friedrich Jacobi Φρήντριχ Χάγιεκ/Friedriech Hayek φρίκη Φριτς Λάιστ/Fritz Leist φρμκ Φώτης Τερζάκης Χ. Λ. Μπόρχες/J. L. Borges Χ. Μ. Εντσενσμπέργκερ/H. M. Enzensberger χαρά Χάρβαρντ Χάρι Χόλε Χάρυ Γκουγκενχάιμ/Harry Guggenheim Χάρυ Φράνκφουρτ/Harry Frankfurt Χέγκελ/Hegel Χέερτ Μακ/Geert Mak Χένρικ Ίψεν/H. Ibsen Χέρμαν Μέλβιλ/Herman Melville Χέρμπερτ Μαρκούζε/Herbert Marcuse χιούμορ Χιροσίμα Χλόη Κολλύρη Χουάλ Βίβες/Juan Vives χρεοκοπία χρήμα Χρήστος Βακαλόπουλος Χριστός χρόνος ψυχή ωφελιμισμός Bar Beduin beton7 BHL Biennale Bob Marley Bodies Bruce Springsteen Cinemarian dada dangerfew David Bowie DAVOS DOCUMENTA Einsatzgruppe D EMAF Frank Zappa Gaston Bachelard/Γκαστόν Μπασλάρ Happyfew HighSpeedAcces Hildegoesasger Hollowsky Iggy Pop Il Consigliere intothepill izi Jazz Jeffrey Lee Pierce Jimmy Cliff Joe Strummer Johnny Cash Keith Richards lifestyle Malaguena media memento mori Miles Davis Monty Python Muppet Show nem68 Nick Cave Nosotros RadioBubble Renty robe de chambre Salon De Vortex Scott Asheton Serajevomag sexbox Svetlana Alexievits/Σβετλάνα Αλεξίεβιτς Tales from the Crypt TESTS! The Guardian TwixtLab urban hacking Vince Taylor Wall Street Journal wobblies Zabriskie Point Zoviets