04 Οκτωβρίου 2011

Ντεμπόρ και Καβαλκάντι
Όταν στην «πολεμική» αλληλογραφία του με τον Τζανφράνκο Σανγκουινέτι το 1978, ο Γκυ Ντεμπόρ υπέγραφε με το ψευδώνυμο «Καβαλκάντι», οι πάντες θεώρησαν (και εξακολουθούν να πιστεύουν) πως ο Ντεμπόρ αναφερόταν στον φλωρεντίνο ποιητή, σύγχρονο του Δάντη, Γκουίντο Καβαλκάντι (1250-1300). Ωστόσο πριν κάμποσα χρόνια συζητώντας με το φίλο μου Υβ Λε Μανάκ προέκυψε, ότι μάλλον έναν «άλλον Καβαλκάντι» ήθελε να πει ο πάντοτε αρεσκόμενος σε ταχυδακτυλουργίες Γκυ∙ και μάλιστα ένα Καβαλκάντι όχι τυχαίο, αλλά σχετικότατο με τους διάσημους κινηματογραφικούς πειραματισμούς του Ντεμπόρ, που έδωσαν τις όμορφες ταινίες του «Το Πέρασμα μερικών Προσώπων…» (1959) και «Κριτική του Διαχωρισμού» (1961).

Ιδού λοιπόν η πειραματική ταινία Rien que les Heures −«Αυτή η ταινία δεν έχει υπόθεση. Δεν είναι παρά μια ακολουθία εντυπώσεων πάνω στο πέρασμα του χρόνου …» [τι μου θυμίζει, τι μου θυμίζει!]−, που ο εκπληκτικός Αλμπέρτο Καβαλκάντι γύρισε στο Παρίσι το 1926, σχεδόν 40 χρόνια πριν από τους πειραματισμούς του Ντεμπόρ, σε ηλικία 29 ετών. 

Τι λέτε; Είχε δίκιο ο Λε Μανάκ;


Ω ναι!23 σχόλια:

Stan είπε...

Θα ραγίσεις καρδιες σε κάποιους Ντεμπορι(σ)κούς που έμαθαν τον κινηματογράφο στη σχολή Σταυράκου.

(μην ρωτήσεις... εγώ έβγαλα το Ινστιτούτο του Κεντ και τον ήξερα από μικρός τον Καβαλκαντι, για τον ντεμπορ -σαν κινηματογραφιστή- άκουσα όταν επέστρεψα στην Ελλάδα:-))

Γενικότερα εδώ που τα λέμε, καλά τα λεει ο AdeDeBore.
Στο νησί-που έιχε μια από τις καλύτερες σκηνές στο πειραματικό σινεμά ειδικότερα το 60-70, τον κινηματογραφιστή Ντεμπορ τον εκθέτουν -μεταξύ άλλων οργισμένων ταλέντων- στο ICA για τους ιδεολόγους τουρίστες...
(αλλά και για τους τουρίστες της ιδεολογίας)

Ντεμπορικός είπε...

Σκάνδαλο!!!

ashetos#1 είπε...

http://kourelarios.wordpress.com/2011/02/03/sang/

shetikos#1 είπε...

http://www.terminal119.gr/show.php?id=364

HollowSky είπε...

Ωστόσο
ashetos#1
δικιολογημένα πήγε το μυαλό στον Γκουίντο, δεδομένου ότι ο λάτρης της Φλωρεντίας Γκυ έγραφε στον ιταλιάνο.
Είπαμε, ο Ντεμπόρ ήταν παίκτης!

asxetos#1 είπε...

ξέρεις πόσους τέτοιους παίκτες έχω γνωρίσει στα ουζερί των Εξαρχείων.
(που μάλιστα μερικοί έχουν συγγράψει και ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα κείμενα κάποια στιγμή στα νιάτα τους)
Δεν τους έκανα και εικόνισμα...

HollowSky είπε...

Ε, όχι κι έτσι ashetos#1,

το παρατράβηξες και πήγες στο άλλο άκρο από αυτό των "εικονολατρών" θαυμαστών του Ντεμπόρ.

Πάντως η ταινία του Καβαλκάντι δεν ήταν πολύ πολύ όμορφη;

milton είπε...

Ο άσχετος έχει δίκιο.
Ο Ντεμπόρ- όχι οι καταστασιακοί- είναι ένα εξαγόμενο προϊόν των "Γαλλικών γραμμάτων". Οι εκδότες επενδύουν στο μέλλον τους (που είναι σκοτεινό) και χτίζουν μύθους.
Σε αυτό δεν φταίει ο Ντεμπόρ!
Η τέχνη είναι και κάτι ποθητό, και όταν αυτό που ποθείς δεν σου παραδίδεται τα συμπλέγματα θεριεύουν και σε πνίγουν.
Με (πολύ) λίγα λόγια
θα ήθελε να είναι ο Τζίγκα ή ο Καβαλκάντι, αλλά ήταν ο Γκύ.
Ο Λενινίσκος που παραφύλαγε μέσα του μυρίστηκε την κερκόπορτα και του πήρε το κεφάλι.

Άλλοι είναι πιο τυχεροί.

Ο Ντεμπόρ είναι ένα γκατζετάκι για τους πρωτοετείς της καλών τεχνών και της αρχιτεκτονικής.Ως εκεί.

Ανώνυμος είπε...

Το ακριβές αντίστοιχο στην μουσική είναι: Εξ αιτίας του ότι τα νιάτα σου συνδέθηκαν πχ. με τους Fuzztones -μετά μεγάλωσες κι έγινες μουσικολόγος ας πούμε- επιμένεις τώρα να τους συσχετίζεις με τον John Gage και τον Igor Stravinsky.
Πράγμα που στα πλαίσια της διαλεκτικής (των fuzzstones) στέκει 100% μιας και με την διαλεκτική διευθετούνται ακόμη και αυτοί οι συσχετισμοί....

αντιστοιχίες:
Ντεμπόρ=Fuzzstones
Gage=Marx
Stravinsky=Hegel

HollowSky είπε...

Ανώνυμε/η

σε παραδέχομαι!

ΑΡΝΗΤΙΚΟΣ είπε...

Stat rosa pristina nomine; nomina nuda tenemus.

izi είπε...

same old story!

HollowSky είπε...

Καλή μέρα Αρνητικέ!

(όμως η εργασία δεν παράγει πλούτο, παράγει απλώς πράγματα κάθε λογής - μπορούμε να πούμε πως η εργασία παράγει πλούτο μόνο αν θεωρήσουμε πως η παραγωγή αυτή καθεαυτή είναι πλούτος - αλλά τότε την κάτσαμε - ακολουθούν αναρτήσεις πάνω σε όλα αυτά)

panagiotis είπε...

Γιάννη,
Έχω την εντύπωση πως πρέπει να αντιστρέψουμε το ερώτημα, εφόσον έχει χαθεί η διαλεκτική σχέση κεφαλαίου – εργασίας με πιο τρόπο αυτή η κοινωνία παράγει εργασία;
Η εργασία περιορίζεται σε ένα ρόλο καθαρά αναπαραγωγικό και αυτό σε όλο και λιγότερες θέσεις εργασίας. Οι θέσεις που πραγματικά «μετράνε» για το σύστημα είναι ελάχιστες, οι υπόλοιποι είναι απλά «ανθρώπινοι πόροι», ένας απλός συντελεστής παραγωγής χωρίς λόγο για τίποτα και χωρίς καμία πραγματική δύναμη. Η εργασία λειτουργεί πλέον ως μηχανισμός πειθάρχησης, είναι ο πιο σίγουρος συντελεστής παραγωγής δεδομένου ότι δεν επηρεάζεται από οπουδήποτε ανταγωνισμό.
Διαρκώς και πολλαπλασιάζονται οι σχολές και τα σεμινάρια χωρίς κανένα νόημα καθώς και οι θέσεις εργασίας χωρίς κανένα νόημα (σε έρευνα που έγινε στις ΗΠΑ υπολογίστηκε ότι το 50% των θέσεων εργασίας θα μπορούσαν να καταργηθούν χωρίς καμία επίπτωση στην παραγωγή των αντίστοιχων εταιριών).
Σ’ αυτό τον κόσμο της δια βίου εκπαίδευσης, πειθάρχησης και αποβλάκωσης, μην ανησυχείτε, περισσεύει λίγο πλασματικό κεφάλαιο για να μη φωνάζουν τα παιδιά.
Σ’ αυτό τον κόσμο παγκόσμιας γνώσης, όπου “η αντίφαση μεταξύ της κοινωνικοποιημένης μορφής της κατασκευής της γνώσης και της ατομικής της επικύρωσης” το μόνο απαραίτητο προσόν είναι η διάθεση να ενταχθείς στον συνασπισμό των προθύμων, να σκύψεις το κεφάλι και να πειθαρχήσεις.
Τώρα τι κοινωνικός πλούτος μπορεί να παραχθεί σ’ αυτό το τοπίο της απόλυτης ισοπέδωσης, πόσες γκατζετο-ιδέες θα σκαρφιστούμε για να αναπαράγουμε αυτό το «τεχνικό σύστημα» και να λύσουμε τα προβλήματα που το ίδιο δημιουργεί, πόσο μπορούμε να ταυτιστούμε με αυτό το ζόμπι και να γίνουμε όλοι αναπαραγωγικοί, άτομα επιχειρήσεις;
Το υψηλό επίπεδο αναπαράστασης του πλασματικού κεφαλαίου σε παγκόσμιο επίπεδο φανερώνει ότι αυτοί που μας κυβερνούν ήταν υπερβολικά αισιόδοξοι.

ΑΡΝΗΤΙΚΟΣ είπε...

@HollowSky

Μη χολοσκάς, δεν θα σε στείλουμε και στα γκουλάγκ. :D

Άλλο η εργασία δι-ιστορικά, άλλο η εργασία μέσα στον καπιταλισμό. Η καπιταλιστική εργασία δεν παράγει μόνο συγκεκριμένα (υλικά) προϊόντα, αλλά και αφηρημένα, βασικά, αξία.
Τα συγκεκριμένα προϊόντα είναι προϋπόθεση για οποιοδήποτε πλούτο - δεν είσαι, φαντάζομαι, πριμιτιβιστής. Ωστόσο, μέσα σ' ενα καπιταλιστικό σύστημα κυριαρχεί (και το ταυτοποιεί) το αφηρημένο προϊόν της παραγωγικης του διαδικασίας, ήτοι η αξία.
Με την έλευση της μικρο-ηλεκτρονικής επανάστασης (και το τέλος της σιτουασιωνιστικής διεθνούς), κάπου στις αρχές της δεκαετίας του '70, το αφηρημένο προϊόν/ταυτότητα του καπιταλισμού εισήλθε σε μια περίοδο μόνιμης κρίσης μαζί με τον ίδιο τον καπιταλισμό. Αυτό σημαίνει φυσικά και κρίση της κοινωνικής συνείδησης μεχρι του κρίσιμου σημείου μετατροπής της σε... κοινωνική συνείδηση της κρίσης. Η συνωμοσιολογία είναι το όπιο του λαού (χίλιες φορές ΓΑΠ και Τελ Αβίβ)

Την καλησπέρα μου

HollowSky είπε...

Αρνητικέ,

ξέρω, μόνο που αυτή η περί αξίας θεωρία ήταν η θεωρία των αστών οικονομολόγων, που δυστυχώς την υιοθέτησε κι ο Μαρξ.

Βεβαίως δεν μπορεί να υπάρξει πλούτος χωρίς καθόλου προϊόντα (κάθε λογής) της ανθρώπινης εργασίας [= δεν είμαι πριμιτιβιστής :-)]. Ο πλούτος στηρίζεται στην ανθρώπινη εργασία. Όμως προσοχή: αυτό δεν σημαίνει καθόλου ότι η ανθρώπινη εργασία παράγει τον πλούτο!

Τα προϊόντα της εργασίας δεν είναι από μόνα τους πλούτος, δεν είναι πλούτος μόνο και μόνο επειδή εργάστηκαν κάποιοι για να παραχθούν. Ούτε κι έχουν από μόνα τους αξία, δεν "εμπεριέχουν" αξία απλά και μόνο επειδή "περιέχουν" εργασία. Πλούτο τα κάνει, και αξία τούς δίνει, μια άλλη δραστηριότητα, όχι η εργασία. Ακόμα κι αν μιλήσουμε για "αφηρημένη εργασία",το ερώτημα παραμένει: τι είναι αυτό που κάνει "αφηρημένη" την εργασία; Είναι κάτι που "εμπεριέχεται" στην ίδια την εργασία; Όχι! Είναι μια δραστηριότητα. Ποια;

Είναι κρίσιμο να ξεκαθαριστεί αυτό. Τι είναι πλούτος στην τελική; Τι έχει/είναι αξία;

Πλούτος είναι αυτό που, όταν το κατέχεις, πολλαπλασιάζει τις δυνατότητες δράσης σου. Αυτό, επομένως, που αναγνωρίζεται κι επικυρώνεται (=κύρος) από το μέγιστο δυνατό αριθμό των ανθρώπων μιας κοινωνίας. Άρα αυτό που σου επιτρέπει την πρόσβαση στη γενική ισχύ. Γι' αυτό και οι άνθρωποι επιθυμούν τον (όποιο) πλούτο.

Είναι νομίζω φανερό λοιπόν, ότι τον πλούτο δεν τον παράγει η εργασία. Η εργασία παράγει προϊόντα. Δεν παράγει η εργασία αυτό που προσδίδει κοινωνικό κύρος/γενική αναγνώριση/ισχύ στα προϊόντα. Δεν είναι καν αυτή που τους το προσδίδει! Επομένως ούτε καμιά αξία τούς προσδίδει η εργασία.

Στον καπιταλισμό, πλούτος είναι το κεφάλαιο. Εδώ η εργασία παράγει και πάλι προϊόντα, τα οποία παράγονται προκειμένου να ανταλλαχτούν σαν εμπορεύματα. Αλλά προσοχή: η δραστηριότητα που τα κάνει εμπορεύματα, δεν είναι η εργασία! Η δραστηριότητα που κάνει την εργασία "αφηρημένη" και τα προϊόντα της εμπορεύματα, είναι αυτή που τους κολλάει μια τιμή. Είναι η ίδια δραστηριότητα που μετέτρεψε και την εργασία σε εμπόρευμα.

Αλλά επίκεινται αναρτήσεις...

Καλημέρα.

panagiotis είπε...

Γιάννη,
Συμφωνώ απόλυτα εάν η συζήτηση περιοριστεί μέχρι την δεκαετία του 70, σήμερα τα προϊόντα είναι περισσότερο «η χαμένη τιμή της εργασίας» παρά το αποτέλεσμα της εργασίας.
Ο εκθειασμός της σπουδαιότητας της εργασίας είναι ένα από τα σημαντικότερα ιδεολογικά εργαλεία του συστήματος «από τα άκρα δεξιά έως τα άκρα αριστερά του έδρανα»

HollowSky είπε...

Παναγιώτη,

θα το σκεφτώ αυτό που λες για μέχρι τα '70. Συμφωνώ, εννοείται, για το περί εκθειασμού της εργασίας.

ΑΡΝΗΤΙΚΟΣ είπε...

"Η δραστηριότητα που κάνει την εργασία "αφηρημένη" και τα προϊόντα της εμπορεύματα, είναι αυτή που τους κολλάει μια τιμή"

...αυτή που τους κολλάει μια τιμή, ε, ναι, αφηρημένη εργασία λέγεται. Πρόκειται μάλλον για "κοινωνική σχέση", παρά για "δραστηριότητα". Ιδρύεται τη στιγμή που επικυρώνεται μια συμφωνία που θεμελιώνει την καπιταλιστική κοινωνία: χ ώρες δουλειάς για ψ αξία, είτε σε μορφή/φορέα χρήματος, είτε ...κουπονιού. Πρόκειται για μια σχέση που εμφανίζεται στις αρχές του 14ου αιώνα στη δυτική ευρώπη και συνιστά τις απαρχές του καπιταλιστικού συστήματος. Για περισσότερες πληροφορίες δες το κεφάλαιο "Αφηρημένος Χρόνος" από το Time, Labor and Social Domination του Moishe Postone, που έχω μεταφράσει εδώ:

http://politikokafeneio.com/Forum/viewtopic.php?t=26221&highlight=postone

HollowSky είπε...

Αρνητικέ,

ήθελα να πω, ότι η δραστηριότητα που κάνει την εργασία "αφηρημένη" είναι η ίδια δραστηριότητα με αυτήν που κολλάει στα προϊόντα της μιας τιμή - ποια είναι αυτή η δραστηριότητα;

Αυτή η δραστηριότητα έχει όνομα, δεν είναι κάτι το αφηρημένο: είναι το εμπόριο.

Σ' ευχαριστώ για την παραπομπή, θα τη διαβάσω.

Καλή βδομάδα.

Ανώνυμος είπε...

ειχε δικιο ο Λε Μανάκ!

Against Plenty είπε...

ΠΟΛΥ ΠΟΛΥ ενδιαφέρον ντοκουμέντο! Δείτε εδώ και ένα αφιέρωμα στον Λε Μανάκ από παλιούς εγγλέζους του χώρου που τον πάνε
http://www.revoltagainstplenty.com/index.php/recent/188-champ-libre-book-extracts-fromyves-le-manach.html

Ανώνυμος είπε...

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Follow by Email

Ταγοί (ήτοι οδηγοί, αγγλ. tags)

1000 ρέγγες 1789 1864 190cm 1917 1929 1940 1955 1957 1965 1968 1980 2008 2013 2014 3/45 Ά. Γιάπε/A.Jappe Α. Καγιέ/A. Caillé Α. Καμύ/A. Camus Α. Κοζέβ/A. Kojève Α. Σοπενχάουερ/A. Schopenhauer Ά. Σπέερ/A. Speer Ά. Τιούρινγκ/A. Turing αγάπη Αισχύλος Άκης Πάνου Αλ. Μπέρκμαν/Al. Berkman Αλ. Σμέμαν/Al. Schmeman Αλέκα Παπαρήγα Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης Αλέξανδρος Τομπάζης Αλεξάντερ Τρόκκι/Alexander Trocchi Αλέξης Ασλάνογλου αλήθεια Αληthεια αλλοτρίωση Άλμπερτ Φίνεϊ/Albert Finney Αλταμίρα αμνησία Αναξίμανδρος αναρχισμός Ανδρέας Εμπειρίκος Ανδρέας Παπανδρέου ανθρώπινα πιράνχας ανθρωποποίηση Άννα Άρεντ/Hannah Arendt Άννα Κρούγκερ/Ann Krueger Ανρί Λεφέβρ/Henri Lefebre Ανρί Μισώ/Henry Michaux Ανρί Ντεμπριγιώ/Henry Debrillaut Άνταμ Κέρτις/A. Curtis Άνταμ Σμιθ/Adam Smith Αντίνοος Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ Αντρέ Κερτέζ/André Kertész Αντρέ Ορλεάν/André Orléan Άντυ Γουώρχολ.Andy Warhol Άντυ Γουώρχολ/Andy Warhol Αντώνης Κουτρουμπής Αποκάλυψη Ιωάννου Απόστολος Παύλος Άρβο Περτ/Arvo Pärt Αργυριάδης Άρης Κωνσταντινίδης Άρθουρ Λένινγκ/Arthur Lehning Άρθουρ Τζένσεν/Arthur Jensen Αριστερά Αριστοτέλης Αρμαγεδώνας Άσγκερ Γιόρν/Asger Jorn Ασφαλιστικό Άυν Ραντ/Ayn Rand Β. Γκ. Ζέμπαλντ/W.G. Sebald Βαβυλώνα Βαγγέλης Αρτέμης Βαλεντίν Βολόσινοφ/Valentin Voloshinov Βάλτερ Μπένγιαμιν/Walter Benjamin Βανς Πάκαρντ/Vance Packard Βασίλης Ηλιακόπουλος Βασίλης Καραποστόλης Βενσάν Ντεκόμπ/Vincent Descombes Βέρνερ Χέρτσογκ/Werner Herzog Βερολίνο βία Βιετνάμ Βίκτορ Μπούλλα/Victor Bulla Βικτόρ Σερζ/Victor Serge Βίκτορ Σκλόφκσι/Victor Chklovski Βίκτορ Φρανκλ/Victor Frankl Βίκτωρ Ουγκώ/Vicror Hugo Βίλεμ Φλούσερ/Vilem Flusser Βίνσεντ Μπράουν/Vincent Browne βιοτεχνολογία βοηθήματα μνήμης Βολταίρος Βομβάη Βόρειοι Γ. Γκ. Φίχτε/ J. G. Fichte Γ. Τζέης/W. James Γαλαρίες Γένεσις Γεράσιμος Λυκιαρδόπουλος Γιάννης Γρηγοριάδης Γιάννης Ισιδώρου Γιάννης Κάτρης Γιάννης Πεδιώτης Γιάννης Ρίτσος Γιάννης Σκαρίμπας Γιάννης Τσέγκος Γιεβγκένι Ζαμιάτιν/Yevgeny Zamyatin Γιόζεφ Ντίτζγκεν/Josef Dietzgen γιορτή Γιούργκεν Χάμπερμας/Jurgen Habermas Γιόχαν Γκριμονπρέ/Johan Grimonprez Γιόχαν Χάιζινχα/Johan Huizinga Γιώργος Γαϊτάνος Γιώργος Δάβος Γιώργος Μακρής Γιώργος Νικολαΐδης Γιώργος Σεφέρης Γιώργος Χαντζής Γκ. Κ. Τσέστερτον/G.K. Chesterton Γκ. Λούκατς/G. Lukacs Γκέοργκ Βύχνερ/Georg Büchner Γκεοργκ Ζίμελ/Georg Simmel Γκεόρκι Λούκατς/Georgy LuKacs Γκετζ Άλυ/Gotz Aly Γκι Αμπέιγ/Guy Abeille Γκιόργκι Λίγκετι/György Ligeti Γκυ Ντεμπόρ/Guy Debord Γκύντερ Άντερς/Günther Anders γλώσσα Γουάλας Στήβενς/Wallace Stevens Γουδή Γούντι Άλλεν/Woody Allen Γουόλτ Ουΐτμαν/Walt Whitman Γρηγόρης Βαλτινός Δανία του Βορρά Δανία του Νότου Δαρβίνος/Darwin δάσκαλοι Δελφοί Δέσποινα Ζευκιλή Δημήτρης Δημητριάδης Δημήτρης Καραγιάννης Δημήτρις Βεργέτης δημιουργικότητα δικαιοσύνη ΔΝΤΟΟΣΑΤΡΟϊΚΑΘΕΣΜΟΙ δόγμα Τρούμαν δοκιμασίες Δουβλίνο Ε. Βιλ/E. Will Ε.Ε. Κάμινγκς/E.E. Cummings Ε.Χ. Γονατάς εγωπαθείς διανοούμενοι εικονική δημόσια σφαίρα εικονογραφημένα κείμενα εκλογές εκπομπές Έλεν Κέλλερ/Helen Keller Ελένη Μπέλλου Ελευθερία Ελευθεριακός Ελίας Κανέττι/Elias Canetti Ελίζαμπεθ Άνσκομπ/E. Anscombe Εμίλ Ντυρκέμ/Emile Durkheim Εμίλ Σιοράν/Emil Cioran Έμιλυ Ντίκινσον/Emily Dickinson Εμμανουήλ Ζάχος Παπαζαχαρίου Εμμανουήλ Λεβινάς/Emmanuel Levinas Εμμανουήλ Μουνιέ/Emmanuel Mounier Έντγκαρ Λη Μάστερς / Edgar Lee Masters εξατομίκευση εξέγερση εξελικτισμός εξουσία επανάσταση επαναστατικός χαρτοπολτός Επενδυτικό περιβάλλον επιβίωση επιστήμη Έρασμος εργασία ερείπια Έρικ Χομπσμπάουμ/Eric Hobsbawm Έρνεστ Γκέλνερ/Ernest Gellner Ερνστ Γιούνγκερ/Ernst Junger Ερνστ Κασσίρερ/Ernst Cassirer Έρνστ Μπλοχ/Ernst Bloch Ερυθρογράφος Ετιέν ντε λα Μποεσί/E. de la Boetie Ευγένιος Αρανίτσης Ευγένιος Ενρικέζ/Eugène Enriquez ευθύνη ευρωπαϊκή προοπτική ευτυχία Ζ. Νταβί/G. Davy Ζ.Π. Βερνάν/J.P. Vernant Ζ.Π. Ντιτέιγ/J.P. Duteuil Ζακ Ελλύλ/Jacques Ellul Ζακ Λακάν/Jacques Lacan Ζακ Μπουβερές/Jacques Bouveresse Ζακ Ντεριντά/Jacques Derrida Ζακ Πρεβέρ/Jacques Prévert Ζακ Σαπίρ/Jacques Sapir Ζαν Ιτάρ/Jean Itard Ζαν Λυκ Γκοντάρ/Jean Luc Godard Ζαν Μορώ/Jeanne Moreau Ζαν-Ζακ Ρουσσό/Jean-Jacques Rousseau Ζαν-Πιερ Βουαγιέ/Jean-Pierre Voyer Ζάχα Χαντίντ/Zaha Hadid Ζερμαίν Γκρηρ/Germaine Greer Ζήσης Κοτιώνης Ζήσης Σαρίκας Ζίγκμουντ Μπάουμαν/Zygmunt Bauman Ζιλ Ντελέζ/Gilles Deleuze Ζιλ Ντωβέ/Gilles Dauvé Ζορ Βον/Zohr Vaughan Ζορζ Μπατάιγ/Georges Bataille ζωή Η Διεθνής ηθική Θ. Ρόσζακ/Th. Roszak Θανάσης Σβώλος Θάτσερ/Ρήγκαν θέαμα Θένια Κουτρουμπή Θεός Θεοφάνης Μελάς Θίοντορ Αντόρνο/Theodor Adorno θλίψη Θόδωρος Ζιάκας Θουκυδίδης Ίαν Χάκινγκ/Ian Hacking Ιβάν Παβλόφ/Ivan Pavlov Ιβάν Τοθργκένιεφ/I. Tourgueniev Ίγγα Κρεστενσεν/Inger Christensen Ιγνάτιος Λογιόλα ιδεολογία ιδρύματα τέχνης ικέτες και ξένιοι Ιράν Ισαάκ Μπ. Σίνγκερ/Isaac B. Singer Ισπαχάν ιστορία ισχύς Ιχάμπ Χασσάν/Ihab Hassan Ιωάννα Τσιβάκου Κ.Π. Καβάφης Κ.Σ. Λιούις/C.S. Lewis Καβαλκάντι/Cavalcanti Κάθλην Ρέιν/Kathleen Raine Καλκούτα καλλιτέχνες Καλοκαίρι Καλούμενος Καντ κάπο Καραμανλής Κάρελ Φουνκ/Karel Funk Κάρεν Κίλιμνικ/Karen Kilimnik Καρλ Κορς/Karl Korsch Καρλ Κράους/Karl Kraus Καρλ Μαρξ/Karl Marx Καρλ Πολάνυι/Karl Polanyi Καρλ Χέκερ/Karl Hocker Καρλομάγνος Καρτέσιος/Descartes καταναλωτικοπαραγωγισμός καταστασιακοί/situationnistes καταστροφή Κατερίνα Ηλιοπούλου Κέβιν Κέλι/Kevin Kelly Κένεθ Γκέργκεν/Kenneth Gergen κενό Κίνημα 22 Μάρτη Κιουσόπουλος Κλάους Κάρστενσον/Claus Carstensen Κλερ Οζιάς/Claire Auzias Κλοντ Λεβί Στρώς/Claude Levy Strauss κοινωνιοποίηση Κομμούνα κομμουνισμός Κονγκό Κόνσταντ/Constant Niewenhuys Κορέα Κορνήλιος Καστοριάδης Κορνήλιος/Corneille κορπορατισμός Κουρτ Βάιλ/Kurt Weil Κουρτ Σβίττερς/Kurt Schwitters κράτος κρίσεις πανικού κρίση κρισολογία Κριστιάν Ντελακαμπάιν/Christiane Delacampaigne Κριστίν Λαγκάρντ Κριστόφ Κισλόφσκι/Krzysztof Kieslowski Κρίστοφερ Λας/Ch. Lash Κροστάνδη κυριαρχία Κωνσταντίνος Ματσούκας Κωνσταντίνος Μίχος Κώστας Βάρναλης Κώστας Δεσποινιάδης Κώστας Κολημένος Κώστας Παπαϊωάννου Κωστής Βελόνης Κωστής Παπαγιώργης Λ. Βαλράς/L. Walras Λα Μετρί/ La Mettrie λαβύρινθος Λάζαρος Αρσενίου Λάκι Λουτσιάνο/Lucky Luciano Λάμπρος Κωνσταντάρας Λάο Τσε Λένιν Λεόν Βαλράς/Léon Walras Λέον Τρότσκι Λέσχη της Ρώμης Λέσχη Φιλελεύθερης Ανάγνωσης Λέων Σεστώφ/Lev Shestov Λίντον Τζόνσον/Lyndon Johnson Λιούις Μάμφορντ/Lewis Mumford Λισιέν Μαλζόν/Lucien Malson λογική λογοκρισία Λόγος λογοτεχνία Λονδίνο Λόρδος Μπάϋρον/Lord Byron Λουί Αλτουσέρ/Louis Althusser Λουί Ντυμόν/Louis Dumont Λουίς Μπουνιουέλ/Louis Bunuel Λούντβιχ Βιτγκενστάιν/Ludwig Wittgenstein Λουσίντα και Ντέιβις Μάτλοκ Λυγκέας Λωτρεαμόν Μ. Ντριούρι/M. Drury Μ. Μπένετ/M. Bennet Μαγιακόφκι/Mayakovski μαγιονέζα Μάης '68 μαθητές Μάικ Κέλυ/Mike Kelley Μάικλ Χάρντ/Michael Hardt Μάιλς Ντέιβις/Miles Davis Μάκης Μηλάτος Μάλκολμ Λόουρι/Malcolm Lowry Μάλκολμ Χ μανιφέστα Μανόλης Λαμπρίδης Μανώλης Αναγνωστάκης Μαξ Βέμπερ/Max Weber Μαξ Ήστμαν/Max Eastman Μάπετς Μάρθα Γκέλχορν/Martha Gellhorn Μαρί ντε Ενζέλ/Marie de Hennezel Μαρίνα Τσβετάγιεβα/Marina Tsvetaeva μαρξιστές-λενινιστές Μαρσαλ Σάλινς/Marshall Sahlins Μαρσέλ Μαριέν/Marcel Mariën Μαρσέλ Μως/Marcel Mauss Μαρσέλ Ντυσάν/Marcel Duchamp Μάρτζορυ Πέρλοφ/Marjorie Perloff Μάρτιν Μπούμπερ/Martin Buber Μάρτιν Χάϊντεγγερ/Martin Heidegger μελαγχολία Μεσαίωνας μεταμοντέρνο μεταμορφωτική δύναμη μετανάστευση μηδέν μηδενισμός Μηνάς Εμμανουήλ Μίκαελ Λέβι/Michael Loewy Μικελάντζελο Αντονιόνι/Michelangelo Antonioni μικροαστισμός Μίλτον Φρίντμαν/Milton Friedmann Μίλτος Σαχτούρης Μιράντα Τερζοπούλου μισαλλοδοξία Μισέλ Αλιετά/Michel Aglietta Μισέλ Ουελμπέκ/Michel Houellebecq Μισέλ Σερ/Michel Serres Μισέλ Τουρνιέ/Michel Tournier Μισέλ Φουκώ/Michel Foucault μισθωτοί σκλάβοι Μιχαήλ Μπακούνιν/Michail Bakunin Μιχαήλ Μπαχτίν/Mikhael Bachtine ΜΜΕ Μόμπυ Ντικ Μουσείο Ακρόπολης μουσική μοφερισμός/mofferism Μπ. Μάντεβιλ/B. Mandeville Μπάρυ Άνσγουωρθ/Barry Unsworth Μπάτσης Μπέλα Ταρ/Bela Tarr Μπερνάρντο Σοάρες/Bernardo Soares Μπέρτολντ Μπρεχτ/Bertold Brecht Μπιενάλε Μπίφο Μπεράρντι/Bifo Berardi Μπουκανιέρος Μπραντ Μπγιόρκ/Brant Bjork Μπρέτον Γουντς Μωρίς Μερλώ-Ποντύ/Maurice Merleau-Ponty Ν.Γ. Πεντζίκης ναζιστοφασισμός Νασρεντίν Χότζας ναυαγοί νεοφιλελευθερισμός Νικολό Μακιαβέλλι Νίκος Εγγονόπουλος Νίκος Ζαχαριάδης Νίκος Καρούζος Νίκος Μπελογιάννης Νίκος Σκοπλάκης Νίκος Buccanier Κούρκουλος Νόαμ Τσόμσκι/Noam Chomsky Νόρμπερτ Ελίας/Norbert Elias Νούτσιο Όρντινε/Nuccio Ordine Νταβός νταντά Ντέιβιντ Λυντς/David Lynch Ντέιβιντ Μπομ/David Bohm Ντέιβιντ Ρικάρντο/David Ricardo Ντέιβιντ Χιούμ/David Hume Ντιμίτρι Πρίγκοφ Ντιτρόιτ Ντον Ντελίλο/Don Delillo Ντόναλντ Γουίνικοτ/Donald Winnicott Ντονέλα Μήντοους/Donella Meadows Ξενοδοχείο των Ξένων Ξενοφών ξεψάρωμα Ο κήπος Ο Μικρός Πρίγκηπας Οδύσσεια οικονομία Οκτάβιο Πας/Octavio Paz Όλγα Γερογιαννάκη ολιγαρχία ολοκληρωτισμός ομιλίες Ορφέας Απέργης Όσκαρ Ουάιλντ/Oskar Wilde Ουίλιαμ Ήγγλετον/William Eggleton Ουίλιαμ Μπάροους/William Burroughs Ουίλιαμ Σαίξπηρ/William Shakespeare Ουίσταν Ώντεν/Wystan Auden Π. Κονδύλης Π.Μ.Σ. Χάκερ/P.M.S. Hacker παιδεία παιχνίδι Παναγιώτης Κονδύλης πανοπτικόν πανσέληνος Παπάγος παράδοση παραλήρημα παραπληροφόρηση Πασκάλ Ενγέλ/Pascal Engel Πάσχος Μανδραβέλης Πέδρο Ματέρο πένθος Πέπη Ρηγοπούλου Πέτρος Αρτάνης Πέτρος Παπαθανασίου Πήτερ Γκητς/P.T. Geach Πήτερ Μπρουκ/Peter Brook Πήτερ Ουότκινς/Peter Watkins Πιέρ Κλαστρ/Pierre Clastres Πιέρ-Ζοζέφ Προυντόν/P.J. Proudhon Πινοσέτ πίστη Πίτερ Κρήφτ/Peter Kreeft Πλαστήρας Πλάτωνας Πλεύσις πλουραλισμός ποίηση πολεμικά κείμενα πόλεμος πόλη πολιτική Ποτάμι προλεταριάτο Προμηθέας Δεσμώτης πρόοδος προπαγάνδα Πωλ Βαλερύ/Paul Valery Πωλ Βιριλιό/Paul Virilio Πωλ Ζοριόν/Paul Jorion Πωλ Ζωγραφάκης Πωλ Λαφάργκ/Paul Lafargue Πωλ Ρικέρ/Paul Ricoeur Ρ. Τζακομπι/R. Jacobi Ραούλ Βανεγκέμ/Raoul Vaneigem Ραούλ Σουρίτα/Raul Zurita Ρέι Μπράντμπερι/Ray Bradbury Ρενέ Ζιράρ/René Girard Ρέϋμοντ Κάρβερ/Raymond Carver Ρίνγκο Σταρ/Ringo Star Ρίτα Γκαβέρα Ρίτσαρντ Κόμπντεν/Richard Cobden Ρίτσαρντ Ρόρτι/Richard Rorty Ροβεσπιέρος Ροβινσώνας Κρούσος Ροζα Λουξεμπουργκ Ρόζα Λούξεμπουργκ/Rosa Luxembourg Ροκ ρομαντισμός Ρομπέρ Αντέλμ/Robert Antelme Ρόμπερτ ΜακΝαμάρα/Robert MacNamara Ρομπερτ Οπενχάϊμερ/Robert Oppenheimer Ρόμπερτ Φρανκ/Robert Frank Ρόμπερτ Χας/Robert Hass Ρομπέρτο Χουαρόθ/Roberto Juarroz Ρούντι Σαιν Ζυστ/Saint Juste Σαρλ Μπωντλερ/Charles Baudeilaire Σαρλ Πεγκι/Charles Péguy Σαρλ Φουριέ/Ch. Fourier Σελίν/Céline Σεμπάστιαν Χάφνερ Σέρεν Κίρκεγκωρ/Soren Kierkegaard σθένος Σίγκμουντ Φρόιντ/Sigmund Freud Σιμόν Βέιλ/Simone Weil Σιμόν Λέις/Simon Leys σινεμά ΣΙΣΒ/SICV Σίσυφος σκεπτικισμός Σκιπίων ο Αφρικανός σκουπιδοντενεκέδες Σλαβόι Ζίζεκ/Slavoj Zizek Σοκούροφ/Sokurov σολιψισμός Σομαλία Σόνια σοσιαλδημοκρατία Σουδάν Σουν Τζου σουρεαλισμός σοφία σοφιστές Σπιναλόγκα Σπινόζα/Spinoza Σπύρος Κυριαζόπουλος Στάλιν σταλινισμός Σταμάτης Πολενάκης Στάνλεϊ Κάβελ/Stanley Cavell Στάντις Λώουντερ/Standish Lawder Στέλιος Κούλογλου Στέλιος Ράμφος Στεφάν Λιαβινιότ/Stéphane Lavignotte Στέφανος Λουπάσκο/Stephan Lupasco Στέφανoς Ροζάνης Στήβεν Πίνκερ/Steven Pinker στρατόπεδα εργασίας Συλβαίν Πιρόν/Sylvain Piron Σύλβια Πλαθ/Sylvia Plath Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου συμβολικό πεδίο συμβολισμός Σύναψις συνείδηση Συνταγή για μαγιονέζα Σύνταγμα συνωμοσιολογία Σφαγεία σχέδιο Μάρσαλ σχετικισμός Σωκράτης σώμα Τ. Ρ. Μιλλς/C. W. Mills Τ.Κ.Παπατσώνης Τ.Σ. Έλλιοτ/T.S. Elliot τα κορδόνια σου! Τάκης Μίχας Τάσος Λάγγης ταχυπρόσβαση/HSA τεστ τέχνη τεχνικό σύστημα τεχνοεπιστήμη τεχνοκρατία τεχνολογικός μεσσιανισμός τεχνοσάχλα Τζ. Α. Γκόλντστοουν/J.A. Goldstone/Τζ. Τζ. Ρ. Σάουλ/J.R. Saul Τζ.Μ. Κούτσι/J.M. Coetzee Τζ.Ρ.Ρ. Τόλκιν/J.R.R. Tolkien Τζακάρτα Τζέημς Μπάλντουιν/James Baldwin Τζέιμς Φρέιζερ/James Frazer Τζέρεμι Μπένθαμ/Jeremy Bentham Τζέφρεϊ Χερφ/Jeffrey Herf Τζιανφράνκο Σανγκουινέτι/Gianfranco Sanguinetti Τζιόρτζιο Αγκάμπεν/Giorgio Agamben Τζον Κένεθ Γκαλμπρέιθ/J.K. Galbraith Τζον Ρωλς/John Rawls Τζον Σερλ/John Searle Τζον Στάινμπεκ/John Steinbeck Τζον Χιούστον/John Houston Τζόρτζ Όργουελ/George Orwell Τζορτζ Στάινερ/George Steiner Τζούλια Κρίστεβα/Julia Cristeva Τζων Λοκ/John Locke Τζων Φόουλς/John Fowles Το καταραμένο απόθεμα Το Ξεπέρασμα της Τέχνης Τοκβίλ/Tocqueville Τομάς Ιμπάνιεθ/Tomas Ibanez Τόμας Μαν/Tomas Mann Τόμας Πίντσον/ Thomas Pynchon Τόμας Ράιντ/Thomas Reid Τόνι Νέγκρι/Toni Negri Τόνι Σουάρτζ/Tony Schwartz τραγωδία τριλεκτική Τσ. Σ. Περς/Ch. S. Peirce Τσαρλς Μπουκόφσκι/Charles Bukowski Τσαρλς Ντέιβενπορτ/Charles Davenport Τσαρλς Τέιλορ/Charles Taylor Τσαρλς Φορτ/Charles Fort τυραννία τύψεις Υβ Λε Μανάκ/Yves Le Manach υλισμός υπαρξισμός ύπνος υποκείμενο υποκρισία υπομονή Φ. Β. Μουρνάου/F.W. Murnau Φ. Γιάκομπι/F. Jacobi Φ. Ε. Ρεϊνάλ/F. E. Reynal Φαινομενολογία Φερνάντο Αρρραμπάλ/F. Arrabal Φερνάντο Πεσσόα/Fernando Pessoa Φίγκαρω Φιλανθρωπία φιλία Φίλιπ Λάρκιν/Philip Larkin Φιλοσοφία Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι/Fyodor Dostoevsky Φλαν Ο' Μπράϊαν/Flann O' Brien Φουκουσίμα Φρ. Έμπερτ/Fr. Ebert Φρ. Καραντέκ/F. Caradec Φρ. Φουρκέ/Fr. Fourquet Φρ. Χάγιεκ/Fr. Hayek Φρανκ Ζάπα/Frank Zappa Φράνσις Μπέικον/Francis Bacon Φρανσουά Λυοτάρ/François Lyotard Φρανσουά Σιμιάν/François Simiand Φραντς Κάφκα/Frantz Kafka Φρέντερικ Τέιλορ/Frederick Taylor Φρεντερικ Τζεϊμσον/Frederick Jameson Φρίντριχ Ένγκελς/Friedrich Engels Φρίντριχ Νίτσε/Friedrich Nietsche Φριτς Λάιστ/Fritz Leist φρμκ Φύση Φώτης Τερζάκης Χ. Τζ. Θορώ/H.J. Thoreau Χ.Λ. Μπόρχες/J.L. Borges Χ.Μ Ενζενσμπέργκερ χαρά Χάρι Φράνκφουρτ/Harry Frankfurt Χάρι Χόλε Χέγκελ/Hegel Χειρτ Μακ/Geert Mak Χέρμαν Μέλβιλ/Herman Melville Χέρμπερτ Μαρκούζε/Herbert Marcuse Χίλαρι Κλίντον Χιλή χιούμορ χίπστερ Χιροσίμα Χλόη Κολλύρη Χομπς/Hobbes χοντρό δούλεμα Χουάν Βίβες/Juan Vives χρεοκοπία χρήμα Χρήμα και Μαγεία Χρήστος Βακαλόπουλος χριστιανισμός χρόνια πολλά χρόνος ψέμματα ψυχή Ψυχρή Ιδεολογία ωφελιμισμός AP auld lang syne beton7 Bob Dylan Bob Marley Bodies Bruce Springsteen Christopher Cinemarian CoBrA D-503 dangerfew David Bowie DOCUMENTA Einsatzgruppe D European Media Art Festival F. C. Stanley Frank Zappa gosplan Grafton Happyfew Hildegoesasger Hollowsky homunculus Iggy Pop Il Consigliere Internationale Lettriste/Λεττριστική Διεθνής Internationale Situationniste/Καταστασιακή Διεθνής intothepill izi Jeffrey Lee Pierce Jimmy Cliff Joe Strummer Johnny Cash Keith Moon Keith Richards La Commune Les Levres Nues Les Lèvres Nues Mοφερισμός/Mofferism Malaguena Melanie Pain memento mori Monty Python Necrology nem68 Nick Cave Nosotros RadioBubble remap 2 Renty RSA Salon De Vortex sexbox Sunrise Tales from the Crypt The Adicts The Beatles The Crass The Great Society The Gun Club The Juniors The Meteors The Morlocks The Please The Rolling Stones The Ruts The Sonic Youth The Stooges The Stranglers The Three Johns The UK Subs The War TwixtLab Vince Taylor Wall Street Journal WIRED wobblies Zabriskie Point Zoviets